Brandfilt bäst i test 2024 – Hitta bästa brandfilten för hemmet

Skriven av:
Uppdaterad senast:

En brandfilt kan med fördel användas för att effektivt släcka mindre bränder till exempel i kläder, möbler eller på spisen. En brandfilt är billig i inköp, lätt att förvara och är ett bra komplement till en brandsläckare i hemmet.

I denna artikeln hittar du information om brandfiltar, vilken vi tycker är bäst och vad du ska tänka på när du köper brandfilt. 

Vårt val
Housegard brandfilt bästa brandfilten
Housegard brandfilt
Bästa brandfilten

Housegards brandfilt har en bra upphängning och är lätt att dra ur sin förpackning. Brandfilten uppfyller gällande standarder och företaget lämnar 5 års garanti på produkten.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa brandfilten 2024

Vi har gått igenom olika brandfiltar och valt ut de vi anser är bra brandfiltar och som vi rekommendera att köpa. De flesta brandfiltar är tillverkade på samma sätt och det är inte mycket som skiljer dem åt. Vi har fastnat för Housegard Brandfilt som är vår favorit och är därför vinnaren i vårt test, brandfilt bäst i test.

Expertens tips
Profilbild skribenten Johan Jonsson
Att välja brandfilt
Johan Jonsson

De flesta brandfiltar har liknande egenskaper och kommer att fungera för att släcka bränder. Brandfiltar finns i olika färger och design, välj gärna en som du kan tänka dig att ha hängande framme.

1. Housegard brandfilt

Bästa brandfilten

Test Housegard brandfilt - bästa brandfilten - vinnare i brandfilt bäst i test
Fördelar
Storlek på 120 x 180 cm
Tillverkad av glasfiberväv med silikonbeläggning
5 års garanti
Finns i färgerna röd, svart och vit
Bra pris
Nackdelar
Hittar inga nackdelar med denna brandfilten

Housegards vision är att att göra brandsäkerhet enkelt och tillgängligt för alla människor. Sedan 1996 har Housegard utvecklat produkter inom brandsäkerhet. Med en produktportfölj i ständig utveckling erbjuder Housegard brandskydd för alla hem och behov.

Housegards brandfilt har en bra upphängning och är lätt att dra ur sin förpackning. Brandfilten går att få i svart, vit eller klassisk röd färg. Brandfilten uppfyller gällande standarder och företaget lämnar 5 års garanti på produkten.

Om man väger samman funktion, användning, pris och det facto att brandfilten kommer med 5 års garanti, väljer vi att utse Housegard brandfilt till bästa brandfilten 2024.

Mått:120 x 180 cm
Färg:Röd, vit eller svart
Material:Filten består av glasfiberväv med silikonbeläggning
Garanti:5 år
Certifiering:SS-EN 1869:1997

2. Solstickan Brandfilt

Bästa designad brandfilt 2024

Solstickan brandfilt
Fördelar
Snyggt fodral som man gärna har hängande framme
Finns i olika färger
Nackdelar
Ingen silikonbeläggning
Mindre storlek

Solstickan design erbjuder moderna och folkliga produkter med hög kvalitet inom hem och inredning. Iden med Solstickan design är att bevara och föra vidare en svensk klassiker och på så sätt stötta stiftelsen Solstickan. En del av intäkterna från Solstickans försäljning går till stiftelsen Solstickan, vars syfte är att hjälpa barn och äldre i samhället. Solstickan säljer både brandfiltar och brandsläckare.

Solstickan brandfilt är paketerad i en stilfull stållåda med prägling av den klassiska Solstickepojken. Trots ett annorlunda och designat yttre har solstickan brandfilt samma egenskaper som klassiska brandfiltar. Filten mäter 120 x 120 cm. Brandfilten uppfyller gällande standarder och fungerar utmärkt att släcka en mindre brand med.

Solstickan brandfilt bok

Lådan är enkel att hänga upp på väggen och det är lätt att dra ut brandfilten för att använda den.

Solstickan brandfilt kommer i en snygg ”presentförpackning” och är perfekt som till exempel inflyttningspresent. Det designade yttre gör att man gärna har brandfilten hängande framme och slipper gömma undan den i någon skrubb.

Solstickan brandfilt är en bra brandfilt att ha i sitt hem även om filten i storlek är något mindre än vad myndigheterna rekommenderar. Vi anser att brandfiltens snygga yttre lämpar sig i ett modernt hem och utser Solstickan brandfilt till bästa designade brandfilten 2024.

Här kan du läsa mer om Solstickan brandfilt

Mått box:17,2 x 26,8 cm
Mått brandfilt:120 x 120 cm
Standard:EN 1869
Svenska instruktioner på baksidan

3. NEXA Brandfilt

Bästa budgetval 2024

Test NEXA brandfilt, mjukt fodral - bra brandfilt

Fördelar
Finns både i storleken 120 x 180 och 120 x 120 cm
Finns i olika färger
Tillverkad i glasfiberväv med silikonbeläggning
Nackdelar
Ser inga nackdelar med försök köpa den större filten

Nexa är kända för sina produkter inom brandskydd. Nexa utvecklar och marknadsför produkter inom trådlös styrning (smarta hem) och brandskydd (trygga hem). Man har ett produktvarumärken som säljs via de största butikskedjorna inom gör-det-själv segmentet samt grossister runt om i landet.

Nexa har ett komplett sortiment för brandskydd. Deras vision är att tillhandahålla ett komplett sortiment för det trygga och smarta hemmet.

Brandfilten kommer i ett klassiskt fodral med upphängningsmöjlighet. Brandfilten dras enkelt ur sin förpackningen med hjälp av de svarta tamparna. Brandfilten uppfyller gällande klassning. Filten finns att köpa i både den rekommenderade storleken 180 x 120 cm men även i det mindre formatet 120 x 120 cm.

Nexa brandfilt är en bra brandfilt att ha i sitt hem och anses som ett bra köp av brandfilt 2024.

Material brandfilt:Glasfiberväv
Temperatur:Tål temperaturer upp till 500 °C
Mått filt (BxH):1200 x 1800 mm, 1200 x 1200 mm
Mått fodral (BxH):2000 x 330 mm
Filten ska bytas ut efter användning.

4. Luxorparts brandfilt

Luxorparts brandfilt 120 x 120 cm med rött fodral
Fördelar
Billig i inköp
Klarar av att släcka en brand i gryta
Nackdelar
Ingen silikonbeläggning
Mindre storlek

Bästa pris på Luxorparts brandfilt

Kjell & Co säljer denna brandfilt från Luxorparts. Brandfilten är tillverkad i glasfiber och står emot temperaturer upp till 500°C. Den fungerar utmärkt att ha i köket för att till exempel kväva en brand i olja i en kastrull.

Luxorparts brandfilt är tät och står emot gasgenomträngning bra. Brandfilten är 120 x 120 vilket är mindre än vad som rekommenderas men duger fullt tillräckligt som ett komplement till brandsläckaren.

Mått box:
Mått brandfilt:120 x 120 cm
Standard:SS-EN 1869
Svenska instruktioner på baksidan
Vikt1100 g

Vad är en brandfilt? 

En brandfilt är en filt som kan användas för att släcka mindre bränder med. En brandfilt fungerar bäst på bränder i mindre föremål och som med god marginal kan täckas av filtens storlek. Det kan till exempel vara bränder i kläder, möbler eller på spisen. En brandfilt är som effektivast mot bränder på vågräta ytor.

En brandfilt är tillverkad av en glasfiberduk i ett eller två lager med ett tätskiktslager som förhindrar att brännbara gaser släpps igenom. Rekommendationen är att du ska ha en brandfilt som är 120 x 180 cm. En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare i hemmet och hänger med fördel på en plats där du enkelt kan komma åt den, gärna i anslutning till köket där många bränder startar.

Fördelar brandfiltar
Lite sanering
Lätt att ta fram till branden
Tar liten plats och är enkel att förvara
Billig i inköp
Nackdelar brandfiltar
Måste komma närmare branden

En fördel med en brandfilt kontra en brandsläckare är att det inte blir något saneringsarbete efter brandfilten. Brandfilten lämnar inga rester som en brandsläckare gör men är heller inte lika effektiv som brandsläckaren om branden är lite större.

En annan fördel är att en brandfilt är lätt att bära fram till branden. En brandsläckare kan vara tung att flytta med sig vilket kan vara ett problem för en äldre person eller ett barn. Brandfilten tar inte heller mycket utrymme utan kan lätt förvaras och eventuellt tas med när du reser bort. Brandfilten är även billig i inköp. 

Köpguide: Vad ska du tänka på när du köper en brandfilt? 

När man väljer brandfilt är det framförallt viktigt att brandfilten uppfyller och är märkt med den europeiska standarden SS-EN 1869. Med det menas att brandfilten följer de krav på lagstiftning som finns på denna typ av produkter. Om brandfilten uppfyller standarden vet du att filten har tillräckligt hög värmetålighet och att den är tät så att brandgaser inte tränger igenom när den används.

Storlek på brandfilten bör vara 120 x 180 cm för att kunna täcka större den av en vuxen person. Skulle det börja brinna i någons kläder kan du få ner personen på marken och sen täcka den med brandfilten och på så sätt släcka branden. Brandfiltar finns även i storleken 120 x 120 cm och har precis samma funktion och kvalité men kan vara svårare att täcka hela branden med.

Brandfiltar går även att få i en uppsjö av olika färger och design på förpackningen. En klassisk brandfilt har en röd förpackning och på offentliga platser finns det krav på det för att man lätt ska hitta brandfilten. I hemma miljö finns däremot inga krav på färgen på förpackningen utan du kan hitta något som passar i ditt hem och som gör att du kan ha brandfilten framme, nära till hands. 

Varför kan du lita på oss?

Brandinfo.se är en helt oberoende sida om produkter för brandsäkerhet.

Vi har även åtskilliga år inom branchen där vi har arbetat inom räddningstjänsten med att släcka bränder och informera allmänheten om ett bra brandskydd men även arbetat på privata företag för att marknadsföra produkter för brandsäkerhet. Det gör att vi vet vad vi pratar om och ytterligare en anledning till att du kan lita på oss och vår erfarenhet. 

Inga av våra tester är heller sponsrade av något av företaget utan alla tester är helt oberoende. 

Så gjorde vi testet

I vårt test av brandfiltar valde vi ut de fem vanligaste modellerna på marknaden. Varje modell har studerats ingående och vi har läst vad deras användare har att säga om produkten. 

När vi jämfört de olika brandfiltarna har vi tittat på att de är certifierade enligt SS-EN 1869, hur lätt filten är att få ur sin förpackning, om den är tillräckligt tät mot farliga brandgaser samt priset på produkten. 

Det tillsammans med egenskaperna på produkten har lett fram till att vi har utsett bästa brandfilten och bästa designade brandfilten

FAQ Brandfilt – Vanliga frågor och svar om brandfiltar

En brandfilt kostar mellan 150-250 kr. Vill man ha en designad förpackning till sin brandfilt kostar filtarna cirka 500 kr.

Myndigheterna rekommenderar att välja en brandfilt i storleken 180 x 120 cm. Då har du en storlek som täcker större delen av branden och risken att du ska bränna dig själv minskar. Samtidigt tycker jag att en mindre brandfilt är lättare att hantera och kan vid vissa tillfällen föredra det framför den större brandfilten.

Rekommendationen är att alltid ha en brandsläckare hemma. En brandfilt ska ses som ett komplement och inget som ersätter brandsläckaren.

Designade brandfiltar är tillverkade på samma sätt som ”vanliga” brandfiltar. Designade brandfiltar har ett mer estetiskt fodral för att kunna hänga framme i det moderna hemmet. Dock behöver en brandfilt ha en röd färg och tydliga instruktioner för att vara godkänd enligt EN 1869:2019.

Det finns ingen lag som säger att du ska ha en brandfilt. Däremot är det rekommenderat att ha produkter för brandsläckning hemma och brandfilt är en av produkterna som är bra att ha för att kunna släcka en brand.

Rekommendationen är att ha en brandfilt per våningsplan. Placera gärna brandfilten i anslutning till köket och säkerställ att alla i hemmet vet var den är placerad.

En brandfilt är tillverkad av glasfiber. En brandfilt är tät och står emot gasgenomträngning.

En använd brandfilt ska ALLTID kasseras och ersättas med en ny.

En brandfilt klarar av temperaturer upp till 500°C.

Relaterade artiklar

Referenser till artikeln

  1. MSB. Brandskyddsutrustning – Brandfilt. 2021. https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet-i-hemmet/brandskyddsutrustning/brandfilt/ (Hämtad 2023-03-13)
  2. Brandskyddsföreningen. Brandfilt. 20??. https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/brandfilt/ (Hämtad 2023-03-13)
  3. Svenska institutet för standarder. 2023. https://www.sis.se/produkter/miljo-och-halsoskydd-sakerhet/skydd-mot-brand/brandbekampning/ss-en-18692019/ (Hämtad 2023-09-11)
Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar