Brandfilt bäst i test 2023 – Hitta bästa brandfilten för hemmet

Foto av författare
Skriven av:
Johan Olsson
Uppdaterad senast:

En brandfilt kan användas till att släcka mindre bränder eller minska spridningen av en brand som uppstått. En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare.

Brandfilten består av en glasfiberduk med ett tätskiktslager. Rekommenderat är att välja en brandfilt som är 180 x 120 cm. Förvara brandfilten där du lätt kommer åt den och i närheten av där du har identifierat att störst risk är att brand uppstår (till exempel i anslutning till köket).

I vårt test, brandfilt bäst i test, har vi jämfört olika brandfiltar och utsett bästa brandfilten. Vi har sammanställt dess egenskaper, listat för- och nackdelar samt tagit fram bästa pris på brandfiltar.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: Brandfilt bäst i test 2023

BildEgenskaperPris
Housegard brandfilt bästa brandfilten

Bästa brandfilten 2023

Housegard brandfilt

Egenskaper: 180 x 120cm, 5 års garanti, finns i olika färger

Köp vit

Köp svart

NEXA brandfilt

Bra köp brandfilt 

NEXA brandfilt

Egenskaper: Finns i storlekarna 120 x 120cm och 180 x 120cm.

Köp här

Solstickan brandfilt

Designad brandfilt

Solstickan brandfilt

Egenskaper: Snyggt fodral, 120 x 120cm, del av intäkter till behövande

Köp här

Genom att utvärdera produkterna egenskaper, läst recensioner av användare och tagit del av oberoende tester har vi kunnat utse tre bra brandfiltar.

Topplista bästa brandfilten 2023

Vi har gått igenom olika brandfiltar och valt ut de vi anser är bra brandfiltar och som vi rekommendera att köpa. De flesta brandfiltar är tillverkade på samma sätt och det är inte mycket som skiljer dem åt. Vi har fastnat för Housegard Brandfilt som är vår favorit och är därför vinnaren i vårt test, brandfilt bäst i test.

Vi har kontrollerat att produkterna är godkända att använda, för- och nackdelar med brandfiltarna samt var du kan köpa dem till bästa pris. De tre brandfiltarna vi presenterar nedan är alla rekommenderade av oss och uppfyller de krav du ska ha på en brandfilt. Genom att väga samman ovanstående punkter har vi sedan utsett bästa brandfilten.

Även om brandfilt är viktigt för brandsäkerhet i hemmet så är en brandvarnare ett måste. Läs vårt stora test av brandvarnare där vi utsett bästa brandvarnaren.

1. Housegard Brandfilt

Bästa brandfilten 2023

Test Housegard brandfilt - bästa brandfilten - vinnare i brandfilt bäst i test

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Housegard brandfilt

Produktbeskrivning

Housgards vision är att att göra brandsäkerhet enkelt och tillgängligt för alla människor. Sedan 1996 har Housegard utvecklat produkter inom brandsäkerhet. Med en produktportfölj i ständig utveckling erbjuder Housegard brandskydd för alla hem och behov.

Housegards brandfilt har en bra upphängning och är lätt att dra ur sin förpackning. Brandfilten går att få i svart, vit eller klassisk röd färg. Brandfilten uppfyller gällande standarder och företaget lämnar 5 års garanti på produkten.

Om man väger samman funktion, användning, pris och det facto att brandfilten kommer med 5 års garanti, väljer vi att utse Housegard brandfilt till bästa brandfilten 2023 i vårt test, brandfilt bäst i test.

Fullständiga specifikationer

Mått:120 x 180 cm
Färg:Röd, vit eller svart
Material:Filten består av glasfiberväv med silikonbeläggning
Garanti:5 år
Certifiering:EN 1869:1997

Köp Housegard brandfilt här:

2. NEXA Brandfilt

Bra köp brandfilt 2023

Test NEXA brandfilt, mjukt fodral - bra brandfilt

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Nexa brandfilt

Last updated: 2023-01-29 19:34:40

Produktbeskrivning

Nexa är kända för sina produkter inom brandskydd. Nexa utvecklar och marknadsför produkter inom trådlös styrning (smarta hem) och brandskydd (trygga hem). Man har ett produktvarumärken som säljs via de största butikskedjorna inom gör-det-själv segmentet samt grossister runt om i landet.

Nexa har ett komplett sortiment för brandskydd. Deras vision är att tillhandahålla ett komplett sortiment för det trygga och smarta hemmet.

Brandfilten kommer i ett klassiskt fodral med upphängningsmöjlighet. Brandfilten dras enkelt ur sin förpackningen med hjälp av de svarta tamparna. Brandfilten uppfyller gällande klassning. Filten finns att köpa i både den rekommenderade storleken 180 x 120 cm men även i det mindre formatet 120 x 120 cm.

Nexa brandfilt är en bra brandfilt att ha i sitt hem och anses som ett bra köp av brandfilt 2023.

Fullständiga specifikationer

Material brandfilt:Glasfiberväv
Temperatur:Tål temperaturer upp till 500 °C
Mått filt (BxH):1200 x 1800 mm, 1200 x 1200 mm
Mått fodral (BxH):2000 x 330 mm
Filten ska bytas ut efter användning.

Köp Nexa brandfilt här:

3. Solstickan Brandfilt

Bästa designad brandfilt 2023

Test Solstickan brandfilt - design brandfilt

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Solstickan brandfilt

Last updated: 2023-01-29 19:34:34

Produktbeskrivning

Solstickan design erbjuder moderna och folkliga produkter med hög kvalitet inom hem och inredning. Iden med Solstickan design är att bevara och föra vidare en svensk klassiker och på så sätt stötta stiftelsen Solstickan. En del av intäkterna från Solstickans försäljning går till stiftelsen Solstickan, vars syfte är att hjälpa barn och äldre i samhället. Solstickan säljer både brandfiltar och brandsläckare.

Brandfilt Solstickan är paketerad i en stilfull stållåda med prägling av den klassiska Solstickepojken. Trots ett annorlunda och designat yttre har solstickan brandfilt samma egenskaper som klassiska brandfiltar. Filten mäter 120 x 120 cm. Brandfilten uppfyller gällande standarder och fungerar utmärkt att släcka en mindre brand med.

Lådan är enkel att hänga upp på väggen och det är lätt att dra ut brandfilten för att använda den.

Design Solstickan brandfilt - snygg presentförpackning

Solstickan brandfilt kommer i en snygg ”presentförpackning” och är perfekt som till exempel inflyttningspresent. Det designade yttre gör att man gärna har brandfilten hängande framme och slipper gömma undan den i någon skrubb.

Solstickan brandfilt är en bra brandfilt att ha i sitt hem även om filten i storlek är något mindre än vad myndigheterna rekommenderar. Vi anser att brandfiltens snygga yttre lämpar sig i ett modernt hem och utser Solstickan brandfilt till bästa designade brandfilten 2023.

Fullständiga specifikationer

Mått box:17,2 x 26,8 cm
Mått brandfilt:120 x 120 cm
Standard:EN 1869
Svenska instruktioner på baksidan

Köp brandfilt från Solstickan här:

4. Total brandfilt

Bra köp brandfilt 2023

Total brandfilt - bra köp av brandfilt

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Total brandfilt

Last updated: 2023-01-29 19:34:41

Produktbeskrivning

Total brandfilt är en effektiv brandfil i glasfibermaterial. Total brandfilt ger precis som andra brandfiltar i det här testet, ett effektivt förstahandsskydd vid brand i kläder men även vid bränder i möbler eller inredning.

Total brandfilt är förpackad i en hård plastförpackning som är lätt att torka av. Förpackningen har ett dolt montage antingen på krok eller med spik.

Brandfilten är 180 x 120cm och därmed i den storleken som rekommenderas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och därför lämplig att ha i hemmet. Brandfiltne är även godkänd enligt Europastandard EN 1869:1997.

Vi tycket Total brandfilt är en bra brandfilt och rekommenderar den därför som bra köp av brandfilt 2023.

Fullständiga specifikationer

Material brandfilt:3732 glasfiberväv 0,43mm
Mått filt (BxH):1200 x 1800 mm
Godkänd enligt Europastandard EN 1869:1997
Filten ska bytas ut efter användning.

Köp Total brandfilt här:

Köpguide Brandfilt: Vad ska jag tänka på när jag köper en brandfilt till hemmet?

Hur fungerar en brandfilt?

Eld behöver syre för att kunna fortgå. Genom att ta bort syret från elden finns möjlighet att släcka eller begränsa den. När en brandfilt placeras på elden kväver man elden genom att syret försvinner och då minskar även branden i intensitet och slocknar tillslut. En brandfilt är ett bra redskap för att släcka mindre bränder.

Exempel på bränder när brandfilt kan väljas för att släcka:

  • Brand i soffa, fåtölj eller säng
  • Brand i kläder
  • Brand på spisen
  • Brand i ljusstake

Det viktigaste när man ska släcka en brand är att aldrig tveka kring val av släckutrustning. Det spelar ingen roll vilken typ av släckredskap du använder, bara du tidigt påverkar och försöker släcka branden.

Hur använder man en brandfilt?

Om en brand skulle uppstå i till exempel din ljusstake på bordet är brandfilten ett bra redskap för att släcka den.

Tillvägagångssätt, släcka med brandfilt:

  • Dra ut brandfilten ur sin förpackning genom att dra i stropparna. Veckla ut filten och fatta i brandfiltens kortsida.
  • Närma dig branden utan att utsätta dig för fara.
  • Lägg försiktigt men bestämt filten över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden så att den slocknar. Försök att undvika att kasta på filten då branden lätt flammar upp och riskerar att sprida sig vidare.

Video på användning av brandfilt:

Vilken brandfilt ska jag välja?

När man väljer brandfilt är det framförallt viktigt att brandfilten uppfyller och är märkt med den europeiska standarden SS-EN 1869. Med det menas att brandfilten följer de krav på lagstiftning som finns på denna typ av produkter. Alla brandfiltar i vårt bäst i test brandfilt uppfyller samtliga de krav och standarder som finns.

Brandfiltar finns även i olika storlekar. Rekommendationen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Svenska Brandskyddföreningen är att välja storleken 180 x 120 cm. Det är även vår erfarenhet att den storleken är optimal. Man kan täcka in större del av branden samtidigt som filten är smidig att hantera.

Vilka är fördelarna med att släcka med en brandfilt?

Fördelar att släcka med en brandfilt är framförallt att de behöver inte sanera efter något släckmedel när väl branden är släckt. Detta ska dock inte användas som ett argument för att inte använda en brandsläckare men det är en av de största fördelarna med att använda brandfilt kontra brandsläckare.

En annan fördel är att en brandfilt är lätt att bära fram till branden. En brandsläckare kan vara tung att flytta med sig vilket kan vara ett problem för en äldre person eller ett barn. Brandfilten tar inte heller mycket utrymme utan kan lätt förvaras och eventuellt tas med när du reser bort.

En brandfilt fungerar lika bra hemma i bostaden, som i sommarstugan, båten eller husvagnen.

Glöm inte att du även behöver en brandvarnare hemma, vi har skrivit en omfattande artikel där vi utsett bästa brandvarnaren. Är du intresserade av en brandsläckare har vi en liknande artikel där vi skrivit om vilken brandsläckare som är bäst i test.

FAQ Brandfilt – Vanliga frågor och svar om brandfiltar

Vad kostar en brandfilt?

En brandfilt kostar mellan 150-250 kr. Vill man ha en designad förpackning till sin brandfilt kostar filtarna cirka 500 kr.

Vilken brandfilt är bäst i test?

Nästan alla brandfiltar är tillverkade på samma sätt. Vår erfarenhet är att inga brandfiltar är dåliga så det är svårt att utse en vinnare men vi tycker ändå att Housegard brandfilt är bästa brandfilten och vinnare i vårt bäst i test av brandfiltar 2023.

Hur stor ska en brandfilt vara?

Myndigheterna rekommenderar att välja en brandfilt i storleken 180 x 120 cm. Då har du en storlek som täcker större delen av branden och risken att du ska bränna dig själv minskar.

Ersätter en brandfilt en brandsläckare?

Rekommendationen är att alltid ha en brandsläckare hemma. En brandfilt ska ses som ett komplement och inget som ersätter brandsläckaren.

Är designade brandfiltar godkända?

Designade brandfiltar är tillverkade på samma sätt som ”vanliga” brandfiltar. Det som skiljer är skyddshöljet. Designade brandfiltar har ett mer estetiskt fodral för att kunna hänga framme i det moderna hemmet.

Måste jag ha brandfilt?

Det finns ingen lag som säger att du ska ha en brandfilt. Däremot är det rekommenderat att ha produkter för brandsläckning hemma och brandfilt är en av produkterna som är bra att ha för att kunna släcka en brand.

Hur många brandfiltar behöver jag hemma?

Rekommendationen är att ha en brandfilt per våningsplan. Placera gärna brandfilten i anslutning till köket och säkerställ att alla i hemmet vet var den är placerad.

Vad är en brandfilt tillverkad av?

En brandfilt är tillverkad av glasfiber. En brandfilt är tät och står emot gasgenomträngning.

Hur många grader tål en brandfilt?

En brandfilt klarar av temperaturer upp till 500°C.

Vad gör jag med en använd brandfilt?

En använd brandfilt ska ALLTID kasseras och ersättas med en ny.

Referenser till artikeln

Fler läsvärda artiklar om brandsäkerhet

Foto av författare
Om författaren
Johan Olsson
Johan har 20 års erfarenhet inom operativ räddningstjänst och förebyggande frågor. Vet vikten av ett bra brandskydd och delar med sig av sina erfarenheter på Brandinfo.se

Lämna en kommentar