Även om grillning är ett fantastiskt sommarsysselsättning kan det också vara farligt om det inte görs på ett säkert sätt. Genom att grilla säkert och följa några enkla förhållningssätt, kan du undvika att brand uppstår och kan njuta av grillat och god mat med vänner och familj. I denna artikeln går vi igenom vad du ska tänka på och vad du kan göra om brand uppstår.
Innehåll
Hantera grillen på ett brandsäkert sätt
Sommartid är synonymt med att grilla ute och njuta av god mat med vänner och familj. Innan du tänder grillen är det dock viktigt att veta hur du gör det på ett säkert sätt. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du grillar och vad du kan göra om det börjar brinna.
Grilla säkert
Beroende på vilken storts grill du använder finns det olika saker att tänka på med här är ett par grundläggande tips:
- Grillen ska stå på ett plant och helst obrännbart underlag. Undvik att placera grillen närmare än en meter från en brännbar vägg, husvagn eller tält. Värmen från grillen kan antända brännbart material utan att det kommer i kontakt med någon låga.
- Lämna aldrig grillen obevakad. Håll barn och husdjur borta från grillen. Risken finns att grillen kan välta om någon springer på den och ett barn kan även bränna sig illa.
- Se till att ha vatten eller en brandsläckare nära tillhands för att kunna släcka en eventuell brand som uppstår.
- Se till att grillen får svalna ordentligt efteråt. Undvik att tömma aska i naturen utan placera askan när den töms i en obrännbar behållare och placera ett par meter från brännbart material.
Kolgrill
Många föredrar att grilla med kolgrill och visste är det inte mycket som slår den kolgrillade smaken. Men kolgrillen kan snabbt antända brännbart material som en torr gräsmatta, gamla löv eller en dyna till utemöblerna.
Här är ett par saker att hålla koll på för att grilla säkert i din kolgrill:
- Var försiktigt när du använder tändvätska. Använd gärna en eltändare istället när du ska tända en kolgrill. Även tändrör, tändklossar eller tändpapper är bra alternativ till tändvätska.
- Du får absolut inte använda T-röd eller bensin när du tänder grillen. Då kan elden sprida sig till flaskan och du risker att bränna dig svårt.
- Använd aldrig en kolgrill inomhus och ställ inte heller in den innan den svalnat ordentligt. Kolen kan avge giftig koloxid.
- Lägg alltid använd grillkol i ett obrännbart kärl eller låt det vara kvar i grillen. Grillkol kan behålla värme och glöd upp till tre dygn.
Räddningstjänsten åker varje år ut på ett flertal bränder där personer stoppat aska från grill eller eldstad i allt från plasthinkar till papperspåsar vilket har orsakat omfattande bränder.

Engångsgrill
En engångsgrill blir mycket het när den används. Botten kan bli så varm att den kan antända brännbart material som till exempel torrt gräs, men även trä. Se därför till att grillen placeras på obrännbart underlag.
Efter du har använt en engångsgrill, låt grillen brinna ut ordentligt och kyl den därefter med vatten innan du slänger den. På många stället finns speciella soptunnor för engångsgrillar. Se till att ta hand om skräpet efter dig och låt det inte ligga kvar i naturen.
Gasolgrill
Använder du gasolgrill ska du varje säsong kontrollera slangen mellan gasolbehållaren och grillen. Testa att försiktigt böja slangen, om du ser sprickor är slangen för dålig och ska bytas ut.
Var noga med att alltid stänga av gasolen när du har grillat färdigt. En läckande gasolflaska kan leda till en explosion om tillräckligt mycket gasol ansamlas och antänds.
Ha gärna en grillhandske nära till hands när du grillar. Skulle en brand uppstå i grillen, försök alltid att stänga ventilen på gasolflaskan.
Se till att gasolflaskan förvaras i välventilerat utrymme. Det är förbjudet att förvara gasolflaskor i källare eller vindsutrymmen. Bor du i lägenhet får du förvara högst 2 x 5 liter gasol.

Grilla i naturen
Att göra upp eld i naturen kräver stor försiktighet och det är flera saker du bör tänka på för att grilla säkert i naturen.
I första hand bör du använda uppbyggda eldstäder. Säkerställ alltid att du har vatten till hands så att du kan släcka elden om den börjar sprida sig och även så att du kan säkerställa att elden är helt släckt när du lämnar platsen.
Stormkök
Ett stormkök är praktiskt att ha med sig ut i skogen. Du har allt med dig för att enkel laga en måltid. Du ska dock vara försiktig när du handskas med bränslet till stormköket. Du ska alltid försöka dig om att lågan har brunnit ut och brännaren har svalnat innan du fyller på med med bränsle. Risken är annars stor att bränslet i flaskan kan flamma upp och du risker att bränna dig svårt eller att branden sprider sig till vegetationen.
Öppen eld
Innan du gör upp eld i naturen ska du alltid försäkra dig om att det inte råder eldningsförbud. Som vi tog upp tidigare ska du i första hand alltid försöka använda dig av anordnade eldstäder. Dessa finns oftast längs med vandringsleder och promenadstigar.

Om det inte finns någon eldstad ska du välja en lugn och skyddad plats så nära vattnet som möjligt. Se till att underlaget är obrännbart. Gräv eller lägg stenar rund eldhärden och håll elden liten. Om det blåser finns det risk för gnistspridningar. Släck alltid ordentligt med vatten innan du lämnar platsen.
Tänk på att det är förbjudet att göra upp eld direkt på berghällar.
Om olyckan är framme när du grillar
Om brand uppstår
Om elden sprider sig ska du alltid ringa Sverige nödnummer, 112 och larma räddningstjänsten. Försök släcka elden genom att stampa eller kasta vatten på den. Har du en brandsläckare tillhands, använd den!
Befinner du dig ute i skogen, använd små granruskor och slå försiktigt på elden och försök kväva den. Försök att tillkalla hjälp från personer i omgivningen. Äventyra dock aldrig din egen säkerhet utan sätt er i säkerhet om branden sprider sig snabbt.
Brand i kläder
Om brand uppstår i någons kläder, se till att personen lägger sig ner på marken och skyddar sig ansikte. Får personen att rulla runt och försök kväva elden med en brandfilt eller en tröja.
Om personen bränner sig, se till att kyla brännskadan med vatten i helst tio minuter eller mer. Vattnet behöver inte vara iskallt utan även använd en temperatur på vattnet som inte plågar personen. Gör sedan en bedömning om ni behöver kontakta vården.
FAQ Grilla säkert – Vanliga frågor och svar
Får man grilla på sin balkong?
Det är upp till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att bestämma om de boende får grilla på balkongen eller inte, det är inte förbjudet enligt lag. Att grilla med kol är oftast direkt olämpligt med tanke på risken för gnistor medan gasol skulle kunna vara okej. Oftast får man inte grilla för att rök och matos är störande för de andra boendena.