Brandsläckare bäst i test 2024 – hitta bästa brandsläckaren till hemmet

Skriven av:
Uppdaterad senast:

En viktig sak för brandsäkerhet i hemmet är att ha utrustning för brandsläckning. Med en brandsläckare kan du själv släcka eller påverka en brand i ett tidigt skede vilket kommer att vara helt avgörande för utfallet av branden. 

Vår erfarenhet efter att ha varit på många bränder i byggnader är att i de fallen de boende själva har gjort någon form av släckning, ökar sannolikheten markant att räddningstjänsten ska kunna rädda huset eller byggnaden.

I denna artikeln kan du läsa om de bästa brandsläckarna och få köpråd vilken brandsläckare du ska välja.

Vårt val
Housegard brandsläckare 6kg pulversläckare
Housegard brandsläckare
Bästa brandsläckaren

Denna brandsläckare från Housegard är en 6kg pulversläckare som fungerar mot alla typer av bränder. Den har marknadens bästa släckeffekt och Housegard erbjuder en generös trygghetsgaranti på släckaren.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa brandsläckaren 2024 

Vi har gått igenom olika brandsläckare och valt ut de vi anser är bra brandsläckare och som vi rekommenderar att köpa. Genom våra egna erfarenheter av brandsläckning, produktrecension och tester har vi vägt samma detta tillsammans med kvalité och pris och på så sätt kunnat utse en vinnare i testet.

De flesta brandsläckare har samma egenskaper och det är inte mycket som skiljer dem åt. Vi har dock fastnat för Housegards brandsläckare tack vare deras trygghetsgaranti. Därför är Housegard brandsläckare vår favorit och vinnare i vårt test av brandsläckare.

Expertens tips
Profilbild skribenten Johan Jonsson
Att välja brandsläckare
Johan Jonsson

För hemmabruk rekommenderas att köpa en 6kg pulversläckare. Då kan du hantera alla typer av bränder som uppstår oavsett vad det är som brinner. En brandsläckare finns idag i olika färger så du kan välja en som passar i ditt hem.

1. Housegard brandsläckare, bästa brandsläckaren

Bästa brandsläckaren

Housegard brandsläckare 6kg pulver bästa brandsläckaren

Fördelar
Har marknadens högst släckeffekt
Fungerar på alla typer av bränder (ABC)
Bra pris
Hög kvalitet
5 års trygghetsgaranti där du får en ny släckare om du blir tvungen att använda den
Nackdelar

Housegard brandsläckare är vinnare i vårt test, bästa brandsläckaren 2024! 

Housegard brandsläckare har högsta effektklass, 55A 233B C. Släckaren är en 6 kg pulversläckare och är en brandsläckare som fungerar på de flesta typer av bränder, i så gott som alla material. 

Brandsläckaren fungerar lika bra att ha i villan, lägenheten eller fritidshuset men är även anpassad för att användas för industri, kontor eller lager.

Brandsläckaren är CE-märkt och certifierad enligt SS-EN3 samt licensierad av DNV. Släckaren är omladdningsbar om den någon gång skulle användas eller att bäst-före-datum har passerat. 

Housegards vision är att göra brandsäkerhet enkelt och tillgänglig för alla människor. Sedan 1996 har Housegard utvecklat produkter inom brandsäkerhet. Med en produktportfölj i ständig utveckling erbjuder Housegard brandskydd för alla hem och behov.

Housegard brandsläckare finns även i storleken 2 kg pulver. Egenskaperna på brandsläckaren, kvalitén, den höga effektklassen, det rimliga priset och Housegards trygghetsgaranti är saker som gör att vi utser Housegard brandsläckare till bästa brandsläckaren 2024 i vårt test brandsläckare bäst i test.

Trygghetsgaranti för Housegard brandsläckare
När du köper en Housegard brandsläckare ingår Trygghetsgaranti! Om du behöver använda din brandsläckare inom fem år får du en ny utan extra kostnad vid registrering senast 6 månader efter inköpsdatum. Garantin gäller oavsett var du köper din Housegard brandsläckare.

Släckmedel6kg pulver
Brandklassning55A 233B C
DrivgasNitrogen
Arbetstryck14 bar vid +20 °C
Temperaturområde-30°C / +60 °C
Tömningstid17 sekunder
Säkerhetsavstånd1 meter
Höjd519 mm
Diameter150 mm
Bruttovikt9,72 kg
VäggfästeJa

2. Solstickan brandsläckare, bästa designade släckaren

Bästa designade brandsläckaren

Solstickan brandsläckare designad brandsläckare med 6kg pulver

Fördelar
Har marknadens högsta släckeffekt
Fungerar på alla typer av bränder (ABC)
Passar det moderna hemmet
Hög kvalitét
5 års trygghetsgaranti där du får en ny släckare om du blir tvungen att använda den
Nackdelar

Solstickan brandsläckare är en brandsläckare i hög kvalitet. Släckmedlet är pulver och släckaren har högsta släckeffekt i klassningen. Solstickan brandsläckare går att köpa både som 2 kg och 6 kg. Med solstickans trygghetsgaranti får du en ny brandsläckare om du behöver använda din släckare inom 5 år.

Brandsläckaren har ett aluminium emblem med präglad avbildning av Solstickepojken. Släckaren finns att få i många olika färger, allt för att den ska passa ett modernt hem och vara en del av inredningen istället för en sak som är i vägen i garderoben.

Solstickan design erbjuder moderna och folkliga produkter med hög kvalitet inom hem och inredning. Idén med Solstickan design är att bevara och föra vidare en svensk klassiker och på så sätt stötta stiftelsen Solstickan. 

En del av intäkterna från Solstickans försäljning går till stiftelsen Solstickan, vars syfte är att hjälpa barn och äldre i samhället. Solstickan säljer även snygga, designade brandfiltar.

För att lära dig mer, läs gärna vår artikel om Solstickan brandsläckare.

Trygghetsgaranti för Solstickan brandsläckare
När du köper en solstickan brandsläckare så ingår Trygghetsgaranti! Om du behöver använda din brandsläckare inom fem år får du en ny utan extra kostnad vid registrering senast 6 månader efter inköpsdatum. Solstickan brandsläckare är producerade och kvalitetssäkrade av Housegard, därför gäller Housegards trygghetsgaranti även på alla brandsläckare från Solstickan Design. Garantin gäller oavsett var du köper din Housegard brandsläckare.

Släckmedel6kg pulver
Brandklassning55A 233B C
DrivgasNitrogen
Arbetstryck14 bar vid +20 °C
Temperaturområde-30°C / +60 °C
Tömningstid> 15 sekunder
Säkerhetsavstånd1 meter
Höjd519 mm
Diameter150 mm
Bruttovikt10 kg
VäggfästeJa

3. NEXA 6kg pulversläckare

NEXA brandsläckare 6kg pulversläckare - bästa budgetval

Fördelar
Har marknadens högsta släckeffekt
Fungerar på alla typer av bränder (ABC)
Finns i olika färger
Nackdelar

NEXA brandsläckare är en bra brandsläckare att ha i hemmet. Släckaren är en 6 kg pulversläckare vilket är det som vi rekommenderar att man bör ha hemma.

Även denna släckaren har effektivitetsklass 55A 233B C vilket är den högsta klassen. Detta gör att denna släckaren kan släcka 60% större bränder jämfört med en släckare med släckeffekt 34A vilket oftast är i billigare släckare. 

I övrigt uppfyller NEXA brandsläckare alla krav inom EN-3 samt är certifierade av DNV. Brandsläckaren levereras med både väggfäste och fotring. 

Nexa är kända för sina produkter inom brandskydd. Nexa utvecklar och marknadsför produkter inom trådlös styrning (smarta hem) och brandskydd (trygga hem). Man har ett produktvarumärke som säljs via de största butikskedjorna inom gör-det-själv segmentet samt grossister runt om i landet.

Brandsläckaren finns att köpa i klassisk röd, vit, svart samt med målade motiv på vit bakgrund.

En högre släckeffekt en brandsläckare innebär att du kan släcka större bränder. Rekommenderas av brandskyddsföreningen. Nexas 6kg ABC- pulversläckare uppfyller alla krav inom EN-3 samt certifierad av DNV. Levereras komplett med fotring samt fäste för vägg.

Släckmedel6kg pulver
Brandklassning55A 233B C
DrivgasNitrogen
Temperaturområde-30 °C till +60 °C
Tömningstid17 sekunder
Säkerhetsavstånd1 meter
Bruttovikt9,3 kg
VäggfästeJa

4. Firemill brandsläckare, kolsyresläckare

Innovativ brandsläckare

Firemill brandsläckare

Fördelar
Liten och smidig
Snygg design
Kan användas hur många gånger som helst
Går att testa
Lämnar inga släckmedelsrester
Nackdelar
Ersätter inte en 6kg pulversläckare utan ska ses som ett komplement

Läs hela vårt test av Firemill brandsläckare

Firemill brandsläckare är världens första brandsläckare som laddas med en kolsyrepatron. Genom att vrida på toppen, och hålla i det läget, aktiveras släckaren och kolsyran släcker branden. 

Till skillnad från andra brandsläckare kan man själv ladda om den med en ny kolsyrepatron när man tvingats använda den eller om man har testat produkten. 

Firemill brandsläckare är lämplig att ha vid spisen eller vid gasolgrillen där fettbränder är vanliga. Jag tvingades faktiskt använda min när jag grillade i somras. 

Jag skulle ha rejäl värme på gasolgrillen så jag hade dragit på alla fyra brännarna. När familjen kom hem sprang jag för att möta dem men reflekterade samtidigt att jag tyckte att det rök ovanligt mycket från grillen. 

När jag kom tillbaka och skulle lägga på det som skulle grillas, brann det i allt fett som ansamlats i grillen efter alla grillningar i sommar. Med hjälp av Firemill släckaren kunde jag slå ut lågorna och släcka branden. En stund senare kunde jag tända grillen igen och laga mat till familjen helt utan att det fanns några spår från branden. 

Firemill brandsläckare har en smakfull design. Produkten är uppfunnen, utvecklad och tillverkad i Sverige.

Observera: Firemill koldioxidsläckare är framtagen främst för att släcka mindre bränder och kan inte ersätta en vanlig brandsläckare. Firemill brandsläckare uppfyller inte kriterierna för en konventionell släckare.

SläckmedelKolsyra
BrandklassningSaknas
DrivgasKolsyra
Arbetstryck
Temperaturområde
Tömningstid8 sekunder
Säkerhetsavstånd
Höjd217 mm
Diameter
Bruttovikt1 kg
VäggfästeFinns att köpa till

Vad är en brandsläckare? 

En brandsläckare kan användas för att snabbt ingripa när man upptäcker en brand. En brandsläckare innehåller någon form av släckmedel och kan användas för att släcka mindre bränder. En snabb och tidig släckinsats kan göra skillnaden mellan en liten brand eller en fullt utvecklad brand. 

Det finns olika sorters brandsläckare men hemma i din bostad rekommenderas att du har 6 kg pulversläckare. Pulversläckare är den släckare som har bäst släckeffekt och med en storlek på 6 kg får du tillräckligt med släckmedel för att kunna släcka branden. 

Fördelar brandsläckare
Kan släcka små bränder innan de växer sig stora
Enkla att hantera
Kan släcka på avstånd
Nackdelar brandsläckare
Kan vara tung att bära fram till branden
Kan behöva saneras efteråt

Man kan diskutera ifall det är en nackdel att det behöver saneras efter användning av en brandsläckare. Efter de flesta bränder behöver det saneras i någon form och det ska aldrig hindra dig från att använda en brandsläckare. Om däremot en brandsläckare används i onödan eller om du tömmer en hel pulversläckare vid en väldigt liten brand, då blir saneringsarbetet en nackdel. 

Måste man ha en brandsläckare? 

Det finns inga lagkrav på att du ska ha en brandsläckare hemma men för att du ska ha ett bra brandskydd är det rekommenderat att du har en brandsläckare per våningsplan. Med en brandsläckare hemma finns det möjligheter att släcka en eventuell brand i ett tidigt skede och förhindra att branden växer sig stor. Det kan minska skador och konsekvenser för både liv och egendom. 

Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatt på hem- eller husförsäkring om du har brandsläckare hemma. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dina försäkringar.

Vilken klassning ska brandsläckaren ha?

I och med att det inte finns några krav på att ha brandsläckare i en bostad finns det inte heller några krav på klassning. Dock finns det krav som ska vara uppfyllda på en släckare och det är den europeiska standarden SS-EN 3-7. 

Men för att du ska ha en släckare som du kan förvänta dig kan fungera i både släckeffekt och släckkapacitet så ska du välja en 6 kg pulversläckare med effektivitetsklassen 43A 233B C eller den högre klassen 55A 233B C.

När det gäller färgen på släckaren så säger standarden att den ska vara röd, men för hemmabruk så kan du välja en släckare som är designad och i annan färg.

Köpguide: Vad ska du tänka på när du köper en brandsläckare?

När vi köper en brandsläckare så förväntar vi oss att den ska fungera om den någonsin behöver användas. Det gör att vi anser att kvalitén och effektklass på brandsläckaren är det viktigaste när du ska köpa brandsläckare. 

Rekommendationen när man väljer brandsläckare är att det är 6 kg pulversläckare man ska köpa. Då får du en brandsläckare som fungerar till de flesta typer av bränder, är lätt att använda och har ett rimligt pris. 

Den högsta effektklassen som en 6 kg pulversläckare kan ha är 55A 233B C, bättre än så finns inte att få tag i. Väljer du denna klassning ökar du dina möjligheter att hantera en brand som uppstår.

Det andra man kan titta på när man köper en brandsläckare är varumärket. I vårt test av brandsläckare har vi tittat på kända varumärken som Housegard och NEXA. Detta är leverantörer som har många års erfarenhet av säkerhetsprodukter för hemmet och tillverkare som vi litar på när vi väljer produkter inom brandskydd för hemmet.

Housegard har bland annat sin trygghetsgaranti. Det innebär att om du registrerar produkten på deras webbplats får du en ny släckare ifall du tvingas använda din släckare inom 5 år. Det kan vara en viktig sak när man tittar på vilken brandsläckare man ska köpa och något som väger tyngre än priset för produkten.

Det sista som brukar vara en faktor när man ska köpa något är priset. En brandsläckare kostar cirka 500 kronor och uppåt. Det finns billigare släckare men oftast har de en sämre effektklass eller så håller de inte samma höga kvalitet.

Varför kan du lita på oss?

Brandinfo.se är en helt oberoende sida om produkter för brandsäkerhet.

Vi har även åtskilliga år inom branchen där vi har arbetat inom räddningstjänsten med att släcka bränder och informera allmänheten om ett bra brandskydd men även arbetat på privata företag för att marknadsföra produkter för brandsäkerhet. Det gör att vi vet vad vi pratar om och ytterligare en anledning till att du kan lita på oss och vår erfarenhet. 

Inga av våra tester är heller sponsrade av något av företaget utan alla tester är helt oberoende. 

Så gjorde vi testet

I vårt test av brandsläckare valde vi ut de vanligaste modellerna på marknaden. Varje modell har studerats ingående och vi har jämfört kvalité med pris och kundrecensioner.

När vi jämfört de olika brandsläckarna har vi tittat på att de är certifierade enligt SS-EN 3-7. För att hitta de bästa brandsläckarna har vi utgått från de släckare som har den högsta effektklassen, nämligen 55A 233B C. 

FAQ Brandsläckare – Vanliga frågor och svar om brandsläckare

Vem behöver en brandsläckare?

Alla har behov av en brandsläckare där risk för brand förekommer. Det kan vara i hemmet, på jobbet, i bilen, husvagnen eller båten.

Hur ofta ska min brandsläckare kontrolleras?

Beroende i vilken miljö brandsläckaren är placerad bör du kontrollera din släckare med ett intervall på 1-3 månader. Vid kontroll ska du kontrollera att släckaren står där den ska, att trycket i släckaren är korrekt, att plomberingen är intakt och att det inte finns några synliga skador.

Hur många brandsläckare behöver jag ha hemma?

Rekommenderat är att ha minst en brandsläckare per våningsplan. Vi tycker även att du bör ha en brandsläckare i garaget. 

Hur många gånger kan jag använda en brandsläckare?

En brandsläckare kan bara användas en gång. Även om du inte tömmer släckaren helt ska du se släckaren som förbrukad. Du kan lämna in släckaren för att få den återfylld, eller lämnar du in släckaren på återvinning och införskaffar en ny.

Vad gör jag med en använd brandsläckare?

En använd brandsläckare lämnas in på kommunens återvinningsstation. Glöm inte att införskaffa en ny släckare så att du upprätthåller ditt brandskydd. 

Måste en brandsläckare vara röd?

För brandsläckare i hemmet finns inga krav på vilken färg brandsläckaren ska ha. På senaste åren har det blivit större efterfrågan på andra färger. Många uppfattar den röda brandsläckaren som mindre estetiskt tilltalande och vill inte placera dem på en framträdande plats i hemmet.

Vilken brandsläckare ska man ha hemma?

Pulver är den brandsläckare som har bäst släckeffekt och är absolut enklast att använda av de olika brandsläckarna. Pulversläckare fungerar på nästan alla typer av bränder och är också det som man rekommenderar från försäkringsbolag, Brandskyddsföreningen samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Vad kostar en brandsläckare?

En 6 kg brandsläckare med pulver kostar från cirka 500 kr och uppåt till de lite dyrare, designade brandsläckarna som kostar ca 1100 kr. Pulversläckare är det som rekommenderas att ha i hemmet. Viktigt är att inte köpa den billigaste brandsläckaren utan köpa en brandsläckare som uppfyller dina behov samt har den högsta effektklassen.

Relaterade artiklar

Referenser till artikeln

Profilbild skribenten Johan Jonsson

2 svar på ”Brandsläckare bäst i test 2024 – hitta bästa brandsläckaren till hemmet”

 1. En fråga: Min bostadsrättsförening köpte ett antal skumsläckare (på Biltema, tror jag) men till vår besvikelse stod mätarna på rött eller precis på gränsen till rött redan efter ett halvår.
  Vi kände oss lurade och undrar om detta verkligen betyder att släckarna nu inte fungerar?
  Illa i så fall, när det nu påstås att de ska hålla i hela tio år.

  Tyvärr står inget i detta test eller andra om just detta. Kan du rekommendera skumsläckare som både håller och har mätaren på grönt under ett decennium?

  Svara
  • Hej!
   En skumsläckare bör servas var femte år för att säkerställa funktionen. En skumsläckare måste förvaras i minst +5 grader.

   Om släckarna bara är ett halvår gamla så är det fel på produkten och det är bara att åka tillbaka med dem. Om mätarna står på rött kan inte trycket i släckaren säkerställas och man kan inte lita på att släckmedlet kommer ut ur släckaren som det ska när den används.

   Pulversläckare är egentligen det som rekommenderas i privatbostäder då det har bästa släckeffekten och är lättast att släcka en brand med. Pulversläckare har också en längre hållbarhetstid och är inte temperaturkänslig.

   Hoppas det var svar på dina frågor.

   Mvh Johan

   Svara

Lämna en kommentar