Brandvarnare bäst i test 2024 – Hitta bästa brandvarnaren för hemmet

Skriven av:
Uppdaterad senast:

En brandvarnare är en anordning som fortlöpande kan registrera kännetecken på rök från en begynnande brand och kan avge en larmsignal. Brandvarnaren ser till att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede och hinner agera. Det är när du sover som du är mest sårbar mot rök och brand. Brandvarnaren placeras oftast i taket för att upptäcka den första varma röken som stiger uppåt.

Omkring hundra personer omkommer varje år i Sverige i bränder. 9 av 10, det vill säga nästan samtliga av de som omkommer saknar en fungerande brandvarnare. En brandvarnare för hemmet kostar inte många kronor och är därför den billigaste livförsäkringen du kan ha. Idag har det kommit mer avancerade brandvarnare som är sammankopplade med varandra för att öka möjligheten till tidig upptäckt av branden. Vi har tittat på bästa brandvarnaren 2024 i vårt test av brandvarnare.

För att ha ett bra brandskydd i hemmet är det inte bara brandvarnare du behöver. Med en brandsläckare eller brandfilt har du möjlighet att direkt vid upptäckt av branden, släcka eller påverka den. Läs våra andra test av brandsläckare och brandfilt.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Brandvarnare bäst i test 2024 sammanfattning

BildEgenskaperPris
Housegard Pebble Link seriekopplade brandvarnare

Bästa seriekopplade brandvarnaren

Housegard Pebble Link

Egenskaper: Enkel att installera, 10 års batteritid, lång räckvidd, bra pris, slimmad design

Köp här

Capidi seriekopplad brandvarnare

Bra köp brandvarnare

Capidi seriekopplad brandvarnare

Egenskaper: Går att koppla ihop tolv stycken, 10 års batteritid, lång räckvidd, säker sändningsfrekvens, möjlighet att pausa

Köp här

Google Nest Protest brandvarnare

Bästa smarta brandvarnaren 

Google Nest Protect brandvarnare

Egenskaper: Övervakar luftkvalitén och brandrisk, enkel att använda, stöd för tredjeparts produkter, utför självkontroller

Köp här

Topplista test bästa brandvarnaren 2024

Vi har gått igenom olika brandvarnare och valt ut de vi anser är vinnarna i vårt bäst i test brandvarnare. Vi presenterar bästa brandvarnaren 2024 inom kategorierna:

Läs gärna vårt test av seriekopplade brandvarnare och brandvarnare med wifi.

Brandvarnare bäst i test 2024

Housegard Pebble Link brandvarnare - bästa seriekopplade brandvarnaren

Fördelar
Kommunicerar via det säkrare 868 Mhz bandet
Rimligt pris
Inbyggt batteri med 10 års livslängd
Enkel att seriekoppla
Nackdelar
Hittar inga nackdelar med denna brandvarnaren

Detta är en sammanfattning av vårt omfattande test av Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare. Här hittar du hela testet.

Detta är Housegards senaste tillskott i brandvarnarfamiljen och en riktig liten super kraft! 

Housegard Pebble Link är en seriekopplad brandvarnare som kan kommunicera med varandra. Det innebär att larmar en enhet så larmar alla. 

Systemet går att bygga ut med upp till 12 enheter, vilket skapar en tryggare miljö då du får möjlighet att täcka stora ytor och många rum med samma system. Kommunikationen görs vi 868 Mhz vilket är det säkrare frekvensen kontra 433 Mhz och risken för störning av annan utrustning är mindre. 

Housegard Pebble Link har ett inbyggt 3V litium batteri som har en livslängd på 10 år, sen är det ändå dags att byta ut enheten. Brandvarnaren kommer med stabil 3M-tejp vilket underlättar montering och du får snabbt och smidigt upp brandvarnaren i taket. Det medföljer även skruvar om du vill använda det vid montering. 

Housegard Pebble Link har även en praktisk pausfunktion ifall du vet att du ska steka mat som osar mycket eller något annat arbete som riskerar att utlösa brandvarnaren. Efter 9 min släpper pausningen automatiskt och brandvarnaren fungerar som vanligt igen.

Typ:Optisk
Batteri:3V inbyggt batteri med 10 års livslängd
Bredd: 9,45 cm diameter
Höjd:3,95 cm
Vikt:
Räckvidd:
Batteri:3V litiumbatteri med 10 års livslängd

2. Capidi brandvarnare seriekopplade

Bra köp brandvarnare 2024

Capidi seriekopplade brandvarnare

Fördelar
Går att koppla upp till 12 brandvarnare i samma system
Lång livslängd på batteriet (10år)
Använder den säkrare sändningsfrekvensen 868 MHz
Lång räckvidd på 200m
Bra pris
Nackdelar
Hittar inga nackdelar med brandvarnaren

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Capidi brandvarnare

Detta är en sammanfattning av vårt omfattande test av Capidi seriekopplad brandvarnare. Här hittar du hela testet.

Capidi brandvarnare är enkel att installera, den går att koppla ihop med upp till 12 enheter, den kommunicerar på den säkrare frekvensen 868 MHz och den har en lång räckvidd på nästan 200m (fri sikt). Batteriet har en livslängd på 10 år och det är samma livslängd som en brandvarnare har innan den ska bytas ut.

Capidi brandvarnare är sammakopplingsbar

Capidi CAP388B är en trådlös brandvarnare som går att seriekoppla och som skapar ett mesh-nätverk av brandvarnare till det oändliga. Det innebär att brandvarnarna använder sig själva för att öka räckvidden och förstärka signalen mellan varandra.

Sammankoppling sker via ett enkelt knapptryck och det är möjligt att parkoppla obegränsat antal enheter, så att du kan känna dig trygg i hela hemmet. Larmar en så larmar alla vid rökutveckling. Brandvarnaren kan naturligtvis även användas fristående utan att sammankoppla den med andra brandvarnare. 

Brandvarnare med inbyggt batteri

Brandvarnaren har ett inbyggt litium batteri som räcker i 10 år vilket är hela brandvarnarens livslängd. Den har en optisk rökdetektor som har en mycket hög känslighet för rökutveckling men utlöser ändå inget larm vid exempelvis vattenånga från duschen eller matos! Räckvidden är upp till hela 200 meter vid fri sikt, inomhus begränsas dock räckvidden av väggar, golv och tak.

Kommunikationen mellan brandvarnarna går på 868MHz-bandet vilket gör den helt störningsfri och strålningen är obefintlig. Vill man pausa brandvarnaren kan man göra det i 10 minuter genom en enkel knapptryckning.

Modell:CAP388B
Lämpad för:Bostäder, kontor och fritidshus
Typ av sensor:Optisk rökkammare
Batteri:3V litium, inbyggt icke utbytbart. 10 års livslängd.
Varning lågt batteri:minst 30 dagar innan batteriet tar slut
Pausfunktion:10 min
Ljusindikator:Röd LED
Radiofrekvens:868 MHz
Antal enheter att koppla ihop:Obegränsat, men max 12st för att säkerställa 10 års livslängd
Trådlös räckvidd:upp till 200 meter vid fri sikt
Larmsignal:85 dB vid 3 meter
Funktionstest:Tryck enheten mot fästplattan i 1 sekund
Parning:Ett knapptryck på vardera enheten som skall kopplas ihop
Monteringskit:Dubbelhäftande tejp / skruvar inkluderat
Garanti:5 års garanti mot fabrikationsfel

3. Google Nest Protect brandvarnare

Bästa smarta brandvarnare 2024

Google Nest Protect brandvarnare - bästa smarta brandvarnare
Fördelar
Fyra olika sensorer för att reagera på olika faror
Undviker alarm när det inte behövs, exempelvis vid matlagning
Enkel att använda
Stöd för tredjepartsprylar, som Philips Hue
Nackdelar
Appen kan trilskas lite ibland
Dyr i inköp
Drivs av AA-batteri
Bara två års garanti

Google Nest brandvarnare är mer som en dator i taket än en brandvarnare. Brandvarnaren övervakar hemmets CO-värden (kolmonoxid), värme, luftfuktighet, och eventuell brandutveckling med en avancerad split-spektrum-sensor som känner av allt ifrån långsamt bildande till snabbt bildande bränder (en uppgradering från klassiska fotoelektriska detektorer). Denna nätdrivna variant uppdaterar sina mätvärden till användaren oftare än den batteridrivna.

Brandvarnaren testar sig själv automatiskt, har inbyggd rörelsedetektion som gör att larmet kan fungera som en nattlampa och har en hållbarhetstid på upp till tio år. Du kan tysta larmet med mobilen utan att någon extra maskinvara behövs. Larmet är dessutom talande och berättar vad som har hänt och kan skicka varningar till mobilen. Alla familjemedlemmar kan ha ett eget konto och på så vis får alla en varning om något händer och tillgångar till alla funktioner.

Google Nest har även stöd för IFTTT för sammankoppling med till exempel Google Assistant och Philips Hue.

Detta är en väldigt bra brandvarnare som klarar av det mest och lite till. Är man tekniskt intresserad går det att få brandvarnaren att kommunicera med andra produkter i hemmet där bara fantasin sätter gränser, men det går att använda den som en vanlig brandvarnare också. Tyvärr är priset i överkant om man behöver flera till sitt hem.

Läs gärna mer om Google Nest Protect brandvarnare i vårt test av bästa brandvarnare med wifi.

Sensorer: Rörelse, rök, kolmonoxid och temperatur
De två spektrumen (850 nm och 450 nm) i branddetektorn mäter både större partiklar bildade från långsamma bränder, samt mindre partiklar från snabbt bildande bränder.
Nest tredjepartsstöd: Philips Hue, Google Home, Yale Doorman, Fitbit, Alexa, med mera.
Brandvarnaren ansluts till hemmets router via wifi (2,4 GHz) och kommunicerar sedan trådlöst med mobilen med den medföljande appen (iOS och Android). Kommunicerar även via LED-dioderna på brandvarnaren, och kan där visa 4 olika statuslägen.
Installation:Använder Bluetooth LE till en mobil eller surfplatta, vid installation.
Larmnivå:85 dB siren, vid upptäckt brand signalerar enheten med sirenen som en vanlig brandvarnare.
Mått:134 x 134 x 38 mm
Drivs med:230 V-nätspänning (samt batteri)

4. Brandvarnare Lento

Rolig brandvarnare 2024

Brandvarnare Lento - Rolig brandvarnare
Fördelar
Lekfullt utformad och designad brandvarnare i form av en insekt
Upp till 10 års batteritid
Snabbmonterad
Hela brandvarnaren är en testknapp
Nackdelar
Går inte att sammankoppla
Något dyrare än en vanlig standard brandvarnare

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Brandvarnare Lento

Lento är en lekfullt utformad brandvarnare. Denna designade brandvarnare har formen av en insekt som sitter stilla i taket och varnar dig om faran är framme. Om du frågar oss är det kanske inte den snyggaste brandvarnaren, men den är väldigt uppskattad av sina användare och kan vara en rolig present till någon som som precis flyttat till egen bostad.

Lento brandvarnare monteras enkelt i taket med de medföljande skruvarna eller direkt med den självhäftande tejpen.

De medföljande litiumbatterierna håller i 10 år så du behöver inte bekymra dig om att behöva byta batterier. Efter 10 år ska ändå en brandvarnare bytas och då byter du hela enheten. Hela framsidan på Lento fungerar som en testknapp så den är enkel att testa.

Brandvarnaren är godkänd och CE-märkt enligt gällande svenska standard EN14604:2005.

Antal per förpackning:1st
Batteritid:10år
Bredd:18.4cm
Höjd:5cm
Längd:18.8cm
Vikt:200 g kg

5. Netatmo Smart brandvarnare

Bra wi-fi brandvarnare 2024

Netatmo smart rökdetektor - bra wifi brandvarnare
Fördelar
Få notiser om triggat larm i din mobil
Lång batteritid på 10 år
Helt fristående, behövs ingen hub för att den ska fungera
Går att koppla till extern siren
Nackdelar
Högt pris
Stor och klumpig

Bästa pris på Netatmo brandvarnare

När det börjar brinna ger denna smarta brandvarnare ifrån sig ett larm på 85 dB och skickar varningar till era telefoner, i realtid, till dig och din familj. Brandvarnaren är utrustad med ett unikt batteri med en livslängd på 10 år, vilket innebär att du är skyddad och säker ända tills tioårsgränsen då brandvarnaren bör bytas ut.

Brandvarnaren är väldigt lätt att installera. Fäst den bara i taket och ladda ner appen till din smarttelefon för att konfigurera den via Wi-fi och styr sedan brandvarnaren med Netatmo-appen där du bland annat kan tysta larmet.

Brandvarnaren kan även trigga en extern siren samt integreras i Home-kit.

Produkttyp:Rökdetektor
Funktioner:Fotoelektrisk sensor, LED-indikator
Strömkälla:Batteri
Batteritid:10 år, batteriet är integrerat i produkten, enheten bör bytas ut efter 10 år
Ljudnivå:85 dB
Producentens garanti:2 år
Anslutningsteknik:Trådlös – IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, Bluetooth 4.0
Ansluts till det lokala nätverket via 2.4 GHz wifi-bandet och använder även Bluetooth LE för Homekit-stöd.
Tysta direkt från din smarttelefon
Fristående produkt, det vill säga du behöver ingen extern hubb för att den ska fungera.
Operativsystem erfodras:Android 5.0 eller senare, Apple iOS 10 eller senare
Bredd:11.5 cm
Djup:11.5 cm
Höjd:4.4 cm
Uppfyller kraven i EN 14604 / CE
Innehåller inga radioaktiva ämnen.
Innehåll:Medföljande skruv och plugg

6. Housegard Firephant Optisk brandvarnare

Bra köp brandvarnare 2024

Housegard Firephant Optisk brandvarnare - brandvarnare för hemmet
Fördelar
Batteri med 10 års livslängd ingår
5 års garanti
Pausfunktion med möjlighet att pausa brandvarnaren under till exempel matlagning
Nackdelar
Ingen möjlighet till seriekoppling

Housegard Firephant brandvarnare har ett inbyggt batteri med 10 års livslängd, vilket innebär att användaren inte behöver tänka på batteribyten. Varnarens eleganta finish och matta, välvda inramning smälter in i de flesta miljöer, samtidigt som den förmedlar trygghet.

Genom att trycka in den stora metallknappen kan du enkelt både pausa brandvarnaren vid behov eller testa dess funktionalitet. Brandvarnaren är utrustad med automatisk kalibrering och guldpläterade komponenter i kretskortet vilket ger en mycket hög stabilitet och tillförlitlighet.

Detektionsprincip:Optisk detektionskammare
Färg:Vit, silver eller guld
Batteri:DC 3V litium
Batteri med 10 års livslängd ingår
Larmsignal:85 dB /3 m
Temperaturområde:0 °C till 45 °C
Dimension:Ø110 x 36 mm
Garanti:5 år
Certifiering:CE, EN 14604
Test- och pausfunktion med leddiod som blinkar vid normal funktion.

7. Housegard Origo seriekopplade brandvarnare

Bra seriekopplad brandvarnare 2024

Housegard Origo seriekopplad brandvarnare  - brandvarnare bäst i test
Fördelar
Kan anslutas i serie upp till 30 brandvarnare (!), larmar en larmar alla
Inbyggd lokaliseringsfunktion
Känner av både rök och värme
Nackdelar
Drivs av två AA-batterier vilken bara ger en batteritid på 12 mån
Använder sändningsfrekvens 433 MHz vilken är osäkrare än 868 MHz

Housegard Origo SA422WS-S2 är en trådlös, optisk brandvarnare som använder den allra senaste energibesparande teknologin vilket ger upp till 12 månaders batteritid med endast 2 st AA-batterier.

Housegard Origo har inbyggd lokaliseringsfunktion gör att du hör vilken brandvarnare som larmat och test- och pausfunktion med leddiod som blinkar vid normal funktion. Pausfunktionen gör även att du enkelt kan tysta varnaren om ett oönskat larm skulle uppstå. Kan anslutas i serie med upp till 30 st. 

Brandvarnare i system som pratar med varandra

Brandvarnare i system bygger på att du kopplar samman dina brandvarnare i ett system så att alla larmar om en detekterar rök. På så vis hör du larmet oavsett var i hemmet startar. En tidig upptäckt ökar möjligheterna att släcka branden innan den växer sig för stor. Housegard Origo kan kopplas samman i upp till 30 enheter, perfekt för att koppla ihop olika våningsplan, källare, med garage och gästhus.

FärgVit
Temperaturområde+5 °C / 45 °C 
DetektionsprincipOptisk detektionskammare
EAN7320896011205
DetekterarRök, Värme
PausfunktionJa
TestfunktionJa
Sändningsfrekvens433MHz 
Larmsignal85 dB
StrömkällaBatteri
SeriekopplingsbarJa
Max. antal i system30 st
Batteri ingårJa
Batterityp1.5V AA/LR6
Batteriets livslängdUpp till 1 år
MåttØ130 x 35 mm
GodkännandenCE, EN 14604, RED
AnvändningsområdenBostad, Sommarstuga, Kontor, Garage

8. Luxorparts Trådlös brandvarnare

Luxorparts trådlös brandvarnare - test bästa brandvarnaren
Fördelar
Kan sammankopplas med upp till 12 brandvarnare
Bra pris för att vara seriekopplade
Nackdelar
Oklar livslängd på batteriet då brandvarnaren inte drivs av 9V-batteri utan 3st AA-batterier
Ganska stor och klumpig
Fungerar inte med Litiumbatterier

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Luxorparts Trådlös brandvarnare

Luxorparts trådlösa brandvarnare är en enkel modell till ett bra pris. När larmet går ska det höras ordentligt! Koppla ihop dina brandvarnare så att alla larmar samtidigt. De trådlösa brandvarnarna kan användas enskilt eller i system med upp till tolv enheter.

Jag tycker brandvarnare är något stor och klumpig. Känns som det blir väldigt i ögonfallande på sin plats i taket. Den är nästan dubbelt så stor som vinnaren i detta testet, Housegard Pebble Link.

Räckvidd:Upp till 60 m vid öppen miljö.
Batteri:1x 9 V samt 3x AA per enhet (medföljer). Obs: denna modell kan ej användas med 9 V litiumbatterier p.g.a. storleken.
Varnar vid låg batterinivå.
Innehåller inga aktiva ämnen.
Standarder:SS-EN 14604:2005
Sammankopplingsbar:Kan användas enskilt, tillsammans eller i system med upp till 12 enheter, larmar en larmar alla.

10. Fibaro Smoke Sensor brandvarnare

Fibaro Smoke sensor brandvarnare - smart brandvarnare
Fördelar
En av de mest högljudda brandvarnarna på marknaden med hela 100 dB
Larmar med både ljud och ljus i olika färger
Snygg design!
Elektronisk inspelningsenhet med syfte att underlätta brandorsaksutredning
Nackdelar
Kräver hub för att kommunicera med mobilen
Kort livslängd på batteriet

Här är de lägsta priserna vi lyckats hitta för Fibaro Smoke sensor brandvarnare

Fibaro brandvarnare är den brandvarnaren i testet som har den siren som låter högst.

Brandvarnaren är en ultralätt, optisk rökdetektor som fungerar med Z-Wave Plus-standarden. Den är batteridriven och designad att placeras i taket eller på en vägg. Brandvarnaren larmar med inbyggd siren, blinkande LED-indikatorer och genom att skicka kommandon till anslutna Z-Wave-enheter. Dessutom är enheten utrustad med en temperatursensor som även kan utlösa larmet vid hög temperatur. Det unika med FIBARO-brandvarnare är en inbyggd elektronisk inspelningsenhet, med syfte att underlätta utredningen av en brand eller olycka.

Rökdetektorn är en mycket lätt, batteridriven enhet med flott design. Den använder både fotoelektriska och temperatursensorer för maximalt skydd mot lågor och pyrande eld. Enheten är utrustad med två olika typer av larm – en inbyggd 100dBm-siren, och en visuell RGB-indikator. Sensorn har en inbyggd Z-Wave räckviddstestare, och kan användas både i ett trådlöst Z-Wave-nätverk och i ett vanligt kablat övervaknings- och larmsystem.

Fibaro Smoke Sensor brandvarnare håller ditt hem säkert samtidigt som den smälter in ditt hems design. Den ger dig en tidig varning om den känner av rök och den kan även trigga andra händelser så som till exempel öppna fönster eller lysa upp nödutgångar.

Produkttyp:Rök- /temperatursensor
Strömkälla:Batteri
Batteriets livslängd:2,5 år
Anslutningsteknik:Trådlös – Z-wave
Sirenens ljudnivå:100 dB
Bredd:6,5 cm
Djup:6,5 cm
Höjd:2,8 cm
Producentens garanti:2 år
Kompatibilitet:Amazon Alexa.

Köpguide brandvarnare: Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en brandvarnare till hemmet?

Måste man ha en brandvarnare? 

Tiden från brandstart till en fullt utvecklas rumsbrand är oftast mycket kort. Den rök som bildas av branden kan orsaka att en kritisk situation uppstår för människor som vistas i byggnaden redan några minuter efter brandstart. Att tidigt uppmärksammas på en brand är viktigt för att kunna sätta sig i säkerhet och undvika att skadas av branden. Om en brand upptäcks tidigt ökar möjligheterna att kunna släcka branden och begränsa skador på egendom och miljö. 

Vad säger lagen om brandvarnare?

Enligt 2 kap. 2 § lagen (2003:778) om skydd mot olyckor skall ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Varje byggnad som är avsedd att användas som permanent eller tillfällig bostad bör vara försedd med tillräckligt antal installerade och fungerande brandvarnare för hemmet.

Även om myndigheten har ett utfärdat bör krav kan det finnas andra instanser som kräver att du ska ha en brandvarnare. Oftast kräver ditt försäkringsbolag att du ska ha brandvarnare annars täcker inte din hemförsäkring som uppkommit till följd av brand. 

När du hyr en bostad brukar det stå i hyreskontraktet vad fastighetsägaren är ansvarig för och vad du är ansvarig för. Om inte annat avtalats bör ägaren har ansvaret för installationen av brandvarnaren och hyresgästen ansvara för skötseln så som batteribyte, testning och rengöring. Bor du i bostadsrätt är det styrelsen som är ansvarig för att det finns brandvarnare och du som är ansvarig för skötseln. I en villa är det du som ägare som är ansvarig för både installation och skötsel. 

Ska brandvarnaren vara klassad på något sätt?

De brandvarnare för hemmet som säljs inom EU ska vara CE-märkt enligt standard SS-EN 14604 samt ha en prestandadeklaration. På Boverkets hemsida finns mer information om bland annat brandvarnare för hemmet, som vid kontroll visat sig inte uppfylla kraven enligt standard. Samtliga brandvarnare som ingår i vår guide bästa brandvarnaren 2024 är CE-märkta enligt gällande krav.

Var ska en brandvarnare placeras? 

En brandvarnare ska vara monterad i taket. Den varma röken från branden kommer att initialt att stiga uppåt och för att ha en möjlighet till tidig detektering gör brandvarnaren störst nytta i taket. I taket ska det vara minst 50 cm till närmaste vägg runt brandvarnaren. Placeras brandvarnaren närmare än 50 cm från väggen finns risken att luftströmmar kan hålla undan röken från brandvarnaren vilket kan fördröja aktiveringen. 

Om det inte går att montera brandvarnaren i taket kan brandvarnaren i monteras på väggen. Den ska då sitta cirka 15 cm från taket. Tänk på att om du monterar brandvarnaren på väggen kan du fördröja varningstiden. Monterar du brandvarnaren i snedtak ska den sitta 1 m horisontellt från takåsen. 

Läs vår artikel för mer information om hur en brandvarnare ska placeras.

Vad ska jag göra om min brandvarnare piper? 

Om din brandvarnare piper ska du börja med att kontrollera orsaken. Är det rökigt i rummet och var kommer i så fall röken ifrån? Brinner det, ska du varna andra, försöka släcka branden och ta dig ut själv. (Se vår artikel, ”Vad ska jag göra om det börjar brinna?”) Är orsaken till larmet att du håller på att laga mat, rostar bröd eller att det ryker in från öppna spisen, kan du öppna upp ett par fönster och vädra ut oset från rummet. 

Om din brandvarnare ger ifrån sig ett eller flera korta pip en gång per minut kan det innebära att du behöver byta batteri. Byt till ett nytt batteri avsett för brandvarnare och testa om larmsignalen fungerar. Se till att ha ett extra batteri hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt. Löser det inte problemet bör du införskaffa en ny brandvarnare för hemmet. 

Finns det olika typer av brandvarnare för hemmet? 

Det finns olika typer av brandvarnare för hemmet. Den vanligaste brandvarnaren är typen avsedd för bostäder. Men det finns även brandvarnare som är till bilen, båten eller husvagnen. 

Bland brandvarnarna för hemmet finns det optiska- och joniska brandvarnare. Idag är det ingen större skillnad på dessa två. De fungerar på samma sätt och bägge två fyller sitt syfte. Det viktigaste är att man har en brandvarnare som fungerar. 

Optisk brandvarnare

En optisk brandvarnare har en fotocell som känner störningar i ljusstrålen. Den optiska brandvarnaren reagerar snabbt på synlig rök. En optiskt brandvarnare innehåller inga miljöfarliga ämnen och har därför blivit den vanligaste brandvarnaren på marknaden och är nästan enbart den typen som säljs idag.

Jonisk brandvarnare

En jonisk brandvarnare har en radioaktiv kärna i mitten som reagerar på molekyler i luften. På grund av detta är den joniska brandvarnaren onödigt känslig och medför oftare att brandvarnaren tjuter i onödan i jämförelse med den optiska brandvarnaren. Den joniska brandvarnaren anses inte heller vara bra för miljön då den innehåller radioaktiva ämnen. 

Brandvarnare till hemlarmet

Något som har blivit vanligt idag är att ha en eller flera brandvarnare knutna till sitt hemlarm. När någon av dessa brandvarnare aktiveras kopplar säkerhetsföretaget upp sig mot kameror som är utplacerade i din bostad. Finner de indikation på brand eller rök larmar de 112 och räddningstjänsten kan skickas till platsen. Detta ger inte bara möjlighet till en tidig upptäckt utan även möjlighet till en tidigt påbörjad insats. Det är det de två viktigaste förutsättningarna för att lyckas med att försöka släcka branden. 

Brandvarnare för hörselskadade

För personer med hörselskada eller dövhet finns brandvarnare för hemmet där larmsignalen kopplas vidare till en ljus- eller vibrationsanordning. Denna typ av brandvarnare kan även ha en sådan frekvens att personen med hörselskada kan uppfatta ljudet direkt. 

Det finns även speciella väckarklockor som går att sammankoppla med brandvarnaren. Skulle brandvarnaren aktiveras kommer klockan att börja låta och den tillhörande kudden som är placerad under huvudkudden börjar vibrera. Detta är ett mycket bra alternativ för den som är hörselskadad eller har påverkad hörsel på något sätt. Läs mer om brandvarnare för hörselskadade i vår kompletta guide.

Hur många brandvarnare behöver jag hemma? 

Du bör ha en brandvarnare per våningsplan i ditt hem. Varje brandvarnare bör inte övervaka ett större område än 60 m2. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga 12 meter. Du bör ha minst en brandvarnare i anslutning till varje sovrum så att du hör larmet när du sover. 

En brandvarnare bör placeras när köket där det är vanligt att bränder startar. Tänk dock på placering av brandvarnaren så att inte brandvarnaren startar varje gång du till exempel lagar mat. 

Har du flera brandvarnare får de gärna vara seriekopplade. Om den ena brandvarnaren indikerar på brand kommer alla de andra brandvarnarna i din bostad också att larma. 

Hur vet jag att min brandvarnare fungerar? 

Den 1 december är brandvarnardagen. Det är en temadag där privatpersoner uppmanas att testa sina brandvarnare. För en fullständig guide om hur du testar brandvarnaren, ta del av vår artikel. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna.

Du behöver testa din brandvarnare med jämna mellanrum:

  • Gärna en gång i kvartalet
  • När du har satt upp en ny
  • När du har bytt batteri
  • När du har varit bortrest en längre tid
  • När du har gjort rent brandvarnaren

För att testa brandvarnaren trycker du på testknappen. Då testar du hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Ett annat sätt att test brandvarnaren är att köpa rök på burk. Spraya lätt i närheten av brandvarnaren och den fina röken kommer att aktivera brandvarnaren om den fungerar korrekt. 

Allt om brandvarnare för hemmet - testa din brandvarnare
Bild lånad av Brandskyddsföreningen

Om inte brandvarnaren fungerar när du trycker på testknappen behöver du byta batteri. Fungerar brandvarnaren fortfarande inte behöver du byta ut hela brandvarnaren. En brandvarnare behöver bytas ungefär var tionde år så det kan vara dags för dig att byta ut din. 

Vill du bli påmind om att testa din brandvarnare kan du anmäla dig till MSBs SMS-tjänst, Aktiv mot brand. Det är helt gratis. Du fyller i ditt telefonnummer, väljer hur ofta du vill bli påmind och får sedan ett sms när det är dags att kontrollera din brandvarnare.

Brandvarnarens dag, den 1 december varje år, brukar också uppmärksammas som ett tillfälle när du ska testa din brandvarnare. Att testa sin brandvarnare inför nalkandes lucia och jul med mycket tända ljus är något som rekommenderas. 

Skötsel av brandvarnaren

Efter tid samlas det även smuts i din brandvarnare. Det gör brandvarnaren känsliga vilket kan leda till att den larmar oftare utan anledning. Rengör brandvarnaren genom att dammsuga den med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa. Gör rent brandvarnaren ett par gånger per år eller om den larmar utan anledning. 

Hur fungerar seriekopplade brandvarnare för hemmet? 

Seriekopplade brandvarnare kommunicerar med varandra med en radiosignal. Tanken är att om en av brandvarnare indikerar brand kommer samtliga seriekopplade brandvarnare att larma. Detta ökar dina möjligheter att varnas av larmet oavsett om det är i tvättstugan eller på vinden branden startar. Ska du köpa seriekopplade brandvarnare för hemmet rekommenderas att använda den varianten som har en radiofrekvens på 868 Mhz vilken är säkrare än den den allmänna frekvensen 464 Mhz. 

Är det bara i min bostad jag kan ha en brandvarnare? 

Nej, det finns även brandvarnare som är anpassade att användas i husvagnen, husbilen eller båten.

Oftast så drivs värme och kök av gasol i denna typ av fordon. Gasol syns inte med blotta ögat och är en mycket brandfarlig tung gas. Det innebär att gasen letar sig neråt tillskillnad från brandrök som stiger uppåt. Därför behöver du även ha ett gaslarm för din egna säkerhet. Vi har tittat på olika gasvarnare och utsett bästa gasvarnaren i vårt stora bäst i test. Läs även om vad du ska tänka på när du införskaffar en gasvarnare.

Deltronic gasvarnare bästa gasvarnaren

Det finns även små resebrandvarnare som du kan ha med dig om du är ute och reser. Du kanske är i ett land där man inte är så hårt reglerade i sitt brandskydd eller helt enkelt bara vill ha lite extra säkerhet. Oftast är en resebrandvarnare kombinerad med ett inbrottslarm. Larmet kan kopplas till dörrbladet och larma om någon obehörig öppnar dörren. 

FAQ Brandvarnare – Vanliga frågor och svar

Hur ska en brandvarnare placeras?

En brandvarnare ska ha placering i taket inomhus. Säkerställ att brandvarnaren är placerad minst 50 cm från väggen, annars kan luftströmmar fördröja aktiveringen.

Hur testar man en brandvarnare?

För att testa brandvarnaren och att batteriet fungerar, håller du knappen på brandvarnaren intryckt. Efter några sekunder ger brandvarnaren ifrån sig en signal. Du vet då att det finns batteri i brandvarnaren.

För att testa funktionen på brandvarnaren kan du köpa speciellt rökspray. Spraya kort mot brandvarnaren och se om larmet utlöses.

Hur många brandvarnare ska man ha?

Du bör ha en brandvarnare per våningsplan i ditt hem. Varje brandvarnare bör inte övervaka ett större område än 60 m2. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga 12 meter. Du bör ha minst en brandvarnare i anslutning till varje sovrum så att du hör larmet när du sover. 

Brandvarnare piper, vad gör jag?

När batteriet i brandvarnaren börjar blir dåligt piper brandvarnaren med jämna mellanrum. Detta för att meddela dig att du behöver byta batteri innan batteriet tar helt slut.

Har du varit bortrest är det viktigt att testa brandvarnaren så att inte batteriet är slut, då du inte har hört om brandvarnaren har varnat när du har varit iväg. Ha för vana att testa brandvarnaren minst en gång om året och se till att rengöra brandvarnaren.

Händer det att en brandvarnare ger falsklarm?

Ja det händer ofta om brandvarnaren är placerad på ett olämpligt ställe. En brandvarnare kan aktiveras av ånga, fukt, kondens, damm och föroreningar. En brandvarnare kan även aktiveras på matlagning, dammsugning, brödrostning etc.

Idag finns det brandvarnare som du kan ”pausa” under ett par minuter. Då riskerar du inte att larmet utlöser när du gör något av ovanstående uppgifter. Har du problem med att brandvarnaren falsklarmar bör du överväga att byta placering.

Vad är skillnaden på jonisk- och optisk brandvarnare?

Idag säljs nästan bara optiska brandvarnare. Förr var det vanligare med joniska brandvarnare som innehöll en radioaktiv kärna. Dessa var inte miljösmarta varför de har fasats ut mer och mer och ersatts av de optiska brandvarnarna. Funktionen är densamma och bägge brandvarnarna uppfyller sin funktion och varnar om fara skulle uppstå.

Vilken resebrandvarnare ska jag välja?

Det finns flertalet resebrandvarnare att välja på. Vi har fastnat för en resebrandvarnare med dörrlarm som säljs av smartasaker.se. Resebrandvarnaren är smidig att ha med sig, enkel att hänga upp och du kan även koppla larmet till dörrbladet och bli varnad om någon skulle bryta sig in. Perfekt att ha i båten, husvagnen, stugan eller hotellrummet.

Vilken typ av batteri ska jag välja till brandvarnaren?

Vi rekommenderar att du väljer en brandvarnare med inbyggt batteri. Då slipper du oroa dig för att byta batteri i närtid och du får en brandvarnare med bäst driftsäkerhet. Vill du läsa mer om batteri brandvarnare kan du ta del av vår genomgång av olika batterier.

Finns det brandvarnare för hörselskadade?

En vanlig brandvarnare kan vara svårt för en person med nedsatt hörsel att uppfatta. Därför finns det speciella brandvarnare för hörselskadade som kan varna med både ljus, ljud och vibration. Läs vår artikel om brandvarnare för hörselskadade för att lära dig mer.

Relaterade artiklar

Källor till artikeln

  1. MSB. Brandskydd i bostäder – för dig som ger råd. MSB. 2019. https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/brandskydd/brandskyddsutrustning/brandskydd-i-bostader/ (Hämtad 2023-03-04)
  2. Brandskyddsföreningen. Brandvarnare. 20??. https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/brandvarnare/ (Hämtad 2023-03-02)
  3. MSB. Brandskydd i bostad. 2012. https://www.msb.se/siteassets/dokument/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/brandskydd/brandskydd-i-varje-bostad_bakgrund-och-fordjupad-info.pdf (Hämtad 2023-02-04)
Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar