3 olika batteri till brandvarnare

Foto av författare
Skriven av:
Johan Olsson
Uppdaterad senast:

Det finns olika batteri till brandvarnare. Det är viktigt att veta att brandvarnare vanligtvis är batteridrivna och att ingen brandvarnare är komplett utan ett batteri som driver den. Det är viktigt för husägare att veta att det finns betydande skillnader i batteritid mellan rökdetektorer med olika typer av batterier. Vi går igenom den viktigaste faktan om batteri till brandvarnare.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Batterityper till brandvarnare

Det finns tre olika typer av batteri till brandvarnare.

Inbyggda litiumbatterier

Den bästa batteritiden har en brandvarnare med inbyggda litiumbatterier eftersom dessa batterier ska hålla under hela brandvarnarens livstid vilket man räknar med är 10 år.

Även om litiumbatteri ska hålla i 10 år är det ingen garanti att batterierna klarar sig så länge.

Vissa omständigheter gör att batteritiden försämras. Det kan vara om det går många larm, är låg temperatur eller svårigheter för sammankopplade brandvarnare att kommunicera.  

Vår favorit bland brandvarnare med inbyggd lithium batteri är Capidi brandvarnare.

GP Lithium 9V batteri brandvarnare

9V batteri till brandvarnare

9V batterier är också vanligt att driva brandvarnare. Idag är det nästan uteslutande litiumbatterier som används. Batterierna säljs med beteckningen 1-, 5- eller 10-åts batteri.

Precis som för inbyggda batterier är inte livslängden garanterad utan flera saker kan påverka batterilängden. Livslängden kommer bero på den faktiska strömförbrukningen.

Ett 9V batteri med beteckningen 10-års batteri kan du räkna med att de håller cirka 4-5 år och i en sammankopplingsbar brandvarnare i cirka 2 år. Det förutsätter att du använder batterier av god kvalitet.

GP Premium Alkaline 9v

Alkaliska batterier

Det finns även brandvarnare som drivs av alkaliska batterier. Det kan vara både alkaliska 9V eller vanliga hushållsbatterier som AA eller AAA. Dessa har i regel kort livslängd och måste därför bytas ofta, räkna med minst en gång om året.

GP Super Alkaline AAA

Dåliga batterier orsakar många dödsolyckor

I nästan samtliga dödsbränder som inträffar i Sverige varje år saknas en fungerande brandvarnare. Oftast finns en brandvarnare på plats men batteriet har inte byts ut och därför varnar inte brandvarnaren som den ska. Det innebär att sovande människor inte vaknar och därför omkommer av den farliga röken.

Vi rekommenderar att du väljer en brandvarnare me inbyggd litiumbatteri. Då slipper du oroa dig för att batterier ska ta slut i närtid vilket ger dig den bästa driftsäkerheten.

Väljer man en modell med utbytbart batteri är det viktigt att testa och byta batteri regelbundet.

Oavsett vilken batterityp du väljer bör du väl testa dina brandvarnare en gång i månaden.

Ett bra sätt att testa brandvarnaren är att använda testgas till brandvarnare.

Så byter du batteri i brandvarnaren

  1. Lossa brandvarnaren från sitt fäste genom att vrida den moturs, åt vänster.
  2. Ta ut det gamla batteriet och sätt dit det nya.
  3. Sätt tillbaka brandvarnaren igen och lås fast den genom att vrida den medurs, åt höger.
  4. Testa brandvarnaren genom att trycka in testknappen. Brandvarnaren ska då ge ifrån sig en signal. Då vet du att batterier fungerar i din brandvarnare.
Foto av författare
Om författaren
Johan Olsson
Johan har 20 års erfarenhet inom operativ räddningstjänst och förebyggande frågor. Vet vikten av ett bra brandskydd och delar med sig av sina erfarenheter på Brandinfo.se

Lämna en kommentar