Brandvarnardagen är en utsedd temadag som varje år infaller 1 december. Hela Norden uppmärksammar dagen och människor påminns om att testa sin brandvarnare för att veta att den fungerar.
Vi på Brandinfo vill göra samma sak som Brandskyddsföreningen, MSB och kommunala räddningstjänster och uppmärksamma brandvarnardagen som ett led i att privatpersoner ska öka sin medvetenhet om brandskydd, testa sina brandvarnare och för att upplysa om brandskyddsutrustning.
Innehåll
Brandvarnardagen – en livsviktig dag
Den 1 december varje år uppmärksammas Brandvarnardagen och på Brandinfo.se vill uppmana allmänheten att testa sina brandvarnare, säkerställa att den är rätt placerad och upplysa om utrustning för brandskydd.
2022 omkom 97 personer i bränder i Sverige, den högsta siffran sedan 2017 när 107 personer omkom. Vid en hög andel av alla dödsbränder i bostäder saknas en fungerande brandvarnare. Det visar på vikten av att testa sin brandvarnare och se över sitt brandskydd.
Statistik brand i bostad – dödsbränder ökar
Varje år startar cirka 24,000 bostadsbränder. En tredjedel av alla bränderna startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår.
De vanligaste brandorsakerna är glömd mat på spisen och soteld i skorsten. Utgången av bränderna är starkt relaterad till om det finns en fungerande brandvarnare eller inte.

Bland dödsbränder är rökning den absolut vanligaste brandorsaken och vid alla dödsbränder mellan 2012-2021 orsakades 20% av rökning och kopplat till det, startar flest dödsbränder i sovrummet.
Av de 97 som omkom vid bränder under 2022 är 55% över 65 år och hela 20% över 80 år. 60% av de omkomna är män. Dödsbränder är vanligast i bostäder och det man kan se är att riskutsatta och äldre är överrepresenterade i statistiken.
December är den månaden som sticker ut bland dödsbränder.
Kontrollera din brandvarnare
Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare och alldeles för många är dåliga på att testa sin brandvarnare. Vid dödsbränder saknas det vid nästan 70% av fallen en fungerande brandvarnare.
Vår erfarenhet när vi i vårt yrke har varit ute bland privatpersoner är att många tar för lätt behovet av en fungerande brandvarnare.
– ”Många privatpersoner vet att det är viktigt med en brandvarnare, men vid hembesök där vi är ute och informerar om brandvarnare, har vi hittat brandvarnare liggandes på hatthyllor, i garderober och brandvarnare som inte ens varit uppackade ur sin förpackning. Ibland har brandvarnaren saknat batteri och förvånansvärt många har inte vetat om deras brandvarnare fungerar eller inte.” säger Johan, expert hos Brandinfo.se.
– ”Utan en fungerande brandvarnare har vi sämre möjlighet att upptäcka en brand när vi till exempel sover och det skulle kunna leda till en väldigt tragisk utgång. Brandvarnaren räddar liv vilket statistiken tydligt visar”, tillägger Johan.
Johan, expert hos Brandinfo.se
Det är inte svårt och det tar inte lång tid att kontrollera sin brandvarnare. Så ta tag i det, testa din brandvarnare, kontrollera din brandsläckare och se så att brandfilten hänger på sin plats.
Vi vill slå ett slag för att påminna nära och kära om att göra detsamma och hjälp äldre du har i din omgivning med att testa sin brandvarnare.

Brandinfo’s bästa brandvarnartips:
Här kommer några konkreta tips för att säkerställa att din brandvarnare fungerar på bästa sätt:
- Brandvarnaren ska vara placerad i taket, helst mitt i rummet.
- Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan och brandvarnarna ska gärna vara seriekopplade vilket innebär att aktiveras en, larmar alla. En brandvarnare ska inte heller övervaka mer än 60m2. Bor du större ska du ha minst två brandvarnare.
- Brandvarnaren ska ha rätt klassning vilket är SS-EN 14604.
- Se till att brandvarnare är placerad i eller intill sovrum. Idag laddas mycket elektronik i våra sovrum, varför det är en bra idé att ha en brandvarnare i sovrummet.
- Ha en brandvarnare placerad i närheten av köket men inte i för att undvika irriterande falsklarm.
- Testa din brandvarnare regelbundet. Glöm inte att testa brandvarnaren om du varit bortrest mer än ett par dagar. Risken finns att brandvarnaren har varnat för dåligt batteri när du inte har hört det och inte fungerar när du kommer hem.
- Byt ut en brandvarnare som är äldre än 10 år.
Glöm inte att det enbart är i din bostad som du behöver en brandvarnare. På alla ställen där någon övernattar behövs en brandvarnare oavsett om det är i sommarstugan, husvagnen eller båten. Det finns även resebrandvarnare som du kan ha med på resan.
Fler artiklar inom ämnet:
Så testar du din brandvarnare
För att testa din brandvarnare behöver du trycka på testknappen. På vissa brandvarnare trycker man på en liten knapp, på andra brandvarnare trycker man in hela fronten. När du trycker på knappen kontrolleras brandvarnarens hela funktion, inte bara batteriet.
Om brandvarnaren har ett fungerande batteri ger den ifrån sig en signal. Fungerar inte brandvarnaren, prova att byta batteri, annars måste du byta ut hela brandvarnaren.
Har du en brandvarnare med wifi kan du testa brandvarnaren med hjälp av mobilen och slipper klättra på en stege eller balansera på en stol.
Något som många inte tänker på är att en brandvarnare har en livscykel på 10 år. Bor du på ett ställe med mycket luftföroreningar och dålig luftkvalité kan tiden förkortas. Efter 10 år rekommenderas du att byta ut dina brandvarnare.
Fler artiklar inom ämnet:
Bättre brandskydd med brandsläckare och en brandfilt hemma
Brandvarnardagen 1 december är inte bara fokus på att ha en fungerande brandvarnare utan allt brandskydd i hemmet lyfts fram.
En annan viktig sak för ett bra brandskydd i hemmet är en brandsläckare. Med en brandsläckare kan du själv släcka eller påverka en brand så att den inte hinner växa sig stor.

Rekommenderat är att ha minst en 6kg pulversläckare hemma. Bor du på flera våningsplan bör du ha en brandsläckare per våningsplan för snabb åtkomst. Placera din brandsläckare väl synlig och lättillgänglig. En brandsläckare placeras med fördel i hallen eller i anslutning till entrén.
Även en brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare. En brandfilt är billig i inköp och lätt att förvara. Med en brandfilt kan du släcka mindre bränder till exempel i kläder, möbler eller på spisen.
Fler artiklar inom ämnet:
Källor till artikeln
- Brandskyddsföreningen. Riskutsatta och äldre är överrepresenterade bland omkomna i bostadsbränder. 2023. https://www.brandskyddsforeningen.se/press/pressmeddelande/riskutsatta-och-aldre-ar-overrepresenterade-bland-omkomna-i-bostadsbrander2/ (Hämtad 2023-11-17)
- MSB. MSBs statistikdatabas. 2023. https://statistik.msb.se/PXWeb/pxweb/sv/PxData/START__A__A1/ (Hämtad 2023-11-14)
Statistik antal omkomna vid brand i bostad 2021-2021
Antal omkomna vid brand i bostad statistik brandvarnare
Med brand i bostad har har vi tittat på statistik från flerbostadshus och småhus. Med småhus avses villa, rad-/par-/kedjehus och fritidshus. Trygghetsboende, gemensamhetsboenden, särskilt boende och elev- och studentboende ingår inte.

Statistiken kommer från MSBs statistikdatabas. Hämtad 2023-11-14
Antal omkomna vid brand i bostad per startutrymme och år
Med brand i bostad har har vi tittat på statistik från flerbostadshus och småhus. Med småhus avses villa, rad-/par-/kedjehus och fritidshus. Trygghetsboende, gemensamhetsboenden, särskilt boende och elev- och studentboende ingår inte.

Statistiken kommer från MSBs statistikdatabas. Hämtad 2023-11-13
Antal omkomna vid brand i bostad, brandorsak och år
Med brand i bostad har har vi tittat på statistik från flerbostadshus och småhus. Med småhus avses villa, rad-/par-/kedjehus och fritidshus. Trygghetsboende, gemensamhetsboenden, särskilt boende och elev- och studentboende ingår inte.

Statistiken kommer från MSBs statistikdatabas. Hämtad 2023-11-13