Brandvarnardagen 1 december 2023

Foto av författare
Skriven av:
Johan Olsson
Uppdaterad senast:

Brandvarnardagen är en utsedd temadag som varje år infaller 1 december. Hela Norden uppmärksammar dagen och människor påminns om att testa sin brandvarnare för att veta att den fungerar.

Brandskyddsföreningen och MSB tillsammans med räddningstjänsterna uppmärksammar varje år brandvarnardagen som ett led i att privatpersoner ska öka sin medvetenhet om brandskydd, testa sina brandvarnare och upplysa om brandskyddsutrustning.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Brandvarnardagen – en livsviktig dag

Den 1 december varje år uppmärksammas Brandvarnardagen. Målsättningen med dagen är att allmänheten uppmanas testa sina brandvarnare och kontrollera att de fungerar. Varje år startar cirka 24,000 bostadsbränder. En tredjedel av alla bränderna startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår.

De vanligaste brandorsakerna är glömd mat på spisen och soteld i skorsten. Utgången av bränderna är starkt relaterad till om det finns en fungerande brandvarnare eller inte.

Läs artikeln om bästa brandvarnaren 2023

Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare och alldeles för många är dåliga på att testa sin brandvarnare.

Björn Almberger, expert på brandvarnare på Brandskyddsföreningen säger:

”Risken är att många känner en falsk trygghet då man har brandvarnare hemma. Men sen visar det sig att man glömt en sådan enkel sak som att byta batterier när olyckan är framme.

En fungerande brandvarnare – en billig livförsäkring

Varje år omkommer ca 80 personer i bränder i Sverige. Vid 60% av fallen har det saknats en fungerande brandvarnare, en brandvarnare som hade kunnat väcka och varna personerna så de hade kunnat ta sig i säkerhet.

En brandvarnare kostar inte många kronor i inköp och är inte krånglig att underhålla och därför borde inte människor behöva omkomma i bostadsbränder.

För att få tips om vilken brandvarnare du ska köpa och vad man ska tänka på – läs vårt bäst i test av brandvarnare och vår omfattande köpguide.

Testa din brandvarnare

Här kommer några konkreta tips för att säkerställa att din brandvarnare fungerar på bästa sätt:

  1. Placera brandvarnaren i taket
  2. Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan och brandvarnarna ska gärna vara seriekopplade vilket innebär att piper en larmar alla.
  3. Brandvarnaren ska ha rätt klassning vilket är SS-EN 14604. Alla brandvarnare i vårt test uppfyller denna standard.
  4. Se till att brandvarnare är placerad i eller intill sovrum. Ha en brandvarnare placerad i närheten av köket men inte i för att undvika irriterande falsklarm.
  5. Testa din brandvarnare regelbundet. På MSBs hemsida kan du få ett gratis sms när det är dags att testa brandvarnaren. Välj själv med vilket intervall du vill bli påmind.

Glöm inte att det enbart är i din bostad som du behöver en brandvarnare. På alla ställen där någon övernattar behövs en brandvarnare oavsett om det är i sommarstugan, husvagnen eller båten. Det finns även resebrandvarnare som du kan ha med på resan.

Så testar du din brandvarnare

För att testa din brandvarnare behöver du trycka på testknappen. På vissa brandvarnare trycker man på en liten knapp, på andra brandvarnare trycker man in hela fronten. När du trycker på knappen kontrolleras brandvarnarens hela funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren har ett fungerande batteri ger den ifrån sig en signal. Fungerar inte brandvarnaren, prova att byta batteri, annars måste du byta ut hela brandvarnaren.

Läs mer om batterier till brandvarnare.

En brandvarnare har en livscykel på cirka 10 år beroende på luftföroreningar och luftkvalité. Efter det rekommenderas du att byta ut dina brandvarnare.

Vill du testa om din brandvarnare reagerar på rök kan du köpa speciellt testspray för brandvarnare. Det finns att köpa på lite olika ställen eller beställa här:

Köp testspray till brandvarnaren här

Ha en brandsläckare hemma

Brandvarnardagen 1 december har givetvis inte bara fokus på att ha en fungerande brandvarnare utan allt brandskydd hemma ligger i fokus.

En annan viktig sak för ett bra brandskydd i hemmet är en brandsläckare. Med en brandsläckare kan du själv släcka eller påverka en brand så att den inte hinner växa sig stor. Har du ingen brandsläckare hemma bör du införskaffa en nu. Läs gärna vårt test av brandsläckare eller köp Housegards brandsläckare direkt här nedanför.

Foto av författare
Om författaren
Johan Olsson
Johan har 20 års erfarenhet inom operativ räddningstjänst och förebyggande frågor. Vet vikten av ett bra brandskydd och delar med sig av sina erfarenheter på Brandinfo.se

Lämna en kommentar