Seriekopplade brandvarnare bäst i test – Bästa seriekopplade brandvarnaren 2024

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Seriekopplade brandvarnare är det bästa valet i de allra flesta fallen, när man väljer brandvarnare och rekommenderas alltid om du har fler än ett sovrum. Om du har seriekopplade brandvarnare kommer alla enheter att larma, oavsett var i din bostad branden startar. 

I denna artikel, har vi ingående, testat seriekopplade brandvarnare. Som innehavare till en bostad vill du vara säker på att du har rätt skydd mot brand och där är brandvarnaren det viktigaste redskapet.  

BildEgenskaperPris
Housegard Pebble Link seriekopplade brandvarnare

Bästa seriekopplade brandvarnaren

Housegard Pebble Link

Egenskaper: Enkel att installera, 10 års batteritid, lång räckvidd, bra pris, slimmad design
Köp här
Capidi seriekopplad brandvarnare - bästa brandvarnaren

Bra köp

Capidi seriekopplad brandvarnare

Egenskaper: Går att koppla ihop tolv stycken, 10 års batteritid, lång räckvidd, säker sändningsfrekvens, möjlighet att pausa
Köp här
Housegard Origo Seriekopplad brandvarnare

Bästa budgetval 

Housegard Origo seriekopplad brandvarnare

Egenskaper: Möjlighet att koppla många enheter, enkel att sammankoppla, lågt pris!
Köp här
Google Nest Protest brandvarnare

Bästa premiumval 

Google Nest Protect brandvarnare

Egenskaper: Varnar både vid rök och hög kolmonoxid nivå, enkel att använda, stöd för tredjeparts produkter, ger notiser i mobilen
Köp här

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa seriekopplade brandvarnaren 2024

Vi har testat 5 av de bästa produkterna på marknaden och kommit fram till att Housegard Pebble Link brandvarnare är den bästa seriekopplade brandvarnaren 2024. Det anser vi för att brandvarnaren är enkel att installera och montera. Den har bra räckvidd och ett överkomligt pris.

Det finns olika typer av brandvarnare. Även om vi i denna artikeln fokuserar på seriekopplade brandvarnare så kanske det inte är typen som passar dig. Då kanske en smart, wifi brandvarnare med notiser till mobilen är bättre eller om du är kräsen kanske du letar efter en designad brandvarnare.

Expertens tips
Profilbild skribenten Johan Jonsson
Att välja brandvarnare
Johan Jonsson

Välj gärna en seriekopplad brandvarnare. Välj en som har ett inbyggt batteri och som varar i 10 år. Placera brandvarnaren i varje sovrum och i anslutning till köket.

Bäst i test

Housegard Pebble Link brandvarnare - bästa seriekopplade brandvarnaren

Fördelar
Rimligt pris
Kommunicerar via det säkrare 868 Mhz bandet
5 års garanti
Inbyggt batteri med 10 års livslängd
Enkel att sammankoppla
Nackdelar
Hittar inga nackdelar med denna brandvarnaren

Detta är en sammanfattning av vårt omfattande test av Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare. Här hittar du hela testet.

Detta är Housegards senaste tillskott i brandvarnarfamiljen och en riktig liten super kraft! 

Housegard Pebble Link är en seriekopplad brandvarnare som kan kommunicera med varandra. Det innebär att larmar en enhet så larmar alla. 

Systemet går att bygga ut med upp till 12 enheter, vilket skapar en tryggare miljö då du får möjlighet att täcka stora ytor och många rum med samma system. Kommunikationen görs vi 868 Mhz vilket är det säkrare frekvensen kontra 433 Mhz och risken för störning av annan utrustning är mindre. 

Housegard Pebble Link har ett inbyggt 3V litium batteri som har en livslängd på 10 år, sen är det ändå dags att byta ut enheten. Brandvarnaren kommer med stabil 3M-tejp vilket underlättar montering och du får snabbt och smidigt upp brandvarnaren i taket. Det medföljer även skruvar om du vill använda det vid montering. 

Housegard Pebble Link har även en praktisk pausfunktion ifall du vet att du ska steka mat som osar mycket eller något annat arbete som riskerar att utlösa brandvarnaren. Efter 9 min släpper pausningen automatiskt och brandvarnaren fungerar som vanligt igen.

Typ:Optisk
Batteri:3V inbyggt batteri med 10 års livslängd
Bredd: 9,45 cm diameter
Höjd:3,95 cm
Vikt:
Räckvidd:
Batteri:3V litiumbatteri med 10 års livslängd

2. Capidi seriekopplad brandvarnare

Bra köp

Capidi seriekopplade brandvarnare - bra seriekopplad brandvarnare

Fördelar
Går att koppla upp till 12 brandvarnare
Lång livslängd på batteriet
Lång räckvidd på 200m
Möjlighet att pausa 20min vid t.ex. matlagning
Nackdelar
Hittar inga nackdelar med denna brandvarnaren

Detta är en sammanfattning av vårt omfattande test av Capidi seriekopplad brandvarnare. Här hittar du hela testet.

Capidi seriekopplade brandvarnare har varit en favorit hos oss i flera år. De har legat i framkant på sina tekniska utveckling med den senaste tekniken. Man tillverkar själva komponenterna till sina produkter och därför kan man erbjuda en pålitlig produkt med låga strålningsnivåer.

Capidi CAP388B är en trådlös brandvarnare som går att seriekoppla och som skapar ett mesh-nätverk av brandvarnare till det oändliga. Det innebär att brandvarnarna använder sig själva för att öka räckvidden och förstärka signalen mellan varandra. Dock är rekommendationen max 12 enheter för att garantera att batteriet håller hela livslängden.

Sammankoppling sker via ett enkelt knapptryck. Brandvarnaren kan naturligtvis även användas fristående utan att sammankoppla den med andra brandvarnare. 

Brandvarnaren har ett inbyggt litiumbatteri som räcker i 10 år vilket är hela brandvarnarens livslängd. Den har en optisk rökdetektor som har en mycket hög känslighet för rökutveckling men utlöser ändå inget larm vid exempelvis vattenånga från duschen eller matos! Räckvidden är upp till hela 200 meter vid fri sikt, inomhus begränsas dock räckvidden av väggar, golv och tak. 

Kommunikationen mellan brandvarnarna går på 868MHz-bandet vilket gör den helt störningsfri och strålningen är obefintlig. Vill man pausa brandvarnaren kan man göra det i 10 minuter genom en enkel knapptryckning.

Även om det börjar komma konkurrenter som erbjuder liknande lösningar så är Capidi brandvarnare fortsatt ett bra köp! Denna produkt faller på mållinjen om att bli bästa seriekopplade brandvarnare men förlorar knappt mot Housegard Pebble Link.

Typ:Optisk rökkammare
Batteri:3V litium, inbyggt icke utbytbart. 10 års livslängd.
Mått:10,7 x 10,7 x 3,5
Frekvens:868 MHz
Batteri:3V litium, inbyggt icke utbytbart. 10 års livslängd.
Varning lågt batteri:minst 30 dagar innan batteriet tar slut
Pausfunktion:10 min
Radiofrekvens:868 MHz
Antal enheter att koppla ihop:Obegränsat, men max 12st för att säkerställa 10 års livslängd
Trådlös räckvidd:upp till 200 meter vid fri sikt
Larmsignal:85 dB vid 3 meter
Garanti:5 års garanti

3. Google Nest Protect seriekopplad brandvarnare

Google Nest Protect seriekopplade brandvarnare - produktbild

Fördelar
Varnar även för kolmonoxid, värme och luftfuktighet
Ger aviseringar till mobilen
Enkel att använda
Går att integrera med tredjeparts-tillbehör
Nackdelar
Väldigt dyr och speciellt om man har många rum
Dålig app
Drivs av AA batterier
Bara två år garanti

Google Nest Protect är testets mest avancerade brandvarnare. Brandvarnaren övervakar hemmets CO-värden (kolmonoxid), värme, luftfuktighet och eventuell brandutveckling. Med sin avancerde split-spektrum-sensor känner Google Nest brandvarnare av allt ifrån långsamt till snabbt utvecklande bränder. 

Brandvarnaren ansluts till hemmets router via wifi (2,4 GHz) och kommunicerar sedan trådlöst med mobilen med den medföljande appen (iOS och Android). Den visuella LED-ringen ger inte bara tydliga indikationer om dess status, den blir även en diskret ljuskälla i mörkret, och med anpassningsbara färger ger den dig snabb feedback om hotnivån. Den integrerade röstassistenten ger dig snabb information om varningen och var problemet är lokaliserat.

Bild på den seriekopplade brandvarnaren Google Nest Protect sida vid sida med sin förpackning

Även om appen som används för att installera brandvarnaren har mer att önska så är det ganska enkelt att installera brandvarnaren. När brandvarnaren är konfigurerad kommer du att få aviseringar till din smartphone om en fara skulle uppstå. Med över tio års livslängd på sensorerna och hundratals dagliga kontroller, kan du lita på att ditt hem är skyddat på bästa möjliga sätt.

Sammanfattningsvis kan man säga att Google Nest Protect brandvarnare är en väldigt bra brandvarnare som klarar av det man kan förvänta sig men har även extra funktioner som övervakning via app samt detektering av kolmonoxid. Är man tekniskt intresserad går det att få brandvarnaren att kommunicera med andra produkter i hemmet där man till exempel kan få lampor att blinka om larmet skulle utlösa. 

Typ:Rökdetektor
Vikt:379 g
Mått:134 x 134 x 38 mm
Sensorer:Rörelse, rök, kolmonoxid och temperatur
De två spektrumen (850 nm och 450 nm) i branddetektorn mäter både större partiklar bildade från långsamma bränder, samt mindre partiklar från snabbt bildande bränder.
Nest tredjepartsstöd:Philips Hue, Google Home, Yale Doorman, Fitbit, Alexa, med mera.
Installation:Använder Bluetooth LE till en mobil eller surfplatta, vid installation.
Larmnivå:85 dB siren, vid upptäckt brand signalerar enheten med sirenen som en vanlig brandvarnare.
Drivs med:6 st AA batteri men kan även köpas för 230 V-nätspänning 

4. Housegard Origo trådlös brandvarnare

Produktbild på Housegard Origo seriekopplade brandvarnare

Fördelar
Möjlighet att seriekoppla upp till 30 enheter
Går ej att montera utan batteri
Lågt pris
Enkel att koppla ihop
Nackdelar
Batteriet räcker bara ett år
Kommunicerar via den osäkrare frekvensen 433 MHz
Drivs av AA batterier
Måste hålla inne testknappen för att koppla samman

Housegard Origo är en trådlös brandvarnare från företaget Housegard som är specialiserade på produkter för brandskydd till hemmet. Brandvarnaren är en kombinerad rök- och värmedetektor vilket förutom att larma på rök även larmar vid höga temperaturer. 

Tack vare att brandvarnarna kan seriekopplas så larmar alla enheter oavsett var branden startar och vilken brandvarnare som triggas först. 

Housegard Origo trådlösa brandvarnare går att seriekoppla i serier upp till hela 30 enheter. Det är dock ovanligt att man behöver använda fler än sex brandvarnare i en vanlig bostad. 

Brandvarnaren har energisparande funktion vilket ger 12 månaders batteritid med endast 2st AA batterier. 

En nackdel som jag har upplevt med brandvarnarna var att när jag skulle koppla ihop dem så använde man testknappen. Det fick brandvarnaren och börja tjuta och jag var tvungen att gå och hämta ett par hörselskydd för att kunna fortsätta. När jag väl hade skyddat min hörsel var det inga problem att koppla ihop brandvarnarna. 

Bild på den seriekopplade brandvarnaren Housegard Origo sida vid sida med sin förpackning

Med den inbyggda pausfunktionen kan du enkelt tysta brandvarnaren om oönskat larm skulle uppstå. Brandvarnaren har även en testfunktion som blinkar med LED vid normal funktion. Housegard Origo har även inbyggt batteriskydd vilket innebär att du inte kan montera brandvarnaren om det inte sitter ett batteri i. 

Sammanfattningsvis är Housegard Origo en bra seriekopplad brandvarnare och ett bra köp för den som letar efter en seriekopplad brandvarnare. Den har ett lågt pris jämfört med andra seriekopplade brandvarnare men trots sin enkelhet uppfyller den de krav man kan ställa på en brandvarnare. Nackdelen med brandvarnaren är batteriet som behöver bytas en gång om året vilket innebär en risk om man slarvar med det. Det är även jobbigt när man behöver hörselskydd för att koppla samman brandvarnarna. 

Typ:Optisk
Batteri:2 x AA/LR6 batteri (ca 1 års livslängd)
Bredd: 13 cm
Höjd:3,5cm
Vikt:
Sändningsfrekvens: 433MHz
Räckvidd: Ca 30m

5. NEXA WSA 102 seriekopplade brandvarnare

NEXA WSA 102 seriekopplade brandvarnare

Fördelar
Kommunicerar på den säkrare frekvensen
Bra pris
Nackdelar
Kort räckvidd
Drivs med AA-batteri
Föråldrad produkt(?)

Nexa är en välkänd aktör inom brandskydd och erbjuder både brandvarnare, brandsläckare, brandfilar och andra produkter för brandsäkerhet. När jag var i kontakt med företaget och frågade vilken som var deras bästa seriekopplade brandvarnare fick jag till svar att det var Nexa WSA 102.

Detta är en optisk brandvarnare som snabbt detekterar långsamt pyrande bränder. Larmar en brandvarnare kommer alla andra också att larma, inte bara den närmast brandhärden. 

Enheterna är enkla att programmera med självlärande funktion. Totalt kan du sammankoppla upp till 6st brandvarnare. 

Nexa WSA 102 ger ifrån sig en signal vid låg batterispänning. Brandvarnaren har även ett smidig testknapp så du kan kontrollera brandvarnarens funktion och det funns även möjlighet att tysta brandvarnaren tillfälligt vid till exempel matlagning. 

Tyvärr är jag lite besviken på denna produkten. Inte att den inte fungerar bra utan att inte Nexa har kommit längre i sin utveckling. Man har länge varit marknadsledare med sina produkter men man har inte hängt med sina konkurrenter bland seriekopplade brandvarnare. Man har inte samma räckvidd, man använder fortfarande vanliga AA batterier och produkten är inte helt enkel att sammankoppla.

Typ:Optisk
Batteri:2 x AA batterier
Bredd: 12 cm
Höjd:3,5 cm
Vikt:
Radiofrekvens: 868,42 MHz
Räckvidd: Upp till 20 meter

6. Luxorparts optisk seriekopplade brandvarnare

Bild på Luxorparts seriekopplade brandvarnare

Fördelar
Bra pris
Nackdelar
Bara ett års batteritid
Ganska stor
Fungerar inte med lithiumbatterier

Bästa pris på Luxorparts brandvarnare

Luxorparts trådlösa brandvarnare är en enkel modell till ett bra pris. Luxorparts optiska brandvarnare är möjlig att seriekoppla och kan användas både enskilt eller i system med upp till sex enheter. 

Brandvarnaren har ett räckvidd på upp till 60 meter i öppen miljö och räcker därför gott och väl till ett normalt bostadshus. 

Bild på den seriekopplade brandvarnaren Luxorparts sida vid sida med sin förpackning

Brandvarnaren drivs av ett 9V batteri och 3st AA-batterier. Observera att lithium-batterier inte får användas till brandvarnaren. Känns som att det kommer bli dyrt att behöva byta ut alla dessa batterier efterhand.

Jag tycker brandvarnare är något stor och klumpig. Känns som det blir väldigt i ögonfallande på sin plats i taket. Den är nästan dubbelt så stor som vinnaren i detta testet, Housegard Pebble Link.

Typ:Optisk
Batteri:9V + 3st AA batterier
Bredd: 12,5 cm
Höjd:4,8 cm
Vikt:276 g

Vad är en seriekopplad brandvarnare? 

En seriekopplad brandvarnare är en typ av brandvarnare som är möjlig att koppla samman. Tack vare att brandvarnarna går att sammankoppla kommer alla brandvarnare att tjuta om en brand skulle uppstå. Det ger en ökat trygghet och du slipper oroa dig att inte vakna av brandvarnaren oavsett om branden startar i källaren, i garaget eller på övervåningen.

En seriekopplad brandvarnare kan även användas ensam och fungerar då som en helt vanlig brandvarnare.

Fördelar seriekopplad brandvarnare
Ger ett mer omfattande skydd
Larmar en larmar alla
Större möjlighet att en brand upptäcks i tid
Nackdelar seriekopplad brandvarnare
Extra steg att sammankoppla men det är det värt
Dyrare i inköp än en vanlig brandvarnare

Den största fördelen med seriekopplade brandvarnare är att du får ett mer omfattande skydd. Upptäcks en brand kommer alla brandvarnare att larma och du har ännu större möjlighet att upptäcka branden i tid.

Vi anser att seriekopplade brandvarnare är den typ av brandvarnare du ska satsa på då den ger dig en ökad trygghet. En seriekopplad brandvarnare rekommenderas för alla som har mer än ett sovrum.

Vad ska du tänka på när du köper en seriekopplad brandvarnare? 

Det viktigaste när du köper en seriekopplad brandvarnare är att först fundera hur många brandvarnare du behöver i ditt hem samt om de ska ha någon särskild funktion eller krav på extra bra räckvidd. 

När du planerar brandskyddet i ditt hem ska du utgå ifrån att du behöver minst en brandvarnare per våningsplan. Varje brandvarnare ska inte täcka en yta större än 60m2 så är ditt våningsplan större än så ska du också ha minst två brandvarnare. Placera en brandvarnare utanför varje sovrum (eventuellt i), en brandvarare i nära anslutning till köket och gärna en högst upp i taket om det finns en trappa mellan våningsplanen. Läs gärna vår artikel om hur du placerar brandvarnaren om du är osäker. 

Ta sedan del av vårt test om de bästa seriekopplade brandvarnarna för att hitta en brandvarnare som är pålitlig, lätt att installera, lätt att montera och har en lång batteritid. 

Vilka egenskaper ska en seriekopplad brandvarnare ha? 

1. Räckvidd

En seriekopplad brandvarnare bör ha någorlunda bra räckvidd för att vara lätt att parkoppla och kunna aktivera en annan brandvarnare på till exempel övervåningen om en brand uppstår. 

Idag har vi många trådlösa produkter hemma och det finns risker att många produkter kan störa ut varandra. Därför är en brandvarnare som kommunicerar på 868 MHz säkrare än de som kommunicerar på 433 MHz. 

2. Batteritid

Att byta batterier på en brandvarnare är jobbigt och något man vill göra så sällan som möjligt. Hälften av brandvarnarna i detta test har ett inbyggt lithium batteri som varar 10 år. Efter 10 års är det samtidigt dags att byta ut hela brandvarnaren för då har sensorerna gjort sitt och då byter man hela enheten.  

3. Pris

Pris är givetvis en avgörande faktor när man ska köpa något. Här får var och en komma fram till vad som är en rimlig kostnad. Dyrare är inte alltid bättre men oftast har dyrare brandvarnare fler funktioner som till exempel appstyrning och/eller att de varnar för fler saker än brandrök.

Beroende på vilken budget du har, ger vi dig i detta testet även förslag på bästa budget och bästa premium modell.

Tänk dock på att priset aldrig ska komma vägen för att skaffa nya brandvarnare. Brandvarnare räddar liv och utan en fungerande brandvarnare utsätter du både dig och din familj för fara.

4. Extra funktioner

I en uppkopplad värld börjar det komma brandvarnare som är uppkopplade och kan kommunicera med en app i din telefon. Här kan du få information om batteritid och du kan pausa brandvarnaren vid matlagning. Är du däremot ute efter en brandvarnare som kan skicka notiser vid brand ska du titta på en wifi brandvarnare.

Varför kan du lita på oss?

Brandinfo.se är en helt oberoende sida om produkter för brandsäkerhet.

Vi har även åtskilliga år inom branchen där vi har arbetat inom räddningstjänsten med att släcka bränder och informera allmänheten om ett bra brandskydd men även arbetat på privata företag för att marknadsföra produkter för brandsäkerhet. Det gör att vi vet vad vi pratar om och ytterligare en anledning till att du kan lita på oss och vår erfarenhet. 

Inga av våra tester är heller sponsrade av något av företaget utan alla tester är helt oberoende. 

Så gjorde vi testet

Vi sammankopplade brandvarnarna enligt tillverkarnas instruktioner. Brandvarnarna poängsattes på en skala mellan 1 och 5 i fyra viktade kategorier där användning, kvalitet och räckvidd utgjorde 30% vardera av det totala betyget och pris 10%. 

Användning anger hur lätt det var att sammankoppla/installera och montera produkten. Under kvalitet betygsattes kvalitetskänslan på enheten, om den känns plastig och billig eller om den inte satt ihop ordentligt. Under räckvidd undersöktes om produkten kunde kommunicera med varandra även om de inte fanns i samma rum. I sista kategorin jämfördes priset i förhållande till andra seriekopplade brandvarnare och om priset motsvarade produktens prestanda. 

Vi har inte gjort någon hållbarhetstest på batteritiden utan här har vi fått lita på tillverkarnas data. Alla brandvarnarna i testet uppfyller krav på CE-märkning enligt SS-EN 14604. 

FAQ seriekopplade brandvarnare – Vanliga frågor och svar

Var ska du montera dina seriekopplade brandvarnare?

Monteringen av en seriekopplad brandvarnare skiljer sig inte mot en vanlig brandvarnare. Även en seriekopplad brandvarnare ska monteras i taket och gärna i eller direkt anslutning till sovrum. Läs vår guide om hur du placerar din brandvarnare.

Måste jag ha seriekopplade brandvarnare?

Nej det måste du inte. Men vi rekommenderar att du skaffar det då du får ett mer komplett skydd och sannolikheten blir större att du blir varse om en brand skulle uppstå.

Är seriekopplade brandvarnare bättre?

Vi anser att en seriekopplad brandvarnare är bättre för det ger dig ett mer komplett skydd. Med det sagt är inte en vanlig brandvarnare sämre utan fungerar lika bra och är fullt tillräckligt om du har en mindre bostad.

Hur kopplar man ihop brandvarnare?

Det flesta seriekopplade brandvarnare är enkla att koppla ihop. Läs vårt test av seriekopplade brandvarnare för att hitta en produkt som är enkel att använda.

Hur många brandvarnare kan man seriekoppla?

Oftast kan du seriekoppla mellan 6-12 brandvarnare. Vissa fabrikat tillåter fler andra färre. Oftast klarar du dig med 4-6 brandvarnare i en normalstor bostad.

Relaterade artiklar

Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar