Brandstege för utrymning 2024 – brandstege bäst i test

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Vid brand gäller det att utrymma bostaden eller utrymmet där folk befinner sig så snabbt som möjligt, oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Kravet är att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar.

Om det inte finns möjlighet att ta sig ut genom de ordinarie utgångarna kan en brandstege eller en räddningslina via ett fönster eller balkong vara räddningen.

I denna artikel har vi tittat närmare på några av de mest populära brandstegarna. Vi går även igenom vad det finns för krav på utrymning och vad du ska tänka på vid utrymning.

BildEgenskaperPris
Housegard brandstege

Bra brandstege

Housegard brandstege

Egenskaper: 4,5 meter lång, halksäkra steg i aluminium, enkel att använda
Köp här
NEXA Brandstege FLM 104

Bra brandstege

NEXA Brandstege

Egenskaper: G4 meter lång, aluminiumsteg med vävda remmar i nylon, max belastning 400kg.
Köp här
Skeppshult utrymningsstege

Längsta brandstege

Skeppshult utrymningsstege

Egenskaper: Finns i längderna 4, 7.5 och 10 meter, distans mot fasad för enklare klättring. 
Köp här

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Brandstege för utrymning från villa eller lägenhet

Om det brinner i din bostad kan en brandstege vara räddningen. Vid händelse av brand är det viktigt att utrymma så snabbt som möjligt och sätta dig och familjen i säkerhet. Med en utrymningsstege tar du dig snabbt och enkelt ut ur byggnaden utan att behöva hoppa.

1. Housegard brandstege – brandstege bäst i test

För säker utrymning

Housegard brandstege för säker utrymning vid brand - räddningsstege

Produktegenskaper
4,5 meter – passar bostäder med två våningar
Halksäkra steg i aluminium
Rek. belastning max. 200 kg (testad och godkänd för upp till 450 kg)
Maximal karmtjocklek: 30 cm

Utrymningsstegen Housegard EL45S kan användas till hus med upp till två våningar eller lägenhet. Den är enkel att förvara och använda och är försedd med kraftiga krockar som enkelt hängs på fönsterkarmen vid evakuering. Egentligen utformad som en klassisk repstege men med en stabil upphängning och fasta stegpinnar som är enkla att klättra på.

Housegards brandstege är smidig och tar liten plats. Utrymningsstegen förvaras lättåtkomligt nära det fönster som ska användas vid evakuering, till exempel i ett skåp eller under sängen.

Det är viktigt att brandstegen är enkel och smidig att använda och går fort att montera. Housegard brandstege uppfyller alla dessa kriterier och är därför en bra brandstege att ha hemma för att trygga din utrymning och skapa ett bra brandskydd i hemmet.

Housegard brandstege . säker utrymning från bostad

Housegards brandstege är avsedd att användas åt en person åt gången. Den rekommenderade maxvikten är visserligen 200 kg och stegen är testad och godkänd upp till hela 450 kg men av säkerhetsskäl bör ni max var en person på stegen åt gången.

Stegen är endast avsedd att användas om den primära utrymningsvägen är blockerad. Använd stegen vid ett förutbestämt fönster som är lätt att öppna helt eller från en balkong om du bor i lägenhet.

Stegen bör kontrolleras två gånger per år. Leta efter skador och tecken på förändring. Undvik att förvara stegen i temperaturer över 50°C eller i direkt solljus. Brandstegen försvagas med tiden. För din säkerhet rekommenderar Housegard att stegen byts ut efter 6-8 år.

Tänk på att stegen är ett komplement till utrustningen du har för att brandsäkra ditt hem. Det är fortfarande lika viktigt med brandvarnare och brandsläckare.

MaterialSteg i aluminium, remmar i nylon
Maximal belastning200 kg, testad för 450 kg
Maximal evakueringshöjd4,7 meter
Maximal karmtjocklek30 centimeter
CertifikatCE, EN 131-1: 2007+A1-2011, EN 131-2: 2010

2. NEXA Brandstege FLM-104

NEXA Brandstege FLM-104

Produktegenskaper
Längd: 4 meter
Aluminiumsteg med remmar i nylon
Max belastning: 400 kg, max tre personer på stegen
Maximal karmtjocklek: 30 cm

NEXA Brandstege FLM-104 är en brandstege för snabb evakuering från din bostad.

Brandstegen är förpackad för att ta liten plats och kan förvaras i direkt anslutning till ett fönster för att vara nära tillhands om olyckan är framme.

Tack vare stegens stadiga båge i metall, som hängs över fönsterkarmen, är stegen enkel att använda. Stegens längd är 4 meter och är lämplig att använda för bostäder med två våningar.

3. Skeppshultstegen utrymningsstege

Längsta brandstegen

Skeppshultstegen utrymningsstege

Produktegenskaper
Finns i längderna 4.8, 7.5 och 10 meter
Aluminiumsteg med vävda, flamsäkra PP-band
Max belastning: 450 kg
Maximal karmtjocklek: 30 cm

Bästa pris på Skeppshult utrymningsstege

Skeppshults utrymningsstege finns i flera längder. Den längsta varianten är på hela 10 meter (!) och lämpar sig för bostäder upp till 4 våningar.

Med ett enkelt handgrepp frigörs stegen. Stegen är i aluminium och på varje steg sitter det distanser som gör att steget alltid ligger 80 mm från fasaden. Det underlättar avsevärt när man ska evakuera via stegen.

4. Räddningslinan Escape Rope

För evakuering från hög höjd

Räddningslinan Escape Rope för utrymning upp till 8:e våningen

Produktegenskaper
Smart evakueringslina med sele och broms
Finns i längderna 10, 15, 20 och 25 meter
Rek. belastning max. 200 kg
Kan användas om och om igen

Räddningslinan Escape Rope är en evakueringsutrustning som kan användas i nödsituationer där den vanliga utgången är blockerad, till exempel av brand eller rök. Escape rope kan användas för utrymning upp till 8:e våningen.

Räddningslinan består av lina, sele med friktionsbroms och en karbinhake. Det gör att du på ett enkelt sätt kan fira dig till säkerhet. Linan kan användas gång på gång och kan på så sätt rädda flera nödställda. Räddningslinan är ett utmärkt sätt att rädda personer som kan ha svårt att evakuera själva som till exempel barn, funktionshindrade eller medvetslösa människor när du själv står på marken.

Räddningslinan fungerar även utmärkt att öva med. Det gör att du kan förbereda dig på hur du och din familj ska agera vid händelse av en brand.

Räddningslina Escape Rope - möjlighet till evakuering upp till 8:e våningen

Räddningslinan levereras med väggfästet och det ingår även en stabil skruvögla som du kan skruva fast i närheten av ett fönster.

Linan finns i längderna:

 • 10 meter – 1 till 3 vån (400g)
 • 15 meter – 5 vån (700g)
 • 25 meter – 8 vån (850g)

Räddningslinan finns även i en smidig reseversion. Det är en lättare version av räddningslinan som du enkelt kan ta med på resan. Den väger endast 0,5 kg, repet med sele är 20 meter långt och fästs i fast krok eller slås runt en stor möbel eller något annat stadigt.

MaterialRep i polyestersilke
Maximal belastning250 kg
Brottgräns lina750 kg
BrandklassKontaktvärme 270 °C i 5 min
Evakueringshöjd10, 15, 25 meter
CertifikatTestat och godkänt av Statens Provningsanstalt med certifikat nr 77020,22.

Utrymning från flerbostadshus eller småhus

I bostäder med verksamhetsklass 3A (flerbostadshus eller småhus) räknar man med att utrymning ska kunna ske på egen hand från fönster över 2 m från marken. Upp till 5 meter räknar man med att man ska kunna hoppa men över det krävs det en utvändig trappa eller stege som är krav.

Att hoppa från 5 meter är ingen angenäm uppgift och risken att skada sig är stor. Det är där en brandstege eller räddningslina kan vara till nytta och kan vara den avgörande faktorn som gör att du och din familj kan hinna sätta er i säkerhet.

Var noga med att mäta upp vilken längd du behöver, alltså från vilken höjd du har tänkt kunna utrymma. Som tumregel behöver du ca 2,5 till 3,5 meter per våningsplan, beroende på din takhöjd i bostaden samt markförhållandena nedanför fönstret.

En brandstege lämpar sig bäst till övervåningen i en villa eller lägre våningsplan i flerfamiljshus. Räddningslinor kan användas även på högre våningsplan så högt som ca 52 meter (ca 17 våningen).

Så använder du en brandstege vid utrymning

 1. Stäng dörren till rummet innan fönstret öppnas för att minska risken för att branden sprider sig.
 2. Fäll ut stegens stödstag och fäst dem vid bultarna på fästkrokarna.
 3. Placera fästkrokarna över fönsterkarmen med stegen hängande utanför, längs med ytterväggen.
 4. Dra i stroppen för att fälla ut stegen.
 5. Kontrollera att stegens krokar sitter stabilt på plats över karmen och kliv försiktigt ut på stegen med benen först. Håll i fästkrokarna som stöd.
 6. Håll kroppen nära stegen medan du klättrar nedåt, så håller den sig stabil.

Checklista för säker evakuering vid brand

I ert arbete med att skapa ett bra brandskydd hemma ingår att fundera och diskutera kring hur ni ska göra när ni behöver utrymma huset vid händelse av brand. Nedan punkter är bra saker prata igenom tillsammans och även säkerställa med jämna mellanrum

Gör en evakueringsplan
Bestäm mötesplats. Det gör det lättare att kontrollera att ingen finns kvar i huset.
Prata med hela familjen om vad ni ska göra och hur ni ska evakuera om det börjar brinna.
Se till att alla sovrum har en alternativ utrymningsväg.
Kontrollera så att alla fönster och dörrar som kan användas vid evakuering är lätta att öppna.

FAQ Brandstege – vanliga frågor och svar

Måste jag ha en brandstege?

Det enkla svaret är nej men det kan finnas krav beroende på vilken våning du bor på och vad det finns för andra möjligheter att utrymma. I en villa finns det normalt inga krav på brandstege men däremot kan det vara en bra idé att skaffa för att kunna utföra en säker utrymning vid brand för dig och din familj.

Vad finns det för fördelar med en brandstege?

Med en brandstege kan ni snabbt och säkert utrymma när den ordinarie utgången inte går att använda. Genom att använda en brandstege kan alla i bostaden klättra ut och sätta sig i säkerhet utan att behöva gå igenom den farliga röken eller vänta på räddningstjänsten.

Hur lång är en brandstege?

De flesta brandstegar är 4,5 meter långa vilket är lagom för att utrymma från andra våningen. Men det finns så långa brandstegar som upp till 10 meter. Vill man ha ännu längre finns speciella räddningsrep för upp till 25 meter.

Källor till artikeln

 1. Boverket. Utrymning via fönster. 2023. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/brandskydd/utrymning/ (Hämtad 2024-04-08)
 2. MSB. Brandskydd i flerbostadshus. 2021. https://rib.msb.se/filer/pdf/29712.pdf (Hämtad 2024-04-08)
Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar