Brandstege för utrymning vid brand 2021

Vid brand gäller det att utrymma bostaden eller utrymmet där folk befinner sig så snabbt som möjligt. Kravet är att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar. Om det inte finns möjlighet att ta sig ut genom de ordinarie utgångarna kan en brandstege eller en räddningslina via ett fönster eller balkong vara räddningen. I denna artikel har vi tittat närmare på Housegard brandstege, en räddningslina från Escape Rope samt går igenom vad det finns för krav på utrymning och vad du ska tänka på vid utrymning.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

1. Housegard brandstege – Smidig utrymning från andra våningen

För säker utrymning

Utrymningsstegen Housegard EL45S kan användas till hus med upp till två våningar eller lägenhet. Den är enkel att förvara och använda och är försedd med kraftiga krockar som enkelt hängs på fönsterkarmen vid evakuering.

Produktegenskaper

 • ✅ 4,5 meter – passar bostäder med två våningar
 • ✅ Halksäkra steg i aluminium
 • ✅ Rek. belastning max. 200 kg (testad och godkänd för upp till 450 kg)
 • ✅ Maximal karmtjocklek: 30 cm

Om det brinner i din bostad kan en brandstege vara räddningen. Vid händelse av brand är det viktigt att utrymma så snabbt som möjligt och sätta dig och familjen i säkerhet. Med en utrymningsstege tar du dig snabbt och enkelt ut ur byggnaden från andra våningen utan att behöva hoppa. Housegards brandstege är smidig och tar liten plats. Utrymningsstegen förvaras lättåtkomligt nära det fönster som ska användas vid evakuering, till exempel i ett skåp eller under sängen.

Det är viktigt att brandstegen är enkel och smidig att använda och går fort att montera. Housegard brandstege uppfyller alla dessa kriterier och är därför en bra brandstege att ha hemma för att trygga din utrymning och skapa ett bra brandskydd i hemmet.

Housegard brandstege . säker utrymning från bostad

Housegards brandstege är avsedd att användas åt en person åt gången. Den rekommenderade maxvikten är visserligen 200 kg och stegen är testad och godkänd upp till hela 450 kg men av säkerhetsskäl bör ni max var en person på stegen åt gången.

Stegen är endast avsedd att användas om den primära utrymningsvägen är blockerad. Använd stegen vid ett förutbestämt fönster som är lätt att öppna helt.

Tänk på att stegen är ett komplement till utrustningen du har för att brandsäkra ditt hem. Det är fortfarande lika viktigt med brandvarnare och brandsläckare.

Stegen bör kontrolleras två gånger per år. Leta efter skador och tecken på förändring. Undvik att förvara stegen i temperaturer över 50°C eller i direkt solljus. Brandstegen försvagas med tiden. För din säkerhet rekommenderar Housegard att stegen byts ut efter 6-8 år.

Så använder du Housegard brandstege vid utrymning

 1. Stäng dörren till rummet innan fönstret öppnas för att minska risken för att branden sprider sig.
 2. Fäll ut stegens stödstag och fäst dem vid bultarna på fästkrokarna.
 3. Placera fästkrokarna över fönsterkarmen med stegen hängande utanför, längs med ytterväggen.
 4. Dra i stroppen för att fälla ut stegen.
 5. Kontrollera att stegens krokar sitter stabilt på plats över karmen och kliv försiktigt ut på stegen med benen först. Håll i fästkrokarna som stöd.
 6. Håll kroppen nära stegen medan du klättrar nedåt, så håller den sig stabil.

Produktegenskaper Housegard brandstege

MaterialSteg i aluminium, remmar i nylon
Maximal belastning200 kg, testad för 450 kg
Maximal evakueringshöjd4,7 meter
Maximal karmtjocklek30 centimeter
CertifikatCE, EN 131-1: 2007+A1-2011, EN 131-2: 2010

2. Räddningslinan Escape Rope för utrymning upp till 8:e våningen

För evakuering från hög höjd

Räddningslinan Escape Rope för utrymning upp till 8:e våningen

Produktegenskaper

 • ✅ Smart evakueringslina med sele och broms
 • ✅ Finns i flera olika längder
 • ✅ Rek. belastning max. 200 kg
 • ✅ Kan användas om och om igen

Last updated: 2021-10-15 01:10:09

Räddningslinan Escape Rope är en evakueringsutrustning som kan användas i nödsituationer där den vanliga utgången är blockerad, till exempel av brand eller rök.

Räddningslinan består av lina, sele med friktionsbroms och en karbinhake. Det gör att du på ett enkelt sätt kan fira dig till säkerhet. Linan kan användas gång på gång och kan på så sätt rädda flera nödställda. Räddningslinan är ett utmärkt sätt att rädda personer som kan ha svårt att evakuera själva som till exempel barn, funktionshindrade eller medvetslösa människor när du själv står på marken.

Räddningslinan fungerar även utmärkt att öva med. Det gör att du kan förbereda dig på hur du och din familj ska agera vid händelse av en brand.

Räddningslina Escape Rope - möjlighet till evakuering upp till 8:e våningen

Räddningslinan levereras med väggfästet och det ingår även en stabil skruvögla som du kan skruva fast i närheten av ett fönster.

Linan finns i tre längder:

 • 10 meter – 1 till 3 vån (400g)
 • 15 meter – 5 vån (700g)
 • 25 meter – 8 vån (850g)

Räddningslinan finns även i en smidig reseversion. Det är en lättare version av räddningslinan som du enkelt kan ta med på resan. Den väger endast 0,5 kg, repet med sele är 20 meter långt och fästs i fast krok eller slås runt en stor möbel eller något annat stadigt.

Räddningslinan är testat och godkänt av Statens Provningsanstalt med certifikat nr 77020,22.

Så använder du Räddningslinan Escape Rope vid utrymning

 1. Stäng dörren till rummet innan fönstret öppnas för att minska risken för att branden sprider sig.
 2. Fäst räddningslinan i den förmonterade kroken eller runt någon stabil möbel i rummet.
 3. Trä på dig selen och kasta sedan ut repet genom fönstret.
 4. Försäkra dig om att räddningslinan sitter ordentligt fast och kliv sedan ut genom fönstret.
 5. Fira dig sedan försiktigt ner till marken eller annan säker plats.

Produktegenskaper Räddningslinan Escape Rope

MaterialSteg i aluminium, remmar i nylon
Maximal belastning200 kg
Brottgräns lina750 kg
BrandklassKontaktvärme 270 °C i 5 min
Evakueringshöjd10, 15, 25 meter
CertifikatTestat och godkänt av Statens Provningsanstalt med certifikat nr 77020,22.

Utrymning från flerbostadshus eller småhus

I bostäder med verksamhetsklass 3A (flerbostadshus eller småhus) räknar man med att utrymning ska kunna ske på egen hand från fönster över 2 m från marken. Upp till 5 meter räknar man med att man ska kunna hoppa men över det krävs det en utvändig trappa eller stege som är krav.

Att hoppa från 5 meter är ingen angenäm uppgift och risken att skada sig är stor. Det är där en brandstege eller räddningslina kan vara till nytta och kan vara den avgörande faktorn som gör att du och din familj kan hinna sätta er i säkerhet.

Var noga med att mäta upp vilken längd du behöver, alltså från vilken höjd du har tänkt kunna utrymma. Som tumregel behöver du ca 2,5 till 3,5 meter per våningsplan, beroende på din takhöjd i bostaden samt marknförhållandena nedanför fönstret.

En brandstege lämpar sig bäst till övervåningen i en villa eller lägre våningsplan i flerfamiljshus. Räddningslinor kan användas även på högre våningsplan så högt som ca 52 meter (ca 17 våningen).

Checklista för säker evakuering vid brand

I ert arbete med att skapa ett bra brandskydd hemma ingår att fundera och diskutera kring hur ni ska göra när ni behöver utrymma huset vid händelse av brand. Nedan punkter är bra saker prata igenom tillsammans och även säkerställa med jämna mellanrum

 • ✅ Gör en evakueringsplan
 • ✅ Bestäm mötesplats. Det gör det lättare att kontrollera att ingen finns kvar i huset.
 • ✅ Prata med hela familjen om vad ni ska göra och hur ni ska evakuera om det börjar brinna.
 • ✅ Se till att alla sovrum har en alternativ utrymningsväg.
 • ✅ Kontrollera så att alla fönster och dörrar som kan användas vid evakuering är lätta att öppna.

FAQ Brandstege – Vanliga frågor och svar om brandstege och utrymning vid brand

Måste jag ha en brandstege?

Det enkla svaret är nej men det kan finnas krav beroende på vilken våning du bor på och vad det finns för andra möjligheter att utrymma. I en villa finns det normalt inga krav på brandstege men däremot kan det vara en bra idé att skaffa för att kunna utföra en säker utrymning vid brand för dig och din familj.

Vad finns det för fördelar med en brandstege?

Med en brandstege kan ni snabbt och säkert utrymma när den ordinarie utgången inte går att använda. Genom att använda en brandstege kan alla i bostaden klättra ut och sätta sig i säkerhet utan att behöva gå igenom den farliga röken eller vänta på räddningstjänsten.

Källor till artikeln

Fler läsvärda artiklar om brandskydd

Foto av författare
Om författaren
Johan
Har 20 års erfarenhet av operativt arbete inom svensk räddningstjänst och stor erfarenhet av bränder, hur de uppkommer och hur man släcker dem. Skriver artiklar åt Brandinfo.se

Lämna en kommentar

Tillbaka till början