Brandvarnare för hörselskadade – en komplett guide 2023

Foto av författare
Skriven av:
Johan Jonsson
Uppdaterad senast:

Om du är döv eller hörselskadad kan det vara svårt att veta när det brinner i ditt hem. Traditionella rökvarnare fungerar ofta inte bra för personer med hörselnedsättning, eftersom de förlitar sig på ljudet för att varna dig för en brand.

Därför finns det brandvarnare för hörselskadade som är utformade speciellt för personer med hörselnedsättning. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika typerna av brandvarnare för hörselskadade och ge en fullständig guide för att välja rätt brandvarnare så att du kan vara säker i ditt hem.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa brandvarnare för hörselskadade 2023

En brandvarnare för hörselskadade larmar inte enbart med ljudsignal utan även med ljus och vibrationer.

Bellman & Symfon Visit Brandvarnare för hörselskadade

Bellman & Symfon brandvarnare för hörselskadade

Produktegenskaper

 • Högt ljud på upp till 100 db
 • Tydliga ljussignaler med intensivt blixtljus
 • Sängvibrator som vibrerar under kudden
 • Inbyggd nattlampa som lyser upp vägen till sängen
 • Inbyggd batteribackup som aktiveras under strömavbrott

Last updated: 2023-11-30 11:18:44

Bellman & Symfon har som mål att förbättra livskvaliteten för hörselskadade och döva. Man utvecklar produkter som gör hemmet smart, säkert och tryggt.

Bellman & Symfon erbjuder en pålitlig brandsäkerhetslösning för ditt hem. Larmet kommer omedelbart väcka dig om det börjar brinna, vilket gör att du kan sova lugnt och tryggt.

Bellman & Symfon Set SAFE väcker dig med högt ljud, intensivt blixtljus och kraftiga vibrationer under huvudkudden om en brand skulle uppstå. Larmet fungerar även om du sover flera rum bort från brandvarnaren.

Brandvarnarpaketet innehåller en brandvarnare som är ansluten till en specialutvecklad väckarklocka och en sängvibrator.

Bellman & Symfon brandvarnare går även att koppla till armbandsmottagare, fickvibrator eller blixtljus.

Egenskaper:

Trådlös upp till 200 m räckvidd (fritt fält)
Enkel att sätta upp och innehåller allt du behöver
Batterireserv, fungerar även under strömavbrott
Trygg och säker, godkänd av svenska myndigheter
Utbyggnadsbar, enkelt att lägga till andra Visitprodukter

I förpackningen:

Visit Väckarklocka
Visit Brandvarnare
Strömaggregat
Sängvibrator
Användarmanual

Äldre hörselskadade drabbas hårdast när det brinner

Över 40 procent av alla över 75år har en hörselnedsättning. Det innebär att en stor befolkningsgrupp är särskilt utsatt vid brand. Äldre personer kan även ha en nedsatt rörelseförmåga, demenssjukdom eller andra hälsoproblem som innebär att de löper större risk att råka illa ut vid brand.

Äldre är inte mer drabbade av bränder men det är oftast de som drabbas hårdast när det brinner. Riskerna ökar kraftigt med stigande ålder säger Cecilia Uneram på Brandskyddsföreningen.

Cecilia menar också att problemet måste komma upp till ytan för att vi ska kunna arbeta med det.

Äldre en utsatt grupp vid bostadsbränder

Allt fler äldre bor kvar hemma längre och högre upp i åldrarna. Det brinner inte oftare hos äldre men däremot drabbas de hårdare när det brinner. Ny forskning visar at de flesta som dör i bränder är äldre, ofta över 80 år.

På grund av nedsatt hörsel, rörelseförmåga eller psykisk funktionsnedsättning klarar många inte av att släcka eller utrymma på egen hand. Andra riskfaktorer är demens, alkohol, rökning och medicinering där trötthet kan vara en biverkning.

Köket är en av de vanligaste platser där brände startar i svenska hem. En bortglömd kastrull på spisen eller ett spisvred som satts på av misstag kan leda till en brand. Dessa orsaker är väldigt vanliga hos äldre personer och lätt hänt när man bli störd av något under matlagningen. En spisvakt är att rekommendera hos äldre personer och kan förhindra en allvarlig brand.

Hörselskadade hör inte brandvarnaren

Problemet med brandvarnare idag är det de är anpassade för personer som har en bra hörsel och kan uppfatta hela tonregistret. Det är dessa brandvarnare som är standard i lägenheter och andra boenden. En person med nedsatt eller ingen hörsel måste kunna varnas vid brand på annat sätt än med en hög ljudsignal. Då finns det speciella brandvarnare man kan införskaffa som larma med ljus, ljud och vibration.

Brandvarnare som larmar med ljus och vibration

En brandvarnare ska finnas i alla hem. Tyvärr fungerar inte en traditionell brandvarnare för personer med hörselnedsättning utan då får man titta på andra alternativ.

Om du har nedsatt hörsel kan en brandvarnare kopplas ihop med ett system med ljus- eller vibrationssignaler. Skulle brandvarnaren aktiveras börjar lampor att blinka eller så vibrerar en liten vibrator som kan sitta fast på handleden eller som ligger under huvudkudden.

Nackdelen med brandvarnare kopplad till ljussignal är att det är inte säkert att du uppfattar ljussignalen om du sover eller befinner dig i ett annat rum. Därför anser vi att du ska välja en brandvarnare som erbjuder både ljud- och vibrationssignal.

Bellman & Symfon väckarklocka kopplad till brandvarnare

Hur du väljer rätt brandvarnare för dina behov

När du väljer en rökvarnare för hörselskadade finns det flera saker att tänka på:

 • Storleken på ditt hem
 • Typ av rökdetektor
 • Din grad av hörselnedsättning
 • Dina önskemål

Storleken på ditt hem avgör hur många rökvarnare du behöver. Om du har ett litet hem kanske du bara behöver en rökdetektor. Om du har ett stort hus kan du behöva flera rökdetektorer. Man brukar räkna med att en brandvarnare kan övervaka cirka 60 m2. Bor du på större yta bör du alltså ha flera brandvarnare.

Vilken typ av rökvarnare du väljer beror på din grad av hörselnedsättning och dina preferenser. Om du är döv eller hörselskadad rekommenderar vi att du väljer en rökvarnare som varnar dig för en brand med ett blinkande ljus eller vibrationer.

Installation och underhåll av brandvarnare för hörselskadade

Brandvarnare för hörselskadade ska installeras och underhållas på samma sätt som traditionella brandvarnare.

Det är viktigt att prova att brandvarnaren fungerar med jämna mellanrum. Dels att den larmar som den ska när den känner av rök och dels att batteriet fungerar.

För att testa om brandvarnaren larmar som den ska rekommenderar vi att införskaffa ett testspray. Med ett testspray till brandvarnare sprayar du 60 cm från brandvarnaren 2 till 5 sekunder. Om brandvarnaren inte fungerar vet du att den antingen är sönder eller att inte batteriet fungerar.

För att testa batteriet trycker du på testknappen för brandvarnaren och håller den inne ett par sekunder. Om batteriet fungerar som det ska komma brandvarnaren att ge ifrån sig en ihållande signal som varar några sekunder.

Testa Bellman & Symfon brandvarnare för hörselskadade

För mer information om installation och underhåll av brandvarnare, se vår stora guide om brandvarnare.

Tips för att använda en brandvarnare när du är döv eller hörselskadad

När du använder en brandvarnare för hörselskadade finns det några saker att tänka på:

 • Se till att du kan se det blinkande ljuset eller känna vibrationen från brandvarnaren
 • Placera brandvarnaren nära ditt sovrum
 • Testa din brandvarnare regelbundet
 • Byt ut batterierna vid behov

FAQ Brandvarnare för hörselskadade – frågor och svar

Hur larmar man sov döv eller stum 112?

För dig som är tal- eller hörselskadad finns tjänsten SMS112. Men denna tjänsten kan du larma SOS genom sms. För att kunna använda tjänsten krävs att du registrerar dig hos SOS.

Finns det brandvarnare för hörselskadade?

En brandvarnare fungerar på samma sätt till en person som hör normalt och till en som är hörselskadad. Det man kan göra om man har problem med hörseln är att koppla tillbehör till speciella brandvarnare som gör att man kan bli larmad även med ljus- och ljudsignal.

Slutgiltiga tankar om brandvarnare för hörselskadade

Brandvarnare är en viktig del av hemsäkerheten. De varnar dig när en brand uppstår och du har möjlighet att sätta dig och din familj i säkerhet.

Men alla kan inte höra när en brandvarnare larmar och personer med hörselnedsättning riskerar att inte höra brandvarnaren när en brand uppstår.

Om du är döv eller hörselskadad är det särskilt viktigt att ha en brandvarnare som varnar dig för en brand med blinkande ljus eller vibrationer. Bellman & Symfon tillhandahåller produkter för döva och hörselskadade och har ett brandvarnarpaket som både larmar med ljus, ljud och vibration.

Vi rekommenderar personer med hörselnedsättning att skaffa Bellman & Symfon Visit Brandvarnare för hörselskadade. Det skapar möjligheter att uppfatta om en brand uppstår och sätta sig i säkerhet.

Källor till artikeln

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar