Vanliga brandorsaker i hemmet och förebyggande åtgärder

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Varje år inträffar omkring 20,000-25,000 bostadsbränder i Sverige och omkring 100 personer omkommer. Av dessa bränder görs räddningsinsatser på cirka 6000 av bostadsbränderna.

Den vanligaste brandorsaken är glömd mat på spisen och därefter kommer eldstadsrelaterade bränder. I denna artikeln tar vi upp vanliga brandorsaker och vad du kan göra för att förebygga att de inträffar.

Hitta vanliga brandorsaker i ditt hem och åtgärda dem

Enligt Brandskyddsföreningen är det vanligaste att bränder i hemmet startar i köket och oftast på grund av att man glömmer maten på spisen. Hela 33,1% av alla bostadsbränder startar i köket. Här är den kompletta listan med vanliga brandorsaker i hemmet:

 1. Kök – 33,1%
 2. Skorsten – 14%
 3. Vardagsrum – 6,9%
 4. Balkong/altan – 4,8%
 5. Utanför byggnaden – 4,5%
 6. Pannrum – 4,4%
 7. Annat – 4,3%
 8. Sovrum – 4,2%
 9. Okänt – 3,6%
 10. Källare – 3,5%
 11. Övriga startutrymmen – 19,8%

Att det är just glömd mat på spisen som är den vanligaste brandorsaken förvånar många svenskar. Enligt en SIFO-undersökning trodde hela 74% att levande ljus orsakar flest bränder. Bara sex procent av svenskarna kände till att glömd mat på spisen är den absolut vanligaste brandorsaken i bostäder. 

1. Spisen / Torrkokning

Den vanligaste brandorsaken i hemmet är att man glömmer en kastrull på spisen vilket leder till så kallad torrkokning. Det innebär att en gryta eller stekpanna med eller utan mat i, börjar brinna. Värmen kan då inte längre överföras till livsmedlet i grytan utan innehållet kan fatta eld. Temperaturen kan också bli så hög att fettet i spisfläkten smälter så att det droppar ner och börjar brinna.

Glömd mat på spisen vanligaste brandorsaken - bild på gryta där mat tillagas på spisen

Förebygga spisbränder och torrkokning

 • Se till att hålla rent runt spisen och ställ aldrig något på spisen om du inte ska använda den. Det är lätt att råka starta spisen av misstag eller ett barn kan sätta på en platta.
 • Lämna aldrig köket om du håller på att tillaga något på spisen.
 • Kolla att spisen är avstängd när du går hemifrån eller går och lägger dig.
 • Rengör regelbundet filtret i din spisfläkt, det minskar risken för att en eventuell brand ska sprida sig.
 • Installera en timer eller spisvakt. Då kommer spisen att stängas av efter inställd tid eller om brand uppstår.

Släcka en brand på spisen

 • Om det börjar brinna i en kastrull eller stekpanna, se till att kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Flytta undan föremålet från plattan och gärna ut utomhus.
 • Häll ALDRIG vatten i en kastrull eller stekpanna. Vattnet kan förångas häftigt och brinnande olja kan skvätta vilket kan leda till en mer omfattande brand och brännskador.

2. Öppen spis

Braskaminer har på senare år blivit allt populärare för att skapa trivsel hemma. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme och en stor mysfaktor. På grund av höga elpriser och uppvärmningskostnader de senaste åren har man sett att antalet spisbränder har ökat. Detta beror många gånger på att man eldat mer än vad eldstaden tål och på felaktigt sätt.

Vanliga brandorsaker - bild på eld i öppen spis

Bränder kopplad till eldstäder står för cirka 15% av alla bostadsbränder. Vid en soteld kan det bli så varmt att det slår upp lågor flera meter ur skorstenen, gnistregn kan förekomma och det kan brinna så kraftigt att ett mullrande ljus hörs. Vid en soteld kan det bli så varmt att skorstenen riskerar att spricka och branden kan sprida sig i huset.

Förebygga bränder i öppen spis

 • Se till att köpa rätt produkt, för rätt ändamål. En eldstad bör installeras av kunniga fackmän och en sotare ska besiktiga anläggningen innan den tas i bruk.
 • Genom att elda rätt förebygger du en eventuell soteld. Se till att elda med torr ved, ha en god lufttillförsel och drag i skorstenen. Använd bara bränsle som anläggningen är avsedd för.
 • Elda inte för mycket. I en modern eldstad är en bra tumregel att lägga in max tre kg ved i timmen.
 • Se till att hålla rent runt eldstaden och ta bort brännbart material.
 • Ta hand om askan och förvara den i en plåthink med tätslutande lock. Allt för många gånger tömmer man askan, placerar den i en plasthink eller påse och ställer på altanen. Det kan finnas glöd kvar i askan i flera dygn vilket kan göra att förvaringshinken börjar brinna och det tar sig i husets utsida.
 • Se till att anläggningen sotas regelbundet.

Se till att ha fungerande brandvarnare och fundera på om du har behov av en kolmonoxidvarnare.

3. Rökning

Rökning är den vanligaste dödsbrandsorsaken och står för 1/3 av alla dödsbränder. Oftast inträffar det för att en person antänder en säng eller soffa när man somnar med en cigarett i handen.

Rökning - en av de vanligaste brandorsakerna vid dödsbränder - bild på rykande cigarett i askfat.

Förebygga bränder i samband med rökning

 • Rök inte i närheten av inredning som kan börja brinna.
 • Ta för vana att aldrig röka i sängen eller i andra möbler med tyg och stoppning.
 • Använd askfat som står stadigt.
 • Se till att blöta askan innan du slänger den bland soporna.
 • Det finns särskilda brandförkläden som kan användas av den som röker. Det finns även flamskyddade madrasser, madrassöverdrag, sängkläder, kuddar, täcken och filtar.

Om en brand uppstår i samband med rökning får man oftast en pyrande brand som kan vara svår för en brandvarnare att upptäcka. Då kan en kolmonoxidvarnare hjälpa för att snabbt identifiera den livsfarliga luktfria och färglösa, kolmonoxiden som kan uppstå.

4. Levande ljus

Levande ljus är mysigt under mörka vintermånader och då tänder vi svenskar en massa ljus. December är den månad när det inträffar flest bostadsbränder. En av anledningarna är bland annat att vi tänder fler levande ljus.

Ta för vana att aldrig lämna levande ljus obevakade.

Levande ljus är en brandorsak - bild på ljus felaktigt placerad nära en gardin

Förebygga bränder med levande ljus

 • Lämna inte ett rum med levande ljus utan att släcka dem.
 • Låt inte barn eller husdjur vara ensamma med levande ljus
 • Se till att ljusstakar är rätt placerade, av ett obrännbart material och att de står stadigt.
 • Se till att tända ljus är på säkert avstånd från gardiner eller annan inredning som kan ta eld.

Sätt gärna upp en bild på ytterdörren om att komma ihåg att släcka ljusen. Involvera gärna barnen att rita något så att de får upp medvetenheten också.

Läs gärna våra tips för att kunna fira en brandsäker jul.

5. Elektronik

Vi använder mycket olika typer av elektronik i våra hem idag som kan bli en brandrisk. Förr pratade man om att glödlampor kunde bli varma och orsaka bränder. Det är fortfarande en risk men idag använder vi mycket LED-lampor och dessa blir inte lika varma som traditionella glödlampor och därför en mycket mindre risk att dessa ska orsaka bränder. Dock är det fortfarande viktigt att du använder rätt watt-tal på din glödlampa så att den inte riskerar att bli överbelastad.

Har du lysrör som blinkar är det viktigt att du byter ut dem. Ett blinkande lysrör kan göra att armaturen blir överhettad och risken finns att det kan starta en brand. I samband med att du byter lysröret ska du även byta glimtändaren. 

Undvik att använda elektriska värmefiltar, värmemadrasser eller liknande när du ska sova. Se till att följa tillverkarens instruktioner. 

Undvik att ladda elektronisk utrustning liggandes i sängen, fåtöljen eller soffan. En bärbar dator har till exempel fläktar som används till att kyla processor, batteri och övriga komponenter. Ställer du datorn i sängen riskerar täcket att täppa för lufthålen och datorn kan snabbt bli överhettad. Då finns en stor risk att brand uppstår.

Laddar du elektrisk utrustning inne i sovrummet bör du placera en brandvarnare inne i rummet.

Bild på iPhone som laddas - elektronik som brandorsak

Säkerställ även att elektronisk utrustning som du använder är CE-märkt samt är hel. Är det en skada på sladden, kassera produkten. Undvik även att köpa billiga elektronikprodukter direkt från Asien om du inte har koll på att de är testade enligt gällande svenska och europeiska normer.

Förebygga bränder i elektrisk utrustning

 • Kontrollera elutrustning som finns i ditt hem. Se till att kontakter inte glappar, att sladdar inte är i kläm eller är skadade.
 • Använd gärna en timer eller dra ut kontakten till kaffebryggare, brödrost eller andra apparater i köket.
 • Undvik att använda torktumlare, disk- och tvättmaskin när du inte är hemma.
 • Se till att regelbundet hålla rent bakom tv, vitvaror och tvättmaskin. Rengör torktumlaren och rensa filtret ofta.
 • Lösa sladdar och kablar kontrolleras regelbundet så att de inte har skador. 

Släck en brand i elektrisk utrustning

 • Om det börjar brinna i en apparat kopplat till elektricitet, dra först ut kontakten. Om det går flytta undan apparaten och ta gärna ut den utomhus, släck den sedan med vatten eller med en brandsläckare.

Skydda dig mot brand

Även om du har gjort vad du kan för att förbygga och skydda dig mot brand så finns det alltid en risk att brand uppstår. Därför är det alltid viktigt att se till att ha fungerande brandvarnare, en brandsläckare eller en brandfilt för att släcka en brand.

Lär dig även hur du ska placera din brandvarnaren och hur du regelbundet bör testa din brandvarnare.

Tillhör man någon av riskgrupperna såsom äldre, funktionshindrade, dementa och personer med sociala problem bör man överväga att installera en spisvakt.

Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar