Testa brandvarnaren – enkel, steg för steg guide

Foto av författare
Skriven av:
Johan Jonsson
Uppdaterad senast:

För att säkerställa att din brandvarnare fungerar, är det viktigt att du testar brandvarnaren. Det är enkelt att göra och tar inte många sekunder. 

I denna artikeln går vi igenom hur du kan testa brandvarnaren och dess funktion och batteri.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Hur du gör för att testa brandvarnaren

Att testa brandvarnaren är enkelt och tar inte lång tid. Det svåraste är att komma ihåg att göra det med jämna mellanrum.

För att testa brandvarnarens batteri och funktion trycker du på test-knappen som sitter på brandvarnarens framsida. När du trycker på knappen kommer brandvarnaren efter någon sekund börjar pipa på samma sätt som när rök aktiverar brandvarnaren. Då har du säkerställt att brandvarnaren har ett fungerarande batteri och att larmfunktionen fungerar. 

Hjälpmedel för att testa brandvarnaren

För att underlätta att testa brandvarnaren finns det olika hjälpmedel. Dels kan du testa brandvarnarens funktion med en testspray eller kan du använda ett skohorn med testpigg för att trycka in testknappen.

Testa brandvarnaren med testspray

För att säkerställa att brandvarnaren larmar som den ska kan du använda ett testspray för brandvarnare. Med en testspray kan du på ett enkelt sätt testa brandvarnarens funktion. 

Testsprayen innehåller aerosola gaser som simulerar de rökpartiklar som uppstår vid en riktig brand och när du använder testsprayen ska din brandvarnare larma inom kort. Om den inte larmar måste du byta batteri och testa om det hjälper. Annars behöver du köpa en ny brandvarnare. 

Vi brukar använda oss av Arctic Smoke alarm tester. Det är en testspray som drivs av miljövänlig drivgas och som räcker till cirka 40 tester. 

Testa brandvarnaren med testspray

Bästa pris på testspray till brandvarnare

Last updated: 2023-11-30 11:18:31
Hur du använder testspray till brandvarnaren
  1. Testsprayen används genom att du skakar flaskan ett par sekunder och håller den 60 cm från brandvarnaren. 
  2. Spraya sedan 2-5 sekunder. Se till att inte överspraya brandvarnaren, det behövs inte speciellt mycket spray för att aktivera brandvarnaren. 
  3. Om inte brandvarnaren larmar, testa och spraya en gång till. 

Om brandvarnaren fortfarande inte larmar kan det antingen vara fel på brandvarnaren eller är batteriet slut. Om det är möjligt, byt ut batteriet. Upprepa steg 1 och 2. 

Om detta inte hjälper måste du köpa ny brandvarnare

Testa brandvarnaren med skohorn med testpigg

Detta smarta, extra långa skohorn är ett svenskutvecklat hjälpmedel som gör att det är enkelt att nå upp till brandvarnarens testknapp. Egentligen är det ett vanligt skohorn, men för att nå upp till testknappen är det extra långt och utrustat med en testpigg som gör det lätt att trycka in testknappen.

Detta skohorn är extra bra för dig som är äldre som ska undvika att klättra på stolar, stegar eller pallar. På så sätt minskar du risken för att trilla ner. Skohornet med testknapp kan användas som ett vanligt skohorn när du inte behöver testa din brandvarnare.

Testa brandvarnaren med skohorn med testpigg

Bästa pris på skohorn med testpigg

Last updated: 2023-11-30 11:18:32

Hur ofta ska jag testa brandvarnaren? 

Brandvarnaren bör testat minst en gång om året. Passa på att testa brandvarnaren i samband med att julen närmar sig. Den stora brandvarnardagen är den 1 december varje år och det är ett lämpligt tillfälle att kontrollera att din brandvarnare fungerar.

Du bör även testa brandvarnaren om du har varit borta hemifrån mer än ett par dagar. Under de dagar du har varit iväg kan brandvarnaren ha pipit vilket indikerat att batterierna börjar bli dåliga. Har du varit iväg har du inte hört att brandvarnaren varnat och kan därför missat att batteriet är slut.

Andra gånger som du också ska testa brandvarnaren är när du har satt upp en ny brandvarnare, när du bytt batteri eller när du har rengjort den. 

Moderna brandvarnare med wifi testar sig själva och du kan dagligen få en rapport i appen till brandvarnaren om hur tester har gått. 

FAQ testa brandvarnaren – vanliga frågor och svar

Hur testar jag min brandvarnare?

Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen som är placerad på brandvarnarenss framsida. Då testar du alla funktioner i brandvarnaren inklusive batteriet. Om brandvarnaren piper när du trycker på testknappen får du ett kvitto på att den fungerar. 

Kan jag testa brandvarnaren med en tändsticka eller en riktig rök? 

Nej, du ska inte testa brandvarnaren med en riktig låga. Röken från en riktig eld kan smutsa ner brandvarnaren och göra att den inte fungerar korrekt. 

Hur ofta ska jag testa brandvarnaren? 

Brandvarnaren ska testas minst en gång per år. Du ska även testa brandvarnaren om du varit iväg några dagar, om du bytt batteri eller om du har rengjort brandvarnaren. 

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar