Hur ska jag göra om det börjar brinna hemma?

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Hur mycket vi än förebygger bränder kommer de inträffa. Om det börjar brinna kommer ditt agerande vara direkt avgörande. Genom att tidigt påverka branden ökar vi chanserna att kunna släcka den. Även om du inte lyckas släcka branden så köper du tid för räddningstjänsten som kommer för att hjälpa dig. Du skapar även förutsättningar för andra att sätta sig i säkerhet. Läs om de viktigaste sakerna att göra om det börjar brinna. 

Om det börjar brinna – se till att göra dessa fyra saker: 

Nedanstående punkter är saker som behöver göras om det börjar brinna. Situationen kommer att avgöra i vilken ordning sakerna ska genomföras.

1. Rädda människor och djur som är i fara

Det viktigaste är att ha en brandvarnare i sitt hem. Brandvarnaren larmar när rök uppstår och ni kan då hinna sätta alla i säkerhet.

Det viktigaste om det börjar brinna är att rädda människor och djur som är i fara, men tänk på att inte utsätta dig för risker. Kom ihåg att röken är giftig och ett par andetag i röken kan göra dig medvetslös och du riskerar att blir du kvar i byggnaden. Stäng dörrar efter dig för att minska syretillgången till branden. Då kommer branden att gå ner i intensitet eller kanske till och med självslocknat. Genom att stänga dörrar förhindrar du även att rök sprider sig ut i trapphuset och till andra rum eller andra lägenheter. 

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Är det rök i trapphuset, gå in igen och stäng dörren. Gör dig till känna på balkongen eller i ett fönster så du kan få hjälp att utrymma det hållet. 

Behöver du utrymma finns det smidiga brandstegar att införskaffa. Vi har skrivit en artikel där vi har tittat på Housegard brandstege.

2. Varna andra i din omgivning

Varna alla som riskerar att utsättas för brandrök. Knacka eller ring på. Har du telefonnumret till dina grannar, ring dem och försäkra dig om att dem inte är hemma. 

Hur ska jag göra om det börjar brinna? Nödutgång

3. Larma räddningstjänsten

Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. SOS kommer att vilja veta:

  • Vad som har hänt?
  • Var olyckan har inträffat?
  • Vem du är och var du ringer ifrån?

SOS-operatören kommer fortsätta ställa frågor till dig för att säkerställa att rätt resurser är på väg. Det kan kännas som att samtalet tar en evighet men samtidigt som operatören ställer frågor har en annan operatör börjat larma ut räddningstjänst och ambulans.  

Möt upp räddningstjänsten när de anländer och ge dem informationen du har. Finns det bommar eller grindar i området kan du med fördel öppna dem så att räddningstjänsten snabbare kommer fram. 

4. Släck branden själv om du kan

Försök alltid släcka branden. Alla bränder är små i början. Desto större branden blir desto mer släckresurser behövs för att släcka den. 

Använd din brandsläckare eller brandfilt. Rikta släckaren mot branden och töm hela brandsläckaren. Lämna utrymmet och stäng dörren bakom dig. Använder du brandfilten, lägg den över branden och kväv branden med dina händer. Vill du lära dig mer om handbrandsläckare och hur de fungerar kan du läsa vår omfattande guide om brandsläckare och vilken brandsläckare du bör välja.

Om det brinner i en gryta på spisen, använd ALDRIG vatten. Det kan förvärra branden och du kan skada dig illa. Kväv istället branden med ett lock eller en brandfilt. Flytta kastrullen från spisplattan och stäng av spisen. 

Om det börjar brinna på spisen

Nedanstående filmklipp är ett exempel på vad som händer om det brinner i olja på spisen och du gäller vatten på branden.

Istället ska du släcka en brand på spisen med en brandfilt. Vi har skrivit en egen artikel om de bästa brandfiltarna och vad du ska tänka på när du köper en brandfilt.

Det finns även hjälpmedel som kan förhindra en brand på spisen. En spisvakt övervakar vad som händer på spisen och blir värmen farligt hög eller tiden på timern går ut, kommer spisvakten bryta strömmen till spisen vilket kan förhindra en brand.

Källor till artikeln

Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar