5 tips för att välja brandsläckare till bilen

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Att välja brandsläckare till bilen kan vara knepigt. Det finns många saker att ta hänsyn till, till exempel storlek, vikt och kostnad. Den här guiden hjälper dig att göra ett välgrundat val när du köper en brandsläckare till bilen.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Välja rätt brandsläckare till bilen

Det är inte bara hemma man kan ha en brandsläckare utan även i bilen. Här ger vi dig 5 tips för att välja brandsläckare till bilen. Vill du läsa mer om brandsläckare i allmänhet kan du läsa vår stora genomgång av brandsläckare.

1. Vilken typ av brandsläckare ska du välja till din bil?

Det finns två olika typer av brandsläckare som kan vara lämpliga att använda till bilen:

 • Pulversläckare är den mest mångsidiga släckaren och fungerar till alla typer av bränder. Pulversläckare finns även i mindre storlek som får plats i bilen.
 • Skumsläckare fungerar bäst till bränder i vätskor så som bensin, diesel eller spolarvätska. Dock tål inte skumsläckaren minusgrader och därför är det svårt att ha dem i bilen.

Köp gärna ett fäste så att du kan montera fast släckaren i bilen. En lös släckare innebär en stor risk och kan skada dig eller passagerare i bilen vid en kollision eller kraftig inbromsning.

2. Vilken är den bästa brandsläckaren till bilen?

Som brandsläckare i bilen eller annat fordon rekommenderar vi en pulversläckare med 2 kg pulver. Den fungerar oavsett vad i bilen som brinner och har en bra släckeffekt.

Housegard 2kg pulversläckare

Housegard 2kg pulversläckare - brandsläckare till bilen

Med en brandsläckare från Housegard kan du vara säker på att du är förberedd för alla nödsituationer. Den här toppmodellen har en släckkapacitet på 13A, vilket gör den till det mest kraftfulla alternativet i den här storlekskategorin. Dessutom kan du med Housegards säkerhetsgaranti registrera din brandsläckare och få en ny om du tvingas använda din släckare.

Nexa 2kg pulversläckare

Nexa 2kg pulversläckare - brandsläckare till bilen

Denna pulversläckare ifrån NEXA lämpar sig väl för fordon som till exempel bil, husvagn och båt tack vare sin behändiga storlek och mindre format. Denna modellen har en släckkapacitet på 13A.

3. Vad kostar en brandsläckare till bilen?

En brandsläckare till bilen kostar mellan 300-400kr. Vi rekommenderar att du köper en pulversläckare på 2 kg. Då får du en släckare som fungerar bra och inte tar för stor plats.

4. Hur använder man en brandsläckare till bilen?

En bilbrand är inte lätt att släcka men genom att tidigt göra en insats ökar du möjligheterna till att släcka den. Var alltid försiktig när du försöker släcka en bilbrand då förloppet kan gå väldigt snabbt och vara intensivt.

När du ska använda din brandsläckare vid bilbrand:

 1. Plocka fram släckaren och närma dig branden med vinden i ryggen.
 2. Dra ut sprinten för att aktivera släckaren.
 3. Ta tag i munstycket och rikta mot elden
 4. Aktivera släckaren genom att trycka in handtaget och töm hela släckaren

Se alltid till att stänga av bilen och stäng gärna bilens dörrar för att inte ge branden mer syre.

Innan du använder din brandsläckare till bilen ska du bekanta dig med hur den fungerar och läsa instruktionerna noggrant. Se till att du vet var brandsläckaren är placerad i bilen.

5. Hur kontrollerar jag om min brandsläckare till bilen fungerar?

Kontrollera att brandsläckaren fungerar

Det är viktigt att kontrollera att bilens brandsläckare är i gott skick. Pulvret som ligger i släckaren riskerar att packas när du kör och kan få en försämrad funktion. Ett par gånger per år bör du ta ut släckaren och vända och skaka på den.

Kontrollera i samband med detta att släckaren är hel och ren och att tryckmätaren står på grönt.

En brandsläckare har en livslängd på cirka 10 år och ska efter det lämnas in på service eller kasseras.

Relaterade artiklar

Om oss Johan Jonsson

2 svar på ”5 tips för att välja brandsläckare till bilen”

 1. Hej
  Har en fråga angående brandsläclkare i bilen.
  För ca 6-8 år sen fick dom flesta av oss i företaget som kör bil en väska bla. innehållande en brandsläckare, pulver.
  Ingen av oss hade då en laddhybrid eller en elbil och i dag är det tvärt om alla har en laddhybrid eller elbil.
  Min fråga är kort och gott har vi rätt brandsläcker i bilarna eller bör vi byta till någon annan eller ska släckaren bort och vi ska gå från bilen om den börjar brinna?
  Utvecklas en del onyttiga ämnen att andas in har jag förstått.
  Tack på förhand Stefan

  Svara
  • Hej Stefan!
   Idag finns inte så vitt jag vet några krav på att ha en brandsläckare i personbil, sen skadar det inte om man har det. En brandsläckare kan användas för att släcka en brand som startar inne i kupén, i bromsar eller motorutrymmet. Att släcka en brand som startar i lithiumbatteriet är i stort sett omöjligt. Ska man släcka måste man ha tillgång till battericellerna och förhindra kedjereaktionen till nästa cell. En AVD-släckare kan användas för att förhindra spridning mellan cellerna som brinner men i och med att man inte kommer åt på grund av batterihöljet så är den typen av släckare verkningslös på ett bilbatteri. En vanlig pulversläckare kan användas för att släcka en brand så att den inte sen sprider sig till batteriet.
   All rök är ohälsosam och ska i största möjliga mån undvikas att andas in.

   Hoppas det var svar på dina frågor. Mvh Johan

   Svara

Lämna en kommentar