Hur mycket kostar en brandsläckare?

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Du letar efter en brandsläckare och det första som du kommer att tänka på är: ”Hur mycket kostar en brandsläckare?”.

En brandsläckare med 6kg pulver, vilket är den typ av brandsläckare du rekommenderas att ha hemma, kostar från cirka 500kr och uppåt. Det finns även designade brandsläckare att köpa från 1100kr och vill du ha en mindre brandsläckare för till exempel bilen, båten eller husvagnen så kostar 2kg pulversläckare från cirka 300kr.

Brandsläckare finnas att köpa i byggvaruhandeln men även i större mat- och inredningsbutiker, via internet eller direkt hos försäkringsbolagen. Det du behöver bestämma dig för är vilken typ av brandsläckare du behöver, var du ska ha den, vad den får kosta, om den ska ha någon speciell färg och om du vill ha den hemskickat eller hämta den själv i en butik.

Läs vidare i artikeln för att lära dig mer om hur mycket en brandsläckare kostar samt var man köper en brandsläckare.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Hur mycket kostar en brandsläckare? Vad är ett rimligt pris?

Hur mycket kostar en brandsläckare? Bild på tre designade brandsläckare från Solstickan

En brandsläckare med 6kg pulver kostar från cirka 500kr och uppåt. Väljer du en brandsläckare som är designad, i annan färg och med snyggt emblem kan släckaren kosta från 1100kr och uppåt. Vill du ha den lite mindre släckaren så kostar en brandsläckare med 2kg pulver från cirka 300kr och uppåt.

En skumsläckare är generellt något dyrare än en pulversläckare och kostar från 800kr. Skumsläckaren har dessutom halva hållbarhetstiden jämfört med pulversläckaren och behöver därför bytas ut oftare.

En koldioxidsläckare när ovanligt att ha i hemmet men finns att köpa. Där är priset högre, från 1500kr, så fundera på om du verkligen har användning för denna typ av släckare eller om du istället ska nöja dig med pulversläckare.

Exempel på hur mycket en brandsläckare kostar

Var köper man en brandsläckare?

En brandsläckare är lätt att få tag på idag. Det säljs i många butiker som i byggvaruhandeln, större mat- och inredningsbutiker, bensinmackar etc.

En brandsläckare kan även köpas online via internet utan problem och du kan få den levererad till ombud utan kostnad eller hemlevererad för en mindre summa. Många försäkringsbolag har även erbjudande på paket med både brandsläckare och brandfilt.

Läst vår test: Brandsläckare bäst i test där du hittar vilken brandsläckare som är bäst och bästa pris för varje brandsläckare

Oavsett var du köper din brandsläckare så glöm inte anmäla till ditt försäkringsbolag att du har släckutrustning hemma. Det kan innebära att du kan få rabatt på hem- eller villaförsäkringen.

Vad ska man tänka på när man köper brandsläckare?

  1. Var ska du använda brandsläckaren? I din bostad rekommenderas att du ska ha en 6kg pulversläckare. Om du har svårt att lyfta kan alternativet vara att skaffa två släckare på 2kg vardera.
  2. Kolla vilken effektklass släckaren har som du köper. Släckaren bör ha minst effektklass 43A 233B C men vi rekommenderar till och med att du väljer en släckare med den högre effektklassen 55A 233B C. Se även till att släckaren är märkt med den europeiska standarden SS-EN 3-7.
  3. Köp kvalité. Betala gärna några kronor mer istället för att ta det billigaste du kan hitta. En brandsläckare har en hållbarhetstid på tio år och du förväntar dig att den fungerar om du väl behöver använda den.
  4. Välj utseende. Idag finns det brandsläckare i många olika färger och med motiv. I hemmamiljö finns det inga krav på att brandsläckaren ska vara röd så välj en brandsläckare som du tycker är snygg och som passar in i ditt hem.
  5. Välj en släckare med bra garanti. Housegard till exempel, har tryggehetsgaranti på sina släckare vilket innebär att du får en ny om du blir tvungen att använda din släckare inom fem år från inköpsdatum.

Relaterade artiklar

Referenser till artikeln

Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar