Recension av Firemill brandsläckare 2024

Skriven av:
Uppdaterad senast:

En brandsläckare är en viktig sak att ha i sitt hem för att skapa ett bra brandskydd. Cirka 68% av alla bostäder i Sverige har en brandsläckare men bara 15% har en brandsläckare i köket. Med tanke på att de flesta bostadsbränder börjar i köket borde denna siffran vara betydligt högre. 

Utvecklarna av Firemill brandsläckare vill ändra på detta och har därför skapat denna smidiga, snygga brandsläckare som passar in i det moderna hemmet. Men kan man lita på att släckaren gör det den ska? Vi har testat släckaren och i denna artikeln kan du läsa vad vi kom fram till.

Sammanfattning recension av Firemill brandsläckare 

Sammanfattning recension Firemill brandsläckare

Fördelar

  • Liten och smidig
  • Snygg design
  • Kan användas hur många gånger som helst
  • Går att testa och träna med
  • Lämnar inga släckmedelsrester

Nackdelar

  • Ersätter inte en vanlig brandsläckare
  • Högt pris

Denna lilla brandsläckare från Firemill är världens första brandsläckare som laddas med en kolsyrepatron. Genom att vrida på toppen och hålla i det läget, aktiveras släckaren och du kan påbörja släckning. 

Produkten är liten och smidig och är lätt att förvara. Den är perfekt att ha i köket eller nära till hands vid grillen. 

Släckaren går att återanvända och laddas smidigt om med en ny kolsyrepatron. 

När du använder släckaren lämnar den inga släckmedelsrester vilket är en stor skillnad mot till exempel en pulversläckare. 

Jag fick själv anvädning av min Firemill brandsläckare i somras när jag grillade och grillen fattade eld. Snabbt och lätt kunde jag använda min släckare och efter en liten stund var branden släckt och jag kunde fortsätta grilla. 

Detta är ingen produkt som ersätter en brandsläckare med pulver utan den ska ses som ett komplement. Produkten är snyggt designad och kan med fördel förvaras framme. 

Vi tycker detta är en bra produkt för den som vill utöka sitt brandskydd och spenderar mycket tid i köket eller vid grillen. 

Varför du kan lita på oss

Brandinfo.se är en helt oberoende sida om produkter för brandsäkerhet. Till skillnad från de flesta andra bäst-i-test sidor, har vi faktiskt testat produkten i detta test och bildat oss en egen uppfattning. Det kan du bland annat se på att vi har tagit egna bilder på produkterna och inte bara ger dig produktens standardbeskrivning. 

Vi har även åtskilliga år inom branchen där vi har arbetat inom brandkåren med att släcka bränder och informera allmänheten om ett bra brandskydd men även arbetat på privata företag för att marknadsföra produkter för brandskydd. Det gör att vi vet vad vi pratar om och ytterligare en anledning till att du kan lita på oss och vår erfarenhet. 

Inga av våra tester är heller sponsrade av något av företaget utan alla tester är helt oberoende. 

Så gjorde vi testet

Brandsläckaren är testat utifrån kategorierna användning, byggkvalitet och pris. Vi har inte betygsatt denna produkt utan istället bildad oss en helhetsuppfattning och tagit upp det vi anser är viktiga egenskaper för en brandsläckare, för att underlätta för dig vid ett eventuellt inköp av produkten.

Recension av Firemill brandsläckare

Andreas och Martin, personerna bakom Firemill, har skapat denna brandsläckare med en vilja att skapa en bättre brandsäkerhet för svenska hem. Med sin snygga design och möjligheten till övning vill dem öka medvetenheten och beredskapen inför bränder. 

Som ett resultat av sin ansträngning har man tagit fram Firemill kolsyresläckare. Släckaren laddas enkelt med en helt vanlig kolsyrepatron, kan lätt laddas om när den är använd och är enkel att använda. Brandsläckaren har en snygg design och företaget har fått motta flera priser för sin produkt, bland annat Reddot Award. 

Koldioxiden som kommer ut tränger bort syret runt branden och gör att lågorna slocknar. På så sätt kan inte branden fortgå, temperaturen sjunker och branden slocknar. 

1. Användning

Firemill brandsläckare är enkel att använda. Tack vara sin enkla och snygga design tar den inte speciellt stor plats och den kan utan problem stå eller hänga framme i ett modernt hem. 

När brandsläckaren levereras öppnar du den och plocka bort plomberingen på kolsyrepatronen. Toppen skruvas ihop med botten och sen är släckaren klar att använda. 

När du vill använda släckaren vrider du sedan på botten och koldioxid strömmar sedan ut. En patron räcker cirka 10 sekunder på full effekt. När du släcker får du vara ganska aktiv och även om branden tar sig igen så fortsätt släcka så kommer branden förhoppningsvis att slockna. 

Läs om andra brandsläckare i vårt bäst i test

Firemill brandsläckare är optimal att ha i köket för att släcka brand i olja eller stekfett, eller vid grillen för att släcka om gamla matrester fattar eld. Den är även bra att använda mot elektriskutrustning då koldioxiden inte leder ström eller lämnar några släckmedelsrester. Den väger lite så den är enkel att plocka fram och börja använda. 

Fördelen med Firemill brandsläckare är att du kan öva med den innan. Efteråt är det bara att byta patron och nästa person kan öva eller lämnar du den skarpladdad. När jag använde min Firemill brandsläckare första gången visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta mig och släckningen lyckades med tog längre tid än det hade behövts. Hade jag övat med den innan hade jag känt mig säkrare och fått ett snabbare resultat. 

Precis som alla koldioxidsläckare finns det ingen manometer på släckaren så du vet aldrig hur mycket kapacitet som är kvar. Ta därför för vana att byta patron med jämna mellanrum och passa på att öva med din släckare. 

Jag tycker Firemill brandsläckare är enkel att använda. Vrid på botten och släckmedlet flödar ut. Koldioxid är en ofarlig gas så det är säkert att vistas där släckaren används. Den har en snygg och slimmad design, den tar liten plats och vikten är låg. 

Nackdelen med produkten är att du behöver komma närmare branden än med en vanlig brandsläckare. Jämfört med en pulversläckare finns det även en osäkerhet om släckmedelet finns kvar i släckaren när du förvarat den en tid. 

Även om Firemill i sina egna tester visar på fantastisk släckkapacitet så ska inte Firemill brandsläckare ersätta en 6kg pulversläckare i hemmet utan ses som ett bra komplement. 

2. Byggkvalitet

Från början gjordes Firemill brandsläckare i plast men produktutvecklingen har gått framåt och nu mer tillverkas släckaren i aluminium. 

Byggkvaliten är hög och produkten innehåller få rörliga delar och det känns som en rejäl produkt. Produkten består faktiskt bara av tre delar, en botten, en kolsyrepatron och en toppdel. Delarna vrids enkelt på plats och det känns som man får anstränga sig för att misslyckas. 

Jag har inget att klaga på byggkvaliten utan det känns som en robust produkt av hög kvalitet. Dock säljs fortfarande versionen av plast så var observant på vad du beställer. Släckaren i plast är billigare än den i aluminium så den kan vara ett bra alternativ för dig som vill spara några kronor. 

Släckarnen går att få i vit, svart eller röd färg. 

3. Pris

Priset på släckaren är relativt högt. Du får räkna med 600kr (okt 2023) för varianten i plast och omkring 1000kr (okt 2023) för varianten i aluminium. Vill du sedan ha väggfäste och kolsyrepatron tillkommer några hundralappar till. 

En 6kg pulversläckare kostar omkring 500kr så jag tycker priset på Firemill äri överkant när släckaren ska ses som ett komplement till en vanlig brandsläckare. 

Trots det tycker jag att produkten är köpvärd och ett bra komplement. Jag har min i köket, nära till hands och sommartid brukar jag ha den i anslutning till grillen. 

Kolsyrepatronerna som används är av samma typ som man använder i kolsyremaskiner. Kostnaden för att byta patron är runt 80kr vilket gör släckaren billig i drift när du väl har införskaffat den. 

Vad skiljer denna produkt mot sina konkurrenter?

Vad skiljer denna produkt med sina konkurrenter?

Firemill brandsläckare är en unik produkt och går inte att jämföra med någon konkurrent. Om man jämför med en 6kg pulversläckare, vilket är det som rekommenderas att ha i hemmet, så ska Firemill brandsläckare ses som ett komplement. 

Firemill brandsläckare fungerar på alla typer av bränder men är bäst att använda på brand i olja eller i elektriskutrustning men fungerar även bra om det börjar brinna i en ljusstake eller en möbel. 

Den är lättare än andra typer av brandsläckare vilket gör den smidig att plocka fram vid en brand. Släckaren har ingen brandslang vilket gör att du måste komma relativt nära branden och kastlängden på kolsyra är kort. 

För vem lämpar sig produkten? 

Firemill brandsläckare är för den som vill förstärka sitt brandskydd i hemmet. Den ska ses som ett komplement till en 6kg pulversläckare men är perfekt att ha i eller i anslutning till köket eller vid till exempel grillen. 

Tack vare att den är så smidig och lätthanterad kan du alltid ha den nära tillhands när du till exempel lagar mat, och skulle olyckan vara framme kan du på bara någon sekund påbörja släckning. Det är en stor fördel jämfört med att plocka fram en tung pulversläckare från garderoben. 

Det är också kul att kunna öva med släckaren. Det gör att ni i familjen kan prata om brandskydd och förbereda er för hur ni ska agera om en brand skulle uppstå. 

Produkten kan även vara en uppskattad produkt att ge bort. 

Slutsats: Vad tycker vi om Firemill brandsläckare

Som vi har nämnt i texten är detta ett bra komplement till övrig utrustning för att släcka brand i hemmet. Som standard ser vi fortfarande att man har en fungerande brandvarnare, en 6kg pulversläckare och en brandfilt. Men för att sedan ytterligare förstärka sitt brandskydd är Firemill brandsläckare ett bra val. 

Den snygga designen smälter in i det moderna hemmet. Tack vare att den inte tar så stor plats kan du utan problem ha den framme eller nära till hands. 

Vi gillar att man faktiskt kan träna med produkten. Du behöver inte tända en riktig eld men du kan utan problem känna på hur det känns att aktivera släckaren och sikta den mot något. 

Att man släcker med koldioxid gör att släckaren inte lämnar några rester och du kan utan problem fortsätta med din matlagning eller vad du höll på med. 

Släckning av brand i grill med Firemill brandsläckare

Jag själv lyckades i somras sätta eld på min gasolgrill. Trots att jag stängde av gasen fortsatte stekfett och gamla matrester i grillens inre att brinna. Jag tog fram min Firemill släckare och kunde snabbt slå ner lågorna och sen tända grillen igen och börja grilla. Hade jag använt en pulversläckare skulle jag fått plocka ner hela grillen och rengjort den grundligt innan jag kunde använda den igen. 

Vi på Brandinfo tycker att det är en bra produkt och tycker Firemill brandsläckare är köpvärd och bra att ha i köket eller vid grillen. Antingen köper du en själv eller ger bort som en uppskattad present. 

Relaterade artiklar

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar