Rengöra efter pulversläckare – hur man sanerar efter pulversläckare

Foto av författare
Skriven av:
Johan Jonsson
Uppdaterad senast:

Pulversläckare är den släckare som har bäst släckeffekt per kg släckmedel. Det är också den släckaren som man rekommenderar att man har hemma. Men det finns en stor nackdel med pulversläckare och det är problem med sanering. Problemen med sanering får dock aldrig förhindra en släckinsats. 

I denna artikel går vi igenom varför det är viktigt att rengöra efter pulversläckare och hur man går tillväga. 

Varför är det viktigt att rengöra efter pulversläckare? 

Pulvret i släckaren är väldigt finmalet och skapar ett fint damm som sprider sig i hela utrymmet och tränger in och hamnar i stort sett överallt. Det är bra när det kommer till brandsläckningen och det är trots allt det man önskar när man försöker släcka en brand. Men vid en liten brand kan skadorna från pulvret bli större än från branden i sig. Det är därför viktigt att man sanerar efter en pulversläckare. 

Sanering efter användning av pulver bör påbörjas så snart som möjligt. Salterna i pulvret tillsammans med fukt som finns i rummet, kan orsaka korrosion på metaller. Idag är våra hem fyllda av teknisk utrustning och det är framförallt den som tar skada när komponenter börjar korrodera. 

Letar du ny brandsläckare? Läs vårt bäst i test av brandsläckare

Hur sanerar man efter en pulversläckare? 

Har man omfattande saneringsbehov efter pulver bör man kontakta sitt försäkringsbolag för hjälp och rådgivning. Det finns speciella firmor som är specialister på sanering och är vana att hantera pulverrester. 

Det som saneringsfirman gör är att de först börjar sopa upp allt åtkomligt pulver. Därefter dammsuger man upp och avslutar med att torka med en torr syntetisk trasa som drar till sig det sista pulvret.

När man dammsuger pulver ska man vara medveten om att pulverdammet tränger igenom filtret på dammsugaren och kan skada motorn. Det är därför som man försöker sopa ihop så mycket pulver som möjligt först. Saneringsfirmorna använder speciella dammsugare med HEPA-filter som klarar av det fina pulvret. 

Vad man vet är inte pulvret farligt för varken människor eller natur. Men pulvret kan vara irriterande för ögon och slemhinnor. Se därför till att använda munskydd och eventuellt skyddsglasögon när du sanerar efter en pulversläckare.

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar