Brandvarnare piper utan anledning

Foto av författare
Skriven av:
Johan Jonsson
Uppdaterad senast:

Att ha en fungerande brandvarnare är viktigt! Om din brandvarnare piper kan det vara ett tecken på att den inte fungerar som den ska. Oftast är det batteriet som börjar ta slut men det kan också vara något fel på brandvarnaren, som till exempel smuts.

I denna artikeln går vi igenom vad det finns för anledningar till att en brandvarnare piper och vad du ska göra om din grannes brandvarnare piper.

Min brandvarnare piper utan anledning

Visst är det störande att en brandvarnare piper utan att det finns några tecken på rök och visst är det konstigt att den oftast piper mitt i natten när ni ska sova?

Om vi bortser från att en brandvarnare faktiskt ska pipa när den utsätts för rök så händer det att en brandvarnare även kan börja pipa trots att det inte finns något rök. Oftast piper den till, är tyst någon minut och piper sedan igen, och så håller det på.

Anledningen till att en brandvarnare piper utan anledning är i de allra flesta fallen att batteriet håller på att ta slut. Detta är brandvarnarens sätt att säga till dig att nu är det dags att byta batterier till brandvarnaren. Detta ska du ta på största allvar och byta batteri med detsamma, annars kan brandvarnaren sluta fungera.

Brandvarnare piper utan anledning

Om du har en nyare brandvarnare med wifi kan du få en notis i mobilen när det är dags att byta batteri. Det gör att du aldrig kommer att missa när det är dags att byta batteri.

Många brandvarnare har idag inbyggt batteri som varar i tio år. Det innebär att du inte behöver byta batterier speciellt ofta och du behöver därför inte oroa dig för att brandvarnaren piper på nästan tio år. En av våra favoriter med inbyggt batteri är Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare.

Tänk på att om du har varit bortrest så ska du alltid testa brandvarnaren när du kommer hem. Brandvarnaren kan ha pipit under hela din resa och velat att du ska byta batteri, men i o m att du varit hemma har du inte hört det. Ta därför alltid för vana att testa din brandvarnare när du kommer hem från en resa.

En smutsig brandvarnare kan tjuta utan anledning

En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och riskerar att larma oftare utan anledning. För att motverkar detta bör du göra rent brandvarnaren en gång per år, eller om du tycker att den larmar ofta utan anledning.

Brandvarnaren rengör du bäst genom att dammsuga den med en mjuk borste och torka av den på utsidan med en lätt fuktad brasa.

Vad ska jag göra om min grannes brandvarnare piper?

Om din grannes brandvarnare piper ska du kolla upp varför den gör det. Det kan givetvis bero på matlagning eller ett batteri som börjar ta slut men det kan faktiskt bero på att det brinner. Det finns ett par saker du kan kontrollera:

  1. Har brandvarnaren pipit en längre stund kan du knacka på och se om någon öppnar och kan berätta vad som har hänt.
  2. Kan du känna någon röklukt eller ser du någon rök? Om ingen öppnar när du ringer på, kan du öppna brevinkastet och lukta?
  3. Finns det möjlighet att titta in genom ett fönster eller altandörr och se om du kan se någon rök?
  4. Har du telefonnumret till din granne så du kan ringa och fråga om de är långt hemifrån och kan komma hem och kolla sin brandvarnare.
  5. Är det en lägenhet det gäller finns det oftast en fastighetsvärd man kan kontakta, de kan oftast komma till platsen och hjälpa till.

Om du är osäker eller att det finns tecken på att det eventuellt kan brinna ska du kontakta SOS Alarm och larma räddningstjänsten.

Vi får ofta dessa samtal till oss på räddningstjänsten om brandvarnare som piper. Många gånger är det batteriet som är slut i brandvarnaren men ganska ofta är det glömd mat på spisen som lett till en torrkokning. En torrkokning kan leda till en allvarlig brand om den inte stoppas och det är därför viktigt att du agerar om du hör en brandvarnare som piper.

FAQ Brandvarnare piper – Vanliga frågor och svar

Vad gör man när brandvarnaren piper?

Om en brandvarnare piper med jämna mellanrum är det dags att byta batterier. Det är viktigt att detta görs så snart som möjligt annars finns risken att brandvarnaren slutar fungera.

Hur får man en brandvarnare sluta pipa?

Att en brandvarnare piper innebär att batteriet börjar ta slut. Se till att byta batteri snarast för att säkerställa brandvarnarens funktion.

Varför börjar brandvarnaren tjuta utan anledning?

En brandvarnare börjar oftast tjuta utan anledning på grund av att batteriet börjar blir dåligt eller att brandvarnaren är smutsig invändigt. Brandvarnaren kan då bli känsliga och därför oftare larma utan anledning.

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar