7 handfasta tips för en brandsäker jul 2024

Skriven av:
Uppdaterad senast:

December är den tid då flest bostadsbränder inträffar. I samband med julfirandet tänds levande ljus, julbelysningen hängs upp, knäck kokas på spisen och vi eldar extra i våra öppna spisar för att få upp värmen när vinterkylan ligger på.

I denna artikeln har vi samlar 7 handfasta tips för en brandsäker jul och saker som du bör tänka på för att undvika att en brand inträffar hos dig.

Tips för att fira en brandsäker jul 2024

Vid användandet av levande ljus

Ingen annan högtid förknippas så mycket med levande ljus som julen. Det är tyvärr en av anledningarna till att december månad är den månad då flest bostadsbränder inträffar. Därför är det viktigt att ha kännedom om hur du bör hantera levande ljust, inte bara under julen utan det är alltid lika viktigt. Även om denna artikeln handlar om en brandsäker jul så bör alla tipsen användas året runt.

För att snabbt kunna släcka en brand, se till att ha en brandsläckare eller en brandfilt hemma.

1. Använd inte träljusstakar

Adventsljusstaken plockas fram till jul och första ljuset tänds i samband med första advent. Det är rekommenderat att ljusstaken är i ett material som inte kan börja brinna. Undvik trä och satsa istället på material som sten, metall eller keramik.

Undvik även att dekorera ljusstaken med mossa som snabbt torkar och som riskerar att bidra till ett väldigt snabbt brandförlopp. Använd gärna ljusvakt som släcker ljusen när de har brunnit ner för långt.

Brandsäker jul - använd inte adventsljusstake i trä eller med torkad mossa i

2. Lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt

Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Utgå ifrån att den som tänder ljusen också ansvarar för att ljusen släcks. Sätt gärna upp en lapp vid ytterdörren för en extra påminnelse om att du släckt ljusen.

Även om ljusen tycks brinna tämligen säkert så kan nyfikna barn eller husdjur råkade peta till ljuset och antingen bränna sig eller orsaka att en brand uppstår. Det är också en viktigt anledning till varför du inte ska lämna ljus utan uppsikt.

3. Placera ljusen på lämpligt ställe

För det första se till att ljusen och ljusstakarna står stadigt. Placera inte ljusen i närheten av gardiner eller andra hängande juldekorationer som kan fladdra till av vinden och antändas. Ställ inte heller ljusen så att barn inte riskerar att dra ner dem eller bränna sig.

Värmeljus som placeras nära varandra kan bli så varma att stearinet antänds och en hög låga bildas. Placera därför inte värmeljus på en tallrik bredvid då en större brand kan starta.

Levande ljus ska inte heller användas i julgranen där de kan riskera att antända en julgran som ganska snabbt efter den plockats in börjar bli torr. En brand i julgranen sprider sig på bara några sekunder.

4. Använd ALDRIG tomtebloss i granen

Använd aldrig tomtebloss i granen för en brandsäker jul

Det kan vara festligt att använda tomtebloss i granen. Det är spännande när det sprakar och ger ett mysigt sken men en julgran som har stått inne under någon vecka blir efterhand torr och ett tomtebloss kan tända granen. En torr julgran kan brinna upp på några sekunder och kan orsaka enorm skada där det inte tar speciellt lång stund innan allt i rummet brinner.

För att skapa en brandsäker jul, säkerställ att du har släckutrustning hemma. En brandfilt i anslutning till köket och gärna en brandsläckare så att du snabbt kan göra en insats och förhindra en katastrof. I och med att så mycket bostadsbränder sker i december är det även viktigt att prova din brandvarnare och varför inte i samband med brandvarnardagen den 1 december.

Använd säker julbelysning

Mycket av dagens julbelysning är av typen energisnål LED som inte alstrar någon värme och därmed är mindre brandfarlig än den julbelysningen som vi hade för några år sedan. Men det finns ändå några saker att ha koll på vad det gäller elsäkerheten i julbelysning för att få en brandsäker jul.

5. Kontrollera elanslutningar

Se alltid till att kontrollera julbelysningen när det är dags att hänga upp den. Är sladdar och elektronik i bra skick och är allt helt och rent? Säkerställ att det inte finns några sprickor i sladdar. Sprakar det om den när du tänder den eller är det några lampor som inte fungerar och inte kan bytas ut, då är det rekommenderat att köra den till återvinningen och införskaffa något nytt.

Köp inte de allra billigaste produkterna då de tenderar att ha sämre kvalité och ha lättare att få kortslutning och på så sätt starta en brand. Se till att utrustningen är CE-märkt och använd en jordfelsbrytare som stänger av strömmen om det blir ett jordfel.

6. Släck julbelysningen på rätt sätt

Ingen har väl missat debatten om dagens elpriser och många har därför ett intresse i att ha julbelysningen avstängd några timmar per dygn eller när ni inte är hemma. Även om en normal ljusslinga inte kräver så många watt så är det många bäckar små för att få ner elkostnaderna.

När du släcker din julbelysning eller din elektriska ljusstake, så ska de släckas med strömbrytare eller genom att kontakten dras ut. En lampa som delvis skruvas ut kommer släcka belysningen men det fins risk att det kan orsaka en kortslutning och på så sätt starta en brand.

7. Julbelysning med IP-klassning

Om julbelysningen ska användas utomhus ska den inte bara vara CE-märkt utan även vara IP-klassad. För elektrisk utrustning som ska användas utomhus krävs oftast IP44-klassning eller högre. Detta för att elektroniken ska vara skyddad mot fukt som annars kan leta sig in och i en förlängning orsaka en brand.

Skulle en brand uppstå i elektrisk utrustning ska du i första hand dra ut kontakten till det som brinner. Finns det möjlighet att lämpa ut julbelysningen utomhus, gör det, annars går det bra att släcka brand i elektrisk utrustning med en pulversläckare.

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar