Recension Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare 2024

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Vi har testat Housegard Pebble Link seriekopplade brandvarnare. Genom att testa hur enkel brandvarnaren är att installera och montera, hur bra räckvidden är, hur produkten står sig mot andra seriekopplade brandvarnare samt om priset är rimligt i förhållande till vad produkten presterar har vi kommer fram till att rekommendera Housegard Pebble Link seriekopplade brandvarnare för våra läsare.

I artikeln nedan kan du läsa mer om för- och nackdelar samt en djupare genomgång av funktionerna med brandvarnaren.

Bild på Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare i en människohand

Fördelar
Enkel att sammankoppla
Enkel att montera
Imponerande räckvidd
10 års livslängd på batteriet
Bra pris
Nackdelar
Inga notiser till mobilen
Tveksam till dammhuvorna
Brandinfo.se topptestad produkt 2023

Housegard Pebble Link är en rekommenderat produkt av Brandinfo.se 2023. 

I vårt test av Housegard Pebble Link brandvarnare ger vi brandvarnaren ett totalt betyg på 4,65 av 5 möjliga.

Housegard Pebble Link är ett mycket bra brandvarnare. Den är enkel att installera, det vill säga sammankoppla utan att vara speciellt teknisk kunnig, vilket vi anser är en av de viktigaste egenskaperna för en seriekopplad brandvarnare.

3M tejpen som medföljer underlättar vid montering och det är bara att trycka brandvarnaren på plats i taket. Brandvarnaren har super bra räckvidd och dessutom ett rimligt pris vilket gör att de allra flesta har råd att skaffa den.

Housegard lovar 10års batteritid så du slipper tänka på att byta batterier. När det är dags att byta kommer brandvarnaren att börja varna dig. 

Pebble Link brandvarnare kommunicerar via en säkrare frekvens än många andra brandvarnare vilket gör att du kan känna dig trygg med att den fungerar samt att det gör räckvidden bättre. 

Detta är en bra brandvarnare för dig som har fler än ett sovrum och vill ha ett heltäckande skydd i din bostad. Du behöver inte vara speciellt tekniskt lagd utan följ den enkla instruktionen eller läs vidare i vår guide nedan. 

Läs hela testet av Housegard Pebble Link brandvarnare.

Varför kan du lita på oss?

Brandinfo.se är en helt oberoende sida om produkter för brandsäkerhet.

Vi har även åtskilliga år inom branchen där vi har arbetat inom räddningstjänsten med att släcka bränder och informera allmänheten om ett bra brandskydd men även arbetat på privata företag för att marknadsföra produkter för brandsäkerhet. Det gör att vi vet vad vi pratar om och ytterligare en anledning till att du kan lita på oss och vår erfarenhet. 

Inga av våra tester är heller sponsrade av något av företaget utan alla tester är helt oberoende. 

Så gjorde vi testet

Vi sammankopplade brandvarnarna enligt tillverkarnas instruktioner. Brandvarnarna poängsattes på en skala mellan 1 och 5 i fyra viktade kategorier där användning, kvalitet och räckvidd utgjorde 30% vardera av det totala betyget och pris 10%. 

Användning anger hur lätt det var att sammankoppla/installera och montera produkten. Under kvalitet betygsattes kvalitetskänslan på enheten, om den känns plastig och billig eller om den inte satt ihop ordentligt. Under räckvidd undersöktes om produkten kunde kommunicera med varandra även om de inte fanns i samma rum. I sista kategorin jämfördes priset i förhållande till andra seriekopplade brandvarnare och om priset motsvarade produktens prestanda. 

Detta är Housegards senaste tillskott i brandvarnarfamiljen och en riktig liten super kraft! 

Housegard Pebble Link är en seriekopplad brandvarnare som kan kommunicera med varandra. Det innebär att larmar en enhet så larmar alla. Skulle en brandvarnare aktiveras som du har till exempel i källaren eller garaget så kommer du att höra alla andra brandvarnare i din bostad om en brand skulle uppstå.

Systemet går att bygga ut med upp till 12 enheter, vilket skapar en tryggare miljö då du får möjlighet att täcka stora ytor och många rum med samma system. Kommunikationen görs vi 868 Mhz vilket är det säkrare frekvensen kontra 433 Mhz och risken för störning av annan utrustning är mindre. 

Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare innehall

Housegard Pebble Link har ett inbyggt 3V litium batteri som har en livslängd på 10 år, sen är det ändå dags att byta ut enheten. Brandvarnaren kommer med stabil 3M-tejp vilket underlättar montering och du får snabbt och smidigt upp brandvarnaren i taket. Det medföljer även skruvar om du vill använda det vid montering. 

Housegard Pebble Link har även en praktisk pausfunktion ifall du vet att du ska steka mat som osar mycket eller något annat arbete som riskerar att utlösa brandvarnaren. Efter 9 min släpper pausningen automatiskt och brandvarnaren fungerar som vanligt igen.

1. Användning

1.1 Enkel att seriekoppla 

En av de viktigaste sakerna med en seriekopplad brandvarnare, förutom att den fungerar, är att den är enkel och smidig att sammankoppla utan att vara ett tekniskt geni. Det är precis vad Housegard har lyckats med i Pebble Link brandvarnare. 

När batteriet är monterat klickar du två gånger på LEARN knappen på en av enheterna. Denna enhet blir då masterenhet och är den som behöver användas för att sammankoppla ytterliggare brandvarnare. LEARN knappen börjar lysa grön. 

Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare - bild på brandvarnare med LEARN knappen aktiverad, lyser grönt

Nu tar du nästa enhet och klickar en gång på LEARN. LEARN knappen börjar då lysa rött på denna enheten. För att bekräfta seriekopplingen trycker du sedan en gång på TEST/HUSH på den första enheten, den som är masterenhet. 

De enheter som nu är påkopplade på masterenheten går nu in i larmläge och LEARN knappen börjar blinka grönt och brandvarnaren börja låta. Nu är alla enheter sammankopplade och för att testa brandvarnarna håller du test-knappen intryckt tills alla larm tjuter. 

För att sammankoppla ytterliggare enheter gör du lika dant. Tryck LEARN två gårnger på din masterenheter. Tryck en gång på LEARN på din “nya” brandvarnare. Bekräfta med ett tryck på TEST/HUSH och nu har du tre sammankopplade brandvarnare. 

Ett par enkla tryck på varje brandvarnare och de är aktiva och redo att användas. Enda nackdelen som jag upplevde var att brandvarnaren börjar tjuta för att bekräfta att sammankopplingen har skett. Det slutar snabbt men kan vara att tänka på om du har känslig hörsel. 

För att underlätta sammankoppling är det rekommenderat att ha bägge brandvarnarna framför dig, sammankoppla dem och där efter montera dem. 

1.2 Montering i taket

Monteringen av Pebble Link seriekopplade brandvarnare är enkel. Rekommendationen är att sammankoppla brandvarnarna medans du har alla på samma ställe. När det sedan är gjort kan du montera brandvarnarna i taket. 

Brandvarnaren kommer med stark 3M tejp som gör montaget lätt och enkelt. Plocka bort skyddstejpen och trycka sedan brandvarnaren på plats. Om du har problem med att fästa plattan med 3M tejpen medföljer även skruvar och plugg. 

Bild på stark 3M tejp och skruv med plugg ingår med Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare

I och med att batteriet är monterat i fästplattan kommer brandvarnaren att bryta om du vrider bort enheten från plattan. Det är positivt om du vill få tyst på brandvarnaren snabbt utan att behöva slita loss batterikontakten som är vanligt på äldre brandvarnare. 

När jag testade att montera brandvarnaren så tyckte jag att tejpen fäste på ett bra sätt. Så länge man inte håller på och plockar upp och ner brandvarnaren så tror jag att den kommer sitta kvar på sin plats. 

Jämfört med andra brandvarnare så tycker jag att Housegard Pebble Link är enkel att montera och få på plats. 

2. Byggkvalitet

2.1 Kvalitetskänsla

Produkten känns som den är ordentligt tillverkad. Plastskalet är hårt och sitter där det ska. Det är inga lösa plastbitar som kan riskera att gå av. Det är två tydliga knappar på brandvararen och de svarar när man trycker på dem. 

Bottenplattan, där även batteriet är monterat, är homogen och passar perfekt ihop med brandvararen. Den passar så perfekt att det till och med var svårt att vrida den på plats med hjälp av det medföljande verktyget. 

Jag har inget att klaga på byggkvaliten utan det känns som en robust produkt av hög kvalitet. 

2.2 Larmsignal 

Housegard Pebble Link följer branschstandard och uppfyller gällande krav på larmsignal. Aktiveras brandvarnaren ger den ifrån sig en hög signal på ≥ 85 dB på 3 meters avstånd. 

Jag kan inte se något avvikande under denna kategorin utan larmsignalen låter som hos andra brandvarnare och med samma volym. 

3. Räckvidd

Housegard säger själva att Pebble Link brandvarnare har en maximal kommunikationsavstånd vid fri sikt på 100m. Det är stor skillnad på fri sikt och när en signal ska igenom väggar på ett hus. 

Huset som brandvarnaren testades i är ett betonghus med både ytterväggar och innerväggar av betong. Det sätter verkligen brandvarnarens räckvidd på prov då betong med armering är svårare att gå igenom än en vägg av trä. . 

För att testa räckvidden sammankopplades två Housegard Pebble Link. En enhet placerades på övervåningen i husets västra del och den andra enheten placerades i det friliggande garaget på den östra sidan. Avståndet är cirka 25m signalerna måste ut genom husets yttervägg och in genom garagets yttervägg. 

Vill du veta mer om brandvarnare? Här hittar du alla våra artiklar om brandvarnare

Den ena brandvarnarens aktiverades med hjälp av testspray. Brandvarnaren som aktiverades med test började tjuta och inom några sekunder gick även brandvarnaren som fanns på övervåningen i huset igång. 

Jag blev imponerad av att brandvarnaren fungerade på så långt håll. Det känns extra tryggt att veta att jag kan ha en brandvare i mitt garage och veta att den kommer att varna mig om en brand uppstår där så att jag kan försöka släcka den i ett tidigt skede. 

Jag anser att räckvidden för produkten är fullt tillräcklig för en normalstor till stor villa. Att den även fungerar till komplementbyggnader såsom garage, attefallshus eller förråd är ett extra plus.

4. Pris

Jag anser att prisnivån på Housegard Pebble Link ligger på en rimlig nivå. I skrivande stund (maj 2023) kostar 2 pack Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare ca 830kr. Det är i samma prisklass som Capidi brandvarnare och något dyrare än Housegard Origo brandvarnare som kostar omkring 550kr. 

Det är dyrare än den enklaste brandvarnarna som oftast finns att köpa på mataffärer och bensinstationer men du får högre säkerhet med Pebble Link och andra seriekopplade brandvarnare då du alltid kan känna dig trygg med att du komma höra larmet oberoende av var du befinner dig i ditt hus.

Vad skiljer denna produkt mot sina konkurrenter? 

Produkten är något mindre än andra brandvarnare. Omkretsen är 9,5 cm vilket är 3,5cm mindre än sina föregångare Housegard Origo. 

Housegard Pebble Link kommunicerar även via den säkrare frekvensen 868 MHz. Det gör att risken för störning från andra produkter är mindre. Även om det kommit flera seriekopplade brandvarnare som kommunicerar via 868 MHz så är det fortfarande ovanligt. Det gör att Housegard Pebble Link sticker ut och ligger i framkant. 

Vissa seriekopplade brandvarnare kan vara svåra att sammankoppla, bland annat Housegard första seriekopplade brandvarnare Origo. Men med Pebble Link har Housegard lyckats ta fram en produkt som är enkelt att sammankoppla och installera. 

Den har även ett batteri som ska hålla i tio år och efter tio år ska man ändå byta ut sin brandvarnare. 

För vem lämpar sig produkten? 

Housegard Pebble Link brandvarnare lämpar sig för personer som behöver brandvarnare och har fler än ett sovrum i sitt boende. För att alla i hushållet ska vakna om en brand uppstår är det viktigt att det finns en brandvarnare i anslutning eller i sovrummet. Har man flera sovrum krävs det därför flera brandvarnare och rekommendationen är att ha seriekopplade brandvarnare så att alla larmar om en skulle aktiveras. 

Housegard Pebble Link är en bra brandvarnare för alla som behöver seriekopplad brandvarnare. Den är enkel att installera och montera, den har ett rimligt pris och uppfyller de krav som ställs på en brandvarnare. 

Tack vare sin enkelhet att installera och sammankoppla behövs det inte något större tekniskt kunnande. Det hör att produkten passar gammal som ung och även den som varken har tekniskt kunnande eller intresse. 

Brandinfo.se topptestad produkt 2023

Detta är en av de bättre seriekopplade brandvarnarna på marknaden som vi har testat. I vårat test av produkten ger vi Housegard Pebble Link seriekopplad brandvarnare 4,65 poäng av 5 möjligt. 

Vi tycker att produkten är enkel att använda. Du sammankopplar brandvarnarna med ett par knapptryckningar. Enheterna monteras i taket med en stark 3M tejp. 

Brandvarnaren känns som den är av hög byggkvalitet. Batteritiden är på hela 10 år så du slipper oroa dig över att batteriet ska ta slut. 

Priset är också överkoppling och därför är Housegard Pebble Link en rekommenderad produkt 2023 av Brandinfo.se

Relaterade artiklar

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar