Recension Capidi seriekopplad brandvarnare 2024

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Vi har testat Capidi seriekopplade brandvarnare. Genom att testa hur enkel brandvarnaren är att installera och montera, hur bra räckvidden är, hur produkten står sig mot andra seriekopplade brandvarnare samt om priset är rimligt i förhållande till vad produkten presterar har vi kommer fram till att rekommendera Capidi seriekopplade brandvarnare för våra läsare.

I artikeln nedan kan du läsa mer om för- och nackdelar samt en djupare genomgång av funktionerna med brandvarnaren.

Sammanfattning recension Capidi seriekopplad brandvarnare

Sammanfattning recension Capidi seriekopplade brandvarnare

Fördelar
Går att sammankoppla upp till 12 enheter
10 års batteritid
Använder den säkrare frekvensen 868 MHz
Lång räckvidd
Nackdelar
Hittar inga nackdelar
Brandinfo.se topptestad produkt 2023

Capidi seriekopplad brandvarnare är en rekommenderat produkt av Brandinfo.se 2023. 

I vårt test av Capidi seriekopplade brandvarnare ger vi brandvarnaren ett totalt betyg på 4,3 av 5 möjliga.

Capidi seriekopplad brandvarnare är en mycket bra brandvarnare. Den är enkel att installera och montera och med den tydliga bruksanvisningen kopplar du samman enheterna på några sekunder.

Brandvarnaren är enkel att montera med den dubbelhäftande tejpen och för extra säkerhet medföljer monteringsskruvar.

Batteritiden utlovas till 10 år med det inbyggda 3V lithiumbatteriet. I och med att Capidi själva tillverkar alla delar och komponenter i sina produkter har man bra koll på vad de kan leverera. När det väl är dags att byta batterier kommer brandvarnaren att varna minst 30 dagar i förväg så att du hinner införskaffa nya brandvarnare.

Capidis produkter bygger som sagt på egenutvecklade komponenter. Man var en av de första brandvarnarna som kommunicerade med den säkrare 868 MHz frekvensen och tack vare det kan du känna dig trygg med att seriekopplingen fungerar och att räckvidden är god.

Capidi brandvarnare är en bra produkt för dig som har fler än ett sovrum och vill ha ett heltäckande skydd i din bostad oavsett om du bor i lägenhet eller villa.

Läs hela testet av Capidi seriekopplade brandvarnare.

Varför kan du lita på oss?

Brandinfo.se är en helt oberoende sida om produkter för brandsäkerhet.

Vi har även åtskilliga år inom branchen där vi har arbetat inom räddningstjänsten med att släcka bränder och informera allmänheten om ett bra brandskydd men även arbetat på privata företag för att marknadsföra produkter för brandsäkerhet. Det gör att vi vet vad vi pratar om och ytterligare en anledning till att du kan lita på oss och vår erfarenhet. 

Inga av våra tester är heller sponsrade av något av företaget utan alla tester är helt oberoende. 

Så gjorde vi testet

Vi sammankopplade brandvarnarna enligt tillverkarnas instruktioner. Brandvarnarna poängsattes på en skala mellan 1 och 5 i fyra viktade kategorier där användning, kvalitet och räckvidd utgjorde 30% vardera av det totala betyget och pris 10%. 

Användning anger hur lätt det var att sammankoppla/installera och montera produkten. Under kvalitet betygsattes kvalitetskänslan på enheten, om den känns plastig och billig eller om den inte satt ihop ordentligt. Under räckvidd undersöktes om produkten kunde kommunicera med varandra även om de inte fanns i samma rum. I sista kategorin jämfördes priset i förhållande till andra seriekopplade brandvarnare och om priset motsvarade produktens prestanda. 

Recension av Capidi seriekopplade brandvarnare 2024

Capidi AB marknadsför sig med att tillverka produkter med fokus på enkelhet, säkerhet och att minimera strålning från produkterna. De har en egenutvecklad teknik i sina produkter vilket gör att du har kunnat ta fram produkter som konsumerar minimalt med ström och utsöndrar minimalt med strålning. Det är bland annat därför Capidi Brandvarnare kan fungera i 10 år på sitt inbyggda batteri.

Capidis brandvarnare är en seriekopplad brandvarnare där varje enhet kan kommunicera med varandra. Enheterna bildar ett meshnätverk och varje enheter förstärker täckningen. Det innebär att larmar en enhet så larmar alla och du kan känna dig trygg att du kommer bli varnad oavsett var i ditt hem branden startar. Brandvarnaren kan givetvis användas enskilt som en vanlig brandvarnare.

Totalt kan man koppla samman hela 12 enheter vilket är fullt tillräckligt i en normal bostad. Kommunikationen görs vi 868 MHz vilket är en säkrare frekvens kontra 433 MHz och risken för störning från annan utrustning är mindre.

Capidi brandvarnare - innehåll i förpackningen

Capidi brandvarnare har ett inbyggt 3V lithiumbatteri som har en totalt livslängd på 10 år. Det innebär att du slipper tänka på att byta batteri. Efter 10 år är det sedan rekommenderat att man byter ut sin brandvarnare oavsett märke.

Brandvarnaren kommer extremt stark dubbelhäftande tejp och med skruvar och plugg som kan användas för att montera bottenplattan i taket.

Brandvarnaren har även en pausfunktion som innebär att du kan pausa brandvarnaren under tiden du till exempel ska steka köttbullar i köket. Brandvarnaren kommer gå in i pausläge under 10 minuter och kommer sedan att aktivera sig själv.

1. Användning

1.1 Enkel att seriekoppla 

När man köper seriekopplade brandvarnare vill man att de ska vara enkla att seriekoppla. Med bara några få knapptryck har du seriekopplat Capidi brandvarnare och efter det är de bara att montera i taket. Läs gärna vår artikel om placering av brandvarnare om du är osäker var brandvarnaren ska placeras.

För att seriekoppla Capidi brandvarnare flyttar du strömställaren till läge on. Jag tycker att strömställaren är något i minsta laget och trots mina små fingrar tycker jag det är pilligt att ändra läge på strömställaren.

Capidi brandvarnare - lite strömställare

På baksidan av brandvarnaren finns en grå knapp som du trycker in i 1 sekund. Ett pip hörs och kontrolllampan börjar blinka rött. Upprepa samma sak på nästa enhet. Efter 2 sekunder hörs 2 pip från vardera enheter och kontrollampan blinkar samtidigt rött två gånger för att visa att parkopplingen är utförd.

För att sammankoppla fler enheter upprepas stegen med någon av de sammankopplade enheterna och en ny enhet. Teoretiskt kan du sammankoppla hur många enheter som helst men för att garantera 10 års batteritid rekommenderas max 12 stycken seriekopplade enheter.

Sammankopplingen tyckte jag var enkel att göra, något bökigare med enheter 3 och 4 men det gick tillslut det också. Capidi har ingen master eller klave enheter så du behöver inte hålla reda på vilken som är första enhet för att koppla samman fler och bygga ut ditt system.

1.2 Montering i taket

Monteringen av Capidi seriekopplade brandvarnare är enkel. Rekommendationen är att sammankoppla brandvarnarna medans du har alla på samma ställe. När det sedan är gjort kan du montera brandvarnarna i taket. Glöm inte att testa brandvarnarna efter montering för att säkerställa funktionen och att brandvarnarna fortfarande kommunicerar med varandra. Det görs genom att hela brandvarnaren trycks mot monteringsplattan i 3 sekunder.

Brandvarnaren kommer med stark dubbelhäftande tejp som gör montaget lätt och enkelt. Plocka bort skyddstejpen och trycka sedan brandvarnaren på plats. Om du har problem med att fästa plattan med tejpen medföljer även skruvar och plugg. 

Tack vare en smart funktion så stängs brandvarnaren automatiskt av när man plockar ner den från sitt fäste. Det gör att du snabbt får tyst på brandvarnaren om du råkat aktivera den av misstag.

När jag testade att montera brandvarnaren så tyckte jag att tejpen fäste på ett bra sätt. Enligt Capidi själva så ska den dubbelhäftande tejpen fästa på de flesta ytskikt. Bottenplattan trycks på plats och tejpen fäster direkt till 50% och uppnår maximal effekt efter 72 timmar. Tar man ner bottenplattan är sedan tejpen förbrukad.

Jag tycker sammantaget att det var enkelt att montera Capidi brandvarnare i taket.

2. Byggkvalitet

2.1 Kvalitetskänsla

Produkten har en smart, lite rundad design och har få lösa delar. Den är tillverkad av ett par helgjutna delar och har inte en massa onödiga hål och genomföringar.

Brandvarnaren är lätt att vrida fast i bottenplattan. Det känns inte som att det är några detaljer som är i riskzonen när brandvarnaren ska vridas fast. Den känns gedigen och välgjord.

Jag har inget att klaga på byggkvalitet utan det känns som en robust produkt tillverkad i hög kvalitet.

2.2 Larmsignal 

Capidi seriekopplade brandvarnare följer branschstandard och uppfyller gällande krav på larmsignal. Aktiveras brandvarnaren ger den ifrån sig en hög signal på ≥ 85 dB på 3 meters avstånd. 

Jag kan inte se något avvikande under denna kategorin utan larmsignalen låter som hos andra brandvarnare och med samma volym. 

3. Räckvidd

Capidi anger själva att deras brandvarnare har en maximal räckvidd på hela 200 meter.

Huset som brandvarnaren testades i är ett betonghus med både ytterväggar och innerväggar av betong. Det sätter verkligen brandvarnarens räckvidd på prov då betong med armering är svårare att gå igenom än en vägg av trä. . 

För att testa räckvidden sammankopplades två Capidi brandvarnare. En enhet placerades på övervåningen i husets västra del och den andra enheten placerades i det friliggande garaget på den östra sidan. Avståndet är cirka 25m signalerna måste ut genom husets yttervägg och in genom garagets yttervägg. 

Vill du veta mer om brandvarnare? Här hittar du alla våra artiklar om brandvarnare

Den ena brandvarnaren aktiverades med hjälp av testspray. Brandvarnaren som aktiverades började tjuta och inom några sekunder gick även brandvarnaren som fanns på övervåningen i huset igång. 

Jag blev imponerad av att brandvarnaren fungerade på så långt håll. Det känns extra tryggt att veta att jag kan ha en brandvare i mitt garage och veta att den kommer att varna mig om en brand uppstår där så att jag kan försöka släcka den i ett tidigt skede. 

Jag anser att räckvidden för produkten är fullt tillräcklig för en normalstor till stor villa. Att den även fungerar till komplementbyggnader såsom garage, attefallshus eller förråd är ett extra plus.

4. Pris

Jag anser att prisnivån på Capidi seriekopplad brandvarnare ligger på en rimlig nivå. I skrivande stund (aug 2023) kostar 2 pack Capidi seriekopplad brandvarnare ca 879kr. Det är i samma prisklass som Housegard Pebble Link brandvarnare och något dyrare än Housegard Origo brandvarnare som kostar omkring 550kr. 

Det är dyrare än de enklaste brandvarnarna som oftast finns att köpa på mataffärer och bensinstationer men du får högre säkerhet med Capidi brandvarnare och vi rekommenderar att du köper en seriekopplad brandvarnare när du ska köpa en brandvarnare.

Vad skiljer denna produkt mot sina konkurrenter? 

Produkten är ungefär lika stor som andra brandvarnare. Omkretsen är 10,7 cm och höjden är 3,5 cm.

Capidi brandvarnare kommunicerar även via den säkrare frekvensen 868 MHz. Det gör att risken för störning från andra produkter är mindre. Även om det kommit flera seriekopplade brandvarnare som kommunicerar via 868 MHz så är det fortfarande ovanligt. Det gör att Capidi sticker ut och ligger i framkant. 

Vissa seriekopplade brandvarnare kan vara svåra att sammankoppla, men med Capidi seriekopplad brandvarnare är det enkelt med bara ett par knapptryckningar. Manualen som skickas med är tydlig och det står ingående hur man går tillväga.

Den har även ett batteri som ska hålla i tio år och efter tio år ska man ändå byta ut sin brandvarnare. 

För vem lämpar sig produkten? 

Capidi seriekopplade brandvarnare lämpar sig för personer som behöver brandvarnare och har fler än ett sovrum i sin bostad. För att alla i hushållet ska vakna om en brand uppstår är det viktigt att det finns en brandvarnare i anslutning eller i sovrummet. Har man flera sovrum krävs det därför flera brandvarnare och rekommendationen är att ha seriekopplade brandvarnare så att alla larmar om en skulle aktiveras. 

Capidi brandvarnare är en bra brandvarnare för alla som behöver seriekopplad brandvarnare. Den är enkel att installera och montera, den har ett rimligt pris och uppfyller de krav som ställs på en brandvarnare. 

Tack vare sin enkelhet att installera och sammankoppla behövs det inte något större tekniskt kunnande. Det hör att produkten passar ung som gammal och även den som varken har tekniskt kunnande eller intresse av modern teknik. 

Slutsats: Vad vi tycker om Capidi seriekopplade brandvarnare

Brandinfo.se topptestad produkt 2023

Detta är en av de bättre seriekopplade brandvarnarna på marknaden som vi har testat. I vårat test av produkten ger vi Capidi seriekopplad brandvarnare 4,3 poäng av 5 möjligt. 

Vi tycker att produkten är enkel att använda. Du sammankopplar brandvarnarna med ett par knapptryckningar. Enheterna monteras i taket med en stark dubbelhäftande tejp och medföljande skruvar. 

Brandvarnaren känns som den är av hög byggkvalitet. Batteritiden är på hela 10 år så du slipper oroa dig över att batteriet ska ta slut. 

Priset är också överkoppling och därför är Capidi seriekopplade brandvarnare en rekommenderad produkt 2023 av Brandinfo.se

Relaterade artiklar

Om oss Johan Jonsson

Lämna en kommentar