Vilken brandsläckare hemma? Gör rätt val

Skriven av:
Uppdaterad senast:

Att välja brandsläckare hemma kan vara svårt, många undrar vilken brandsläckare man ska ha. Det är rekommenderat att du ska ha en 6kg pulversläckare hemma. En pulversläckare släcker branden snabbt, är enkel att hantera och har en lång hållbarhetstid. För att läsa mer om vilken brandsläckare du ska ha hemma, ta del av vår artikel nedan.

Vilken brandsläckare ska man ha hemma?

Det är rekommenderat att du ska ha minst en 6kg pulversläckare hemma. Brandsläckaren ska ha minst klassning 43A 233B C men helst den högsta klassningen som är 55A 233B C. Placera brandsläckaren så att den är lättåtkomlig.

Det finns olika typer av brandsläckare som man kan ha hemma. Absolut vanligast är en pulversläckare men även skumsläckare förekommer. Det finns även koldioxidsläckare och lithiumsläckare men dessa ser man sällan i hemmamiljö.

En brandsläckare är viktigt att ha i sin bostad för att snabbt kunna släcka en brand som uppstår. Dock finns det inga krav på att du måste ha det. Däremot är det rekommenderat att du har en brandsläckare hemma och då den varianten som innehåller pulver.

Letar du ny brandsläckare hemma? Läs vårt test av brandsläckare

En pulversläckare har fördelen att den är enkel att använda, bara dra ut sprinten och aktivera släckaren med handtaget. En pulversläckare fungerar även mot alla typer av bränder, även bränder i elektrisk utrustning och den är dessutom väldigt effektiv vid brandsläckning.

Fördelar
Effektivaste släckmedlet
Fungerar på alla typer av bränder
Inte temperaturkänslig
Nackdelar
Större saneringsbehov
Brandsläckare hemma - vilken brandsläckare ska man välja?

Hur stor brandsläckare ska jag ha hemma?

Pulversläckare finns i olika storlekar men i din bostad rekommenderas du att ha den som är på 6 kg. Då har du cirka 30 sekunders aktionstid innan släckaren är slut vilket oftast är tillräckligt för att släcka en mindre brand.

Hur många brandsläckare ska jag ha hemma?

Du rekommenderas att ha en släckare per våningsplan så att du alltid har snabb åtkomst till brandsläckaren. Har du ett garage eller en komplementbyggnad bör du även ha en brandsläckare där.

Det är inte bara i din bostad du kan ha en brandsläckare, även i bilen, husvagnen eller båten kan det vara bra att ha en brandsläckare.

Varför ska jag ha en brandsläckare hemma?

När vi utbildar inom brandkunskap och brandsäkerhet säger vi alltid att alla bränder är små i början. En liten brand kräver mindre mängd släckmedel för att släcka medan en större brand kräver med släckmedel.

Om du har möjlighet att påverka en brand i ett tidigt skede har du möjlighet att helt släcka den själv eller begränsa den så mycket att räddningstjänsten kan komma och släcka den sen. Om du inte påverkar branden finns risken att hela din bostad snart brinner.

En annan fördel med att ha en brandsläckare hemma är att de flesta försäkringsbolag kan ge rabatt på din avgift. Det ligger i försäkringsbolagens intresse att du har utrustning för att kunna släcka en brand och därför kan de ge rabatt om du har en brandsläckare.

Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en enda gång sedan måste den laddas om. Det gäller oavsett om det finns innehåll kvar i den eller inte.

Köpa brandsläckare till hemmet

Var någonstans kan du då köpa en brandsläckare och vilket märke på brandsläckaren ska du välja?

Först måste du så klart välja vilken typ av brandsläckare du ska ha. Som det framgår i artikeln rekommenderar vi att du köper en 6kg pulversläckare. I vårt bäst i test av brandsläckare går vi igenom tre modeller som vi alla rekommenderar.

Vi listar för- och nackdelar med de olika brandsläckarna, var du kan köpa dem och vilket pris som är det bästa just nu.

Brandsläckare design

När man väljer brandsläckare hemma behöver man inte välja en brandsläckare som är röd. Idag finns brandsläckare att köpa i många olika färger till exempel vit, svart, guld, silver samt olika i olika mönster. Det finns inga krav när man köper en brandsläckare hemma vilket färg släckaren ska ha.

Idag har brandsläckaren blivit en del av inredningen och många väljer brandsläckare efter färger i hemmet. Vi tycker det är positivt att folk väljer att ha sina brandsläckare framme istället för att gömma undan dem i ett skåp eller garderob.

Är du intresserad av designad brandsläckare rekommenderar vi att titta på Solstickan brandsläckare.

Solstickan brandsläckare, 6kg pulversläckare

Vilken klassning ska brandsläckaren hemma ha?

Pulversläckare ska uppfylla och vara märkt med den europeiska standarden SS-EN 3-7. Det finns olika så kallade effektivitetsklasser enligt standarden och en 6 kg pulversläckare bör minst vara av effektivitetsklassen 43A 233B C. Ju högre siffror desto högre effektivitet.

När det gäller färgen på släckare så säger standarden att den ska vara röd, men för hemmabruk så kan du välja en släckare som är designad och i annan färg, men vi rekommenderar att den i övrigt uppfyller minst effektivitetsklass 43A 233B C.

Var ska jag placera min brandsläckare?

Placera din brandsläckare väl synligt och lättillgängligt. Brandsläckaren kan med fördel placeras i hallen eller i anslutning till entré eller annan utgång. Du ska inte behöva gå in i en lägenhet eller ett hus, utan släckaren ska vara placerad på väg ut. Om din bostad är i flera plan bör du ha minst en släckare per våningsplan.

Släckaren bör vara uppsatt på väggen. Om släckaren placeras fristående på golvet är det lätt att den ställs undan eller att man lägger en massa saker över den inne i garderoben. Bärhandtaget på släckaren bör hamna 90 centimeter över golvet när släckaren är upphängd på väggen. Montera släckaren med användarinstruktionen utåt, synlig och läsbar

Ett par saker att väga in när du väljer placering av din brandsläckare:

  • Minst en släckare bör placeras på respektive våningsplan.
  • Normalt ska släckare placeras nära utgångsdörren.
  • Vid större brandrisker bör en brandsläckare placeras intill brandrisken
  • I vissa sammanhang kan det vara bättre att välja två mindre släckare istället för en stor. Ett kortare avstånd till släckaren och en snabbare släckinsats är viktiga faktorer.
  • Släckaren ska placeras väl synlig och lätt åtkomlig

Något man ska tänka på när man väljer placering av brandsläckaren är att vissa brandsläckare är känsliga mot vissa temperaturer. Beroende på om släckaren ska placeras varmt eller kallt kan tabellen nedan ge en vägledning. Vilken temperaturområde en brandsläckare klarar av beror på typ av brandsläckare. 

SläckaretypMin temperaturMax temperatur 
Pulversläckare-30°C+60 °C
Skumsläckare+5°C+60 °C
Koldioxidsläckare-30°C+60 °C
Släckspray+0°+60 °C
Lithiumsläckare+5°C+60 °C

Observera att det är endast pulversläckare och koldioxidsläckare som klarar minusgrader och lämpar sig därmed för förvaring i ouppvärmda utrymmen.

FAQ Brandsläckare hemma – vanliga frågor och svar

Vilken brandsläckare är bäst i hemmet?

Du rekommenderas att ha en 6kg pulversläckare. I vårt test av brandsläckare har vi utsett Housegard brandsläckare till bästa brandsläckaren. Läs hela testet här.

Vad ska man köpa för brandsläckare till hemmet?

En 6kg pulversläckare är den släckaren som passar bäst i de allra flestas hem. Pulversläckaren har en bra släckeffekt, fungerar på alla typer av bränder och är enkel att använda.

Hur länge håller en brandsläckare till hemmet?

Om du har en pulversläckare hemma säger man från tillverkarna att den förväntas hålla i 10 år. En brandsläckare är så pass billig i inköp så uppdatera din brandsläckare när tiden har passerat.

Vilken brandsläckare är effektivast?

Olika brandsläckare är bra för olika saker, men pulversläckaren är den mest kompletta brandsläckaren och fungerar på alla typer av bränder.

Hur länge räcker en brandsläckare hemma?

En 6kg pulversläckare har en aktionstid på ca 30 sekunder.

Relaterade artiklar

Referenser till artikeln

  1. MSB. Brandskyddsutrustning – Brandsläckare i hemmet. MSB. 2021. https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet-i-hemmet/brandskyddsutrustning/brandslackare/ (Hämtad 2023-03-04)
  2. Brandskyddsföreningen. Brandsläckare. 20??. https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/brandslackare/ (Hämtad 2023-03-04)
  3. Storstockholms brandförsvar. Brandskyddsutrustning att ha hemma. Storstockholms brandförsvar. 20??. https://www.storstockholm.brand.se/i-hemmet/brandutrustning-att-ha-hemma/ (Hämtad 2023-02-04)
Profilbild skribenten Johan Jonsson

Lämna en kommentar